Eksklusivt forfattermøte på Frivilligsentralen

Noen få, heldige haldensere fikk være med på forfattermøte med Toril Brekke på Frivilligsentralen da hun snakket om og leste fra sin romantrilogi om Agathe lørdag ettermiddag.

Til vanlig bokbades Toril Brekke for et fullsatt Bryggerhus når hun svinger innom Halden på bokturné, men akk… kulturelle arrangementer av denne størrelsen må vi vente med enn så lenge. Heldige var derfor de få som fikk overvære lørdagens bokseanse med Toril på Frivilligsentralen!

Boktrykkerbransjen hemmes heldigvis ikke av Covid 19, så Toril Brekkes seneste roman Klangen av Frihet er å finne i bokhandelen om noen få dager. Romanen er den siste i trilogien om Agathe, som har vokst opp i femtitallets Oslo, uten far og med en fraværende og selvsentrert mor. I den første boken Alle elsket moren din følger vi Agathe gjennom barndommen, moren er en vakker pianistinne som ikke er spesielt interessert i datteren sin. Den røde tråden i boken er Agathes higen etter å få vite hvem som er faren hennes. I løpet av boken får Agathe en lillebror og en stefar, men moren ender opp med å forlate dem alle for å flytte med en elsker til København. I oppfølgeren Kobrahjerte følger vi Agathe videre som ungdom. Agathe strever med å forstå seg selv, og morens valg. Hvorfor valgte moren egentlig å få barn? I trilogiens siste bok Klangen av frihet har Agathe blitt atten, og er i ferd med å ta det avsluttende året på Forsøksgym i Oslo.

-Boken starter med at Agathe og lillebroren Morten reiser til København for å finne moren, forteller Toril. Kjæresten Lennart har ringt fra København for å fortelle Agathe at moren hennes har forsvunnet. Agathe lurer på om hun virkelig skal dra for å lete etter den svikefulle moren sin, men ender opp med å reise allikevel. Og lillebroren blir med. Agathe og Morten finner moren sin på en konsert, der hun spiller piano. Den nye elskeren hennes sitter i publikum. På denne konserten skjer det noe fryktelig trist.

I den siste boken om Agathe får lillebror Morten en større plass enn i de to foregående bøkene. Også Morten undrer på hvem faren hans er. Han tror ikke at pianostemmeren som moren flyttet sammen med da hun gikk gravid med ham, er faren hans. En far gir lusinger, mener Morten. Og han gir klemmer. Pianostemmeren Isak gir ham ingen av delene. Han er bare en slags kamerat for Morten.

I denne siste boka får vi svarene, sier Toril. Både Morten og Agathe får vite hvem de har til far.

Historien om Agathe er nå ferdig fortalt. Hvordan er det for en forfatter å sette siste punktum i en trilogi?

-Det er veldig deilig, sier Toril, jeg er glad nå. Jeg har holdt på dette i fem år, og jeg er stolt over at jeg har skrevet denne trilogien. Det har vært viktig for meg å skrive dem.

Lurer du på hva som skjer videre med Agathe?

-Jeg tenker kanskje hun blir jazzmusiker, sier Toril. Men kanskje blir hun noe helt annet. Jeg er ferdig med Agathe nå. På et eller annet tidspunkt må man sette punktum og si; nå tror jeg dette holder.

Toril signerer bøker. Foto: Wenche Erichsen.

Klangen av frihet kom til forlaget forrige uke. Denne uka skulle forlaget holde lanseringsfest for boka, men planene måtte skrinlegges på grunn av smittevernhensyn. Bokturnéen til høsten er også utsatt.

-Jeg håper fremdeles å få reist rundt til biblioteker litt ut på høsten, forteller Toril, men vi må jo vente og se hva som skjer.

Toril syntes det var fint å få fortelle om og lese fra trilogien på Frivilligsentralen lørdag.

-Det var veldig hyggelig at Wenche fant på dette, sier hun, det var så fin stemning der! Wenche hadde invitert inn leksehjelperne på Frivilligsentralen, siden de har vært der for barna og ungdommene.

Wenche selv er også fornøyd med arrangementet.

-Hele rommet var stille da Toril leste fra bøkene sine, forteller hun, det ble en utrolig fin stund. Det var jo ganske eksklusivt for de som fikk komme!

Kommentarer

kommentarer