Egg, bacon og kjærlighetssorg

Kultursalen fylles opp, og forventningsfulle publikummere er klare for å ta imot kveldens hovedperson. Mannen fra Ski, som tok hele Norge med storm da «ok jeg lover» ble utgitt i februar 2022. En låt som etter bare 24 timer slo rekorden for flest Spotify-avspillinger i løpet av et døgn i Norge, med hele 605 000 avspillinger. Vi snakker selvsagt om Ramón.

Foto: Johannes Granseth

Selv om han kanskje er en relativt fersk artist for oss som ikke jobber innenfor pop-bransjen, har denne fyren holdt på med musikk lenge. Allerede på videregående begynte han å skrive låter for både Astrid S. og Julie Bergan, og etter flere lignende samarbeid begynte virkelig ballen å rulle. Nå skriver han aller mest for seg selv, og er det noe han kan så er det nettopp det.

Foto: Johannes Granseth

Kvelden åpner med et brak, med den populære låta «17. mai» som ble nok en stor suksess for Ramón i 2022. Mange synger med av full hals, og det hoppes i takt til musikken. Stemningen for kvelden er definitivt satt.

Låtene fra hans debutalbum «SÅ KLART DET GJØR VONDT» tar naturlig nok en stor del av kveldens konsert, men Ramón byr også på noen eldre låter som «Sint, Såra & Sykt Sjalu», «Jeg Vil Bare Danse Igjen», «For alltid» og ikke minst «leilo brenner» som han ga ut sammen med Victor Leksell i juni 2022.  På hver eneste låt synges det med fra et ivrig publikum og det er herlig å se det varme samspillet mellom kveldens stjerne på scenen og fansen ute i salen. Det føles lunt og nært.

Foto: Johannes Granseth
Foto: Johannes Granseth

Til tross for de svært dansbare latinorytmene i mange av låtene hans, er det mye sårhet og smerte i 25-åringens tekster. Et vanskelig forhold til sin egen far er tematikk som går igjen, og tekstene treffer sånn skikkelig i midten av hjertet. Hans nyeste utgivelse, «tivoli» er intet unntak, og Ramón har en helt egen evne til å ta oss med tilbake i tid, til en barndom preget av alkoholisme og vold fra faren. Jeg kan virkelig se barnet Ramón for meg; han som fikk gå på tivoli og få sukkerspinn, så lenge han holdt spritlukta skjult for moren. Han tar et oppgjør med faren sin når han synger «Pappa se på meg, se på alt jeg får til», og det er noe kraftfullt i akkurat den setningen der.

Foto: Johannes Granseth
Foto: Johannes Granseth

Albumet «SÅ KLART DET GJØR VONDT» handler om kjærlighetssorg, og det er ekte hjertesmerte vi snakker om her. Mine personlige favoritter er «jeg elsker deg, men» og «menn som meg», hvor tekstene beskriver så innmari godt de komplekse følelsene som følge av et brudd og et knust hjerte. Og mange kan kjenne seg igjen. Når Ramón spør publikum om de har hatt kjærlighetssorg, er det flere som svarer ja. Han henvender seg til en av jentene i publikum og spør henne om hvem som gjorde henne vondt. «Johnny», svarer hun. «Vel, fuck Johnny!» sier han, og får resten av publikum til å rope det samme. Det er forfriskende med humoren hans, og i grunn svært nødvendig i et hav at triste sangtekster. Låta «egg & bacon» handler også om kjærlighet, men her er det mye mer humor og tøys enn i de andre låtene. En sang som egentlig ikke skulle på albumet en gang, og ble skrevet en mørk kveld under lockdown da han og produsent Andreas-Bache-Wiig trengte noe å le av. Og dette er en låt som publikum uten tvil digger. Dette blir en av kveldens største allsang-låter.

Foto: Johannes Granseth

Formidlingen og stemmeprakten til Ramón, i tillegg til et knallbra band gjør denne kvelden til en av de bedre konsertopplevelsene jeg har fått gleden av å oppleve. Jeg digger at han åpner seg opp fullstendig og deler disse personlige tekstene med oss. Det gjør at musikkopplevelsen blir så fin, nær og genuin. Når det hele avsluttes med «ok jeg lover», ja da kan jeg faktisk ikke ønske mer. Tusen takk for i kveld!

 

 


 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer