En bokstund på biblioteket

Søndag inviterte Halden Litteraturforening forfatter Hanne Buch og illustratør Camilla Billett til Halden bibliotek for å snakke om sitt siste bokprosjekt: Bestevenn på Boks.

Det er søndag, og novembervinden blåser surt gjennom Haldens gater. Vi har ikke orket å stikke så mye som en nesetipp utenfor døra før vi må dra ned til biblioteket når klokka nærmer seg ett. En utmerket dag for bokbad på Halden bibliotek altså. Femåringen min er enig. Hun lurer veldig på hvordan det går an å ha bestevenner på boks.

Rundt femti haldensere tok turen til forfattermøte for barn på Halden bibliotek søndag ettermiddag. Foran sitter illustratør Camilla Billett og forfatter Hanne Buch.

Vi får snart svar på hvordan det kan arte seg med hermetiske bestevenner. Etter en kort introduksjon begynner forfatter Hanne Buch å lese høyt fra boken. Om Helene, som er lei av venninnen Anja som ikke vil være med og leke med dukker. Hva i alle dager skal man gjøre hvis bestevennen ikke ønsker å leke det samme som deg? Vel, man kjøper seg en bestevenn på boks naturligvis!

Og det gjør Helene. Slik går man fram: Man kjøper en liten bestevenn-boks, man tilsetter litt vann og så venter man. Og vips, så kommer det en bestevenn ut av boksen. Lise heter Helenes nye bestevenn, og hun elsker å leke med dukker. I starten virker boks-trikset som en strålende idé, men snart går hele prosjektet i grøfta.

Illustrasjon fra «Bestevenn på boks», foto fra projektor-fremvisning under høytlesningen. Illustrasjon ved Camilla Billett.

Boks-bestevennen Lise viser seg å være en særs krevende type venn. Heldigvis kan man returnere boks-bestevenner dersom varen ikke svarer til forventningene.

Høytlesningen er over, og Hanne lukker boken.

-Jeg har fått låne boksen med Dukke-Lise inni fra fabrikken, sier hun, er det noen som vil se på den?

-Jaaaaaa, svarer barna unisont.

-Dette kan vel ikke være sant? hvisker femåringen i øret mitt.

Jeg trekker på skuldrene.

Hanne går ut av rommet, og kommer tilbake med en liten, gul boks i som hun holder opp foran seg. Barna gjør store øyne. Inni boksen hører vi Lise kjefte og smelle.

Hanne Buch går rundt og viser frem Bestevenn-boksen.

-Hallo! Hallo! Jeg vil ikke sitte her inne! Få meg ut, dumminger! kjefter og smeller Dukke-Lise inni boksen.

Hanne går en runde med boksen. Barna kikker og lurer. Dukke-Lise fortsetter å kjefte innenifra boksen.

-Jeg tror det er et batteri inni der jeg, sier femåringen.

Hun kan ha rett. Men moro er det allikevel.

Etter en liten tegneprat fra illustratør Camilla Billett er det hele over. Akkurat når tålmodigheten begynner å ta slutt i publikum. Perfekt. Vi går ut i novemberkulda igjen, femåringen snakker om Dukke-Lise. Hun synes Dukke-Lise virker som en slitsom bestevenn. Heldigvis fikk Helene returnert Dukke-Lise til slutt, og Dukke-Lise ble sendt tilbake til fabrikken for oppretting. Det er en helt annen historie, og en helt annen bok også faktisk.

Les om andre forfattermøter for barn med Halden Litteraturforening her:

Om pappaer, lumpne søstre og sorg

Søndagsmøte med Klaus Hagerup og Lisa Aisato

Hvordan ser en detektiv ut?

Historier om en sprø bestefar

Forfattermøte for barn med Elisabeth Moseng

Kommentarer

kommentarer