Emblas appell

I dag er det kvinnedagen, og det er utrolig mye å feire!!! Men, vi har fortsatt en vei å gå, og selv i 2021, må vi fortsatt jobbe for å bli kvitt urettferdighetene.

Jeg skal nå snakke om et tema som jeg har sett en del på sosiale medier i det siste, kanskje aller mest på plattformen TikTok.

Det handler om hvordan jenter skal oppføre seg. I en video med over 3 millioner views og 1,4 millioner likes, kommer Sasha med et poeng: «prøv å nevne en ting som jenter kan like uten å bli gjort narr av».

Automatisk tenker man kanskje at jo, så klart fins det ting som jenter ikke blir latterliggjort av, bare fordi de liker det? Men Sasha har nok et poeng her. Det samme ser vi i kommentarfeltet. Her finner vi kommentarer som lyder sånn her: «Jo selvfølgelig, vi blir ikke gjort narr av for —-, «eller «kom igjen, vi har åpenbart …». Altså vitsen i dette at det er ingenting. I andre kommentarer ser vi «jenter kan ikke engang like hydroflasks (et merke av drikkeflasker) uten å bli gjort narr av»

Dette høres kanskje urealistisk ut, men i 2019 var det et konsept som gikk rundt om «VSCO-girls». Dette var en typ trend, hvor jenter gikk i store t-skjorter, drakk av hydroflasks, brukte scrunchies og hadde gjerne håret oppsatt. Siden dette ble en joke som ble spredd på TikTok, og stilen ble på en måte til et kostyme, så er det egentlig ingen som kler seg sånn lenger.

Andre eksempler er hvis en jente liker sminke, så er hun for opptatt av seg selv og sitt utseende, kanskje til og med blir hun kalt «two faced». Hvis en jente liker å spille, altså game eller spille videospill, så er hun en «bruh girl» eller «pick me», hvis hun liker mote, så «leker hun Instagram-modell», hvis du liker å lese så tror du bare at du er «the main character».

Disse fornærmelsene sier deg kanskje ikke så mye om du ikke tilbringer så mye tid på TikTok, men fordi man gjennom appen har etablert disse utrolig spesifikke identitetstrekkene, så har nå tenåringsjenters interesser blitt gjort om til jokes, og humor.

I februar 2021, hadde TikTok 1 milliard brukere og man finner så klart mye gøy, og mye bra på denne appen, men denne kulturen som devaluerer og seksualiserer jenter er utrolig usunn og jeg syns det er viktig å ta tak i dette. Det er nesten umulig for en jente å ikke falle i en slags bås. For skiller du deg ut fra mengden, så får du en eller annen klistrelapp, og blir latterliggjort for det, men hvis du ikke skiller deg ut, så er du basic- og det ment som en fornærmelse.

Dette er så skadelig, da det gjør det vanskeligere for kvinner å si sin egen mening, stå opp for seg selv, og vise seg fram i offentlige rom, for man blir så sårbar når alt man gjør blir latterliggjort. Det er viktig at vi anerkjenner at dette er et problem og endrer denne ukulturen, for jenter kan faktisk ikke like noe, uten å bli gjort narr av.

 

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer