Rosenlundsalen var fylt til randen av teaterglede torsdag kveld, fantasi og kreativitet fikk sitte i høysetet i forestillingen som barna ved Halden teaterskole selv har vært med på å skape.
Glade barn løper over scenegulvet i Rosenlundsalen, de trer ut og inn av karakterer med største selvfølgelighet. Teatergleden fyller rommet, og barna er trygge og fine på scenen. Innlevelsen er stor, større størst.
En ond dronning, med svart leppestift, tiara og trillende latter krever å få vite hvem som er vakrest i landet.
-Det er Snøhvit, svares det fra skogen.
Den lille dronningen blir rasende.
Elevene ved Halden teaterskole har egenhendig utformet juleforestillingen som nå utspiller seg i Rosenlundsalen. De har fått noen ytre rammer, men innenfor disse rammene har barna selv fått være arkitektene bak forestillingen.
Frihet til å utfolde seg
-Jeg er veldig opptatt av at barna skal få frihet til å utvikle egen fantasi og kreativitet, forteller teaterpedagog Maren Eikli Hiorth, og her får de en arena til nettopp det.
Teatergleden i seg selv er et mål for pedagogene ved Halden teaterskole. Veien til å bli en god skuespiller skal gå via glede, prosessen er minst like viktig som målet. Undervisningen er målrettet, og det instrueres i skuespillerfaget, men det er også viktig å utvikle kreativitet og få utfolde seg fritt.
Men når en teaterforestilling skal skapes, må visse, ytre rammer være på plass.
-Vi gir barna tydelige og gode rammer sånn at de kan føle trygghet til å slippe seg fri, og leke og improvisere innenfor disse rammene, forteller Maren.
Barna får sette an tonen for det de vil forestillingen skal bestå av, så smir pedagogene videre på dette.
-Barna presenterer scener og sekvenser som jeg bruker som utgangspunkt for videre arbeid. Jeg hjelper barna å få frem det beste i det de har laget, men også det beste i dem som skuespillere. Dette medfører jo at barna opplever eierskap til det de har laget.
Wingardium Leviosa
Harry Potter-musikk siver plutselig ut i rommet, og inn på scenen skrider seks Hogwarts-elever som stiller seg i en sirkel på scenen.
-Wingardium Leviosa, sier en liten trollmann in spe og svinger med tryllestaven sin.
-Avada Kedavra, sier en annen, morsk i uttrykket.
De andre svinger elegant på tryllestavene sine. Så kaster de seg inn i en scene fra Harry Potter og de vises stein, den første Harry Potter-filmen. De vises stein er gjemt i et kammer voktet av skumle planter og en grufull, to-hodet hund. Skuespillerne agerer både som trollskole-elever, to-hodet hund med dårlig ånde – og innpåslitne slyngplanter. Til slutt står helten foran et magisk speil, og De vises stein dukker opp i lommen hans.
Pedagog og kodeknekker
-Det å finne ut hvordan den enkelte lærer innebærer noe kodeknekking, sier Maren, alle lærer jo forskjellig – og i ulikt tempo.
Hvordan inspirerer du barna?
-Man må først og fremst ha det gøy. Det er faktisk en grunnregel. Når jeg selv holder på med teater er det jo fordi jeg synes det er gøy. Jo eldre jeg blir, jo mer tent blir jeg jo av faget i seg selv – men det er teatergleden som ligger i bunnen hele tiden.
For de minste barna er leken viktig i prosessen.
-Jo yngre barna er, jo mer lek blir det underveis. De eldre barna har jo mindre behov for å leke, de ønsker i større grad å lære seg faget. De er sabla gode også, så her må vi pedagogene være flinke til å tilpasse undervisningen.
Hvordan har det første halvåret på Halden teaterskole vært?
Det har vært kjempelærerikt på mange måter. Det er spennende og givende, men også utfordrende. Det er rett og slett veldig gøy, og jeg gleder meg til neste halvår allerede. Alle barna på teaterskolen så fine!
Juleforestillingen som ble holdt i to omganger denne uken var en intern arbeidsvisning for familie og venner. Til sommeren vil Halden teaterskole imidlertid invitere også øvrige byboere til en helaftens forestilling.
Flere bilder fra arbeidsvisningen følger:
Kommentarer