Eksil-kor avslutter med stil

Operakoret har blitt arbeidsløse etter at  Göteborgsoperaens kor har blitt hanka inn for å gjøre jobben på Il Trovadore på festningen i juni. Nå avslutter operakoret samarbeidet med en storstilt konsert i Glemmen kirke.

I et tiår har operakoret bidratt på Opera Østfolds operaforestillinger på Fredriksten festning. Nå er operakoret i Göteborg hentet inn til koring på Il Trovadore i juni, og det er slutt for de lokale koristene. Da syntes koristene det var på sin plass å avslutte samarbeidet med stil. Operakoret ble prompte omdøpt til Chorus Exile, og de skal holde sin avslutningskonsert i Glemmen kirke den 25. november.

Jeg treffer fire av koristene på Bryggerhuset en snau måned før konserten; Hanne Bærkas-Buer, Claudia Barneveld, Øyvind Haga og Lars Håvard Hagen.

Claudia Barneveld, Øyvind Haga, Hanne Bærkas-Buer og Lars Håvard Hagen.

Familie nummer to

De har blitt godt kjent i operakoret. De har sunget sammen i mange år, og kommet nært på hverandre gjennom årene. Det har blitt mange lange dager og sene kvelder. Mellom forestillingene har det tidvis vært ganske stille, men når det har nærmet seg forestilling på festningen har koristene vært tett på hverandre i flere uker.

-Etter 17. mai har det vært fullt kjør, forteller korist Hanne Bærkas-Buer. Da sier du «ha det» til familien din og «sees etter siste forestilling».

Det er tette forhold på og bak scenen når man er korist på operaforestilling på festningen. Her kan man ikke være sjenert.

-Vi ligger jo og kravler oppå hverandre på scenen, forteller Øyvind, og vi er sammen i mange timer i strekk. Det blir tett på.

-Intimsoner eksisterer ikke, forteller Hanne, når man har et par minutter på å skifte før neste scene er det bare å vrenge av seg der man står. Vi blir godt kjent med hverandre, for å si det sånn. Det blir som en familie nummer to. Vi har hatt det veldig gøy sammen!

Chorus Exile

I fjor fikk de beskjed om at det var slutt. Etter at operakoret hadde fått beskjeden gikk det en liten stund før de begynte å snakke om å ha en egen konsert.

-Vi er jo spredt over hele Østfold, forteller Øyvind, og det skal litt til å samle alle sammen. Vi begynte å snakke så smått om en konsert, men det tok litt tid før det ble lagt konkrete planer. På nyåret samla jeg inn mailadresser og begynte å ta kontakt med folk. Da var det 65 stykker som sa ja. Det var moro.

Opera Østfolds kor går nå under navnet Chorus Exile. Foto: Hanne Bærkas-Buer.

Det er Lars Olav Lillebø, Pernilla Hansen og Sigrun Solvang som står bak konsert-prosjektet, i samarbeid med kormester Vigdis Djupang.

-Vigdis ønsket ha en verdig avslutning på samarbeidet vårt, forteller Hanne, så hun er med på konserten. Vigdis har jobba mye med det her, og stått på skikkelig for at koret skal bli bra. Så vi er veldig glade for at hun vil være med sånn at vi får en fin avslutning.

Glemmen kirke

Søndag 25. november skal altså Chorus Exile holde konsert i Glemmen kirke, hele femti korister skal rigge seg til i kirken denne søndagen. Men hva slags repertoar har eksilkoret planlagt for sin avslutningskonsert?

-Det blir en touch av jul, forteller Hanne, vi drar inn noen julesanger. Men det er ikke en julekonsert. Vi synger Gloria blant annet.

Det blir Vivaldi altså. På repertoaret står også Slavekoret og Hallelujakoret fra Händels Messias.

-Vi har flere dyktige solister fra egne rekker på konserten, forteller Øyvind, det er veldig mange fine stemmer i dette koret.

-Ja, det er utrolig mange flinke sangere, legger Hanne til.

Blir dette den siste konserten for Chorus Excil?

Koristene kikker på hverandre over bordet, et par av dem ser litt lure ut.

-Vi får se, sier Øyvind, vi får holde den konserten her først. Så ser vi hva som skjer.

Ja, da får vi se da! I mellomtiden kan dere gå og se Chorus Exile synge i  Glemmen kirke den 25. november klokka 19.

Dirigent er Vigdis Djupang, og Chorus Exile har også med seg Dan Rene Dahl på orgel og Svein Gundersen på piano. Billetter kan du kjøpe med kontanter eller Vipps ved inngangen.

 

 

Foto: Hanne Bærkas-Buer.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer