Opera for barn i Ekserserhuset

På lørdag er det premiere for dukketeateroperaen Ruffen og den flyvende hollender i ekserserhuset på Fredriksten festning!

Opera Østfolds utendørsoppsetning av Wagners Den flyvende hollender på Place d’Armes er utsatt til 2022, men aldeles hollender-løse skal vi allikevel ikke gå denne sommeren. Opera Østfold har nemlig laget en barneopera basert på Tor Åge Bringsværds historie om Ruffen og den flyvende hollender! På den måten får Opera Østfold allikevel fortalt historien om skipskapteinen som ble dømt til å seile på de syv hav for evig og alltid – men denne gangen i dukketeaterform!

I Ekserserhuset er det hektisk aktivitet i disse dager, det øves mot premiere! Huset er tryllet om til en kulturarena, med amfi til publikum, en havinspirert scene, med maritime kulisser og flotte rekvisitter.

Dukkespiller Ida Frisch, mezzosopran Siv Iren Misund og dukkespiller Daniel Sandvik øver i Ekserserhuset.

Kristian Krokslett spiller Ruffen i forestillingen. Tenoren har medvirket i flere store operaforestillinger, men har også erfaring med figurteater.

– Jeg var med i Dukketeteateret Katta i sekken i sin tid, forteller Kristian. Men jeg har ikke drevet med figurteater på snart tjue år nå, så det er veldig artig å få gjøre det igjen. Det å få kombinere skuespill, opera og figurteater er jo kjempegøy.

Dukkene til teaterstykket er det Anna Katarina Granberg som har laget. Granberg er til daglig fast ansatt i Riksteatret, og er en svært ettertraktet dukkemaker.

– Dukkene er utrolig flotte, sier Kristian, dette er veldig godt håndverk. Og de er så gode å føre!

Kristian Krokslett med Anna Katarina Granbergs Ruffendukke.

Opera Østfold har spesialbestilt libretto og musikk til forestillingen, her spares det ikke på noe. Ivar Tindberg står for både libretto og regi, og Eva Foosnæs har skrevet musikken.

–Det er et flott univers å komme inn i, forteller Kristian. Det er også flotte omgivelser med Ekserserhuset her oppe på festningen. Og disse folka jeg står sammen med på scenen er jo også veldig dyktige. Siv og Jørgen har jeg jobbet med før, men Ida Frisch og Daniel Sandvik er nye, gode bekjentskaper for meg. Det å kombinere opera og teater for barn, og lage et felles uttrykk for dette er kjempespennende, og utrolig fruktbart. Her er det noe for både voksne og barn.

Markedssjef og produsent for barn og unge i Opera Østfold, Malin Østli, er produsent for forestillingen.

– Opera Østfold skal satse på barn og unge, sier Malin, det har vi forankret i strategiplanen vår for de fire neste årene. Vi har lenge villet brygge en bro mellom det vi arrangerer for barn, og det som skjer på festningen på de store oppsetningene. Neste år setter vi jo opp Den flyvende hollender på festningen, derfor ville vi gjerne gjøre noe som bringer oss opp mot den store arenaen allerede i år. Og da så vi muligheten til å lage en link med dette Ruffen-stykket – for det er jo den samme historien.

Malin Østli.

Jeg håper alle vet hvem Ruffen er? For sikkerhets skyld: Ruffen er den vesle sjøormen som bor på en liten øy langt ute i havet, en øy som ikke finnes på noe kart fordi den bare kan ses av mennesker på tirsdag og fredag. En dag får Ruffen øye på et skummelt spøkelsesskip, og blir kjent med historien om kapteinen som er dømt av Havdronningen til å seile rundt på havet til evig tid. Ruffen vil gjerne hjelpe den ulykkelige sjømannen, og tar med seg kose-mennesket sitt Pia, ut på oppdraget.

Bassbarytoon Jørgen Backer er for anledningen en hval.

– Vi har koblet på et stjernelag av et kunstnerisk team til denne forestillingen, sier Malin. Vi har jo med oss Ivar Tindberg, som har lang fartstid i bransjen og har jobbet både med teater og opera. Det var Ivar som gjorde Tryllefløyten med oss her i 2017, og han skal også gjøre Den flyvende hollender her neste år. Han er en fantastisk ressurs å ha med seg. I tillegg har vi et stjernelag på scenen også! Eva som har skrevet musikken har kunnet komponere til stemmene, så denne operaen er faktisk skrevet til dem.

Ivar Tindberg dirigerer casten i Ekserserhuset.

Mange synes opera kan virke skummelt. Men har du lyst til å teste ut opera med barna i miniformat før dere tar steget ut i de store oppsetningene, kan dette være en fin oppvarming.

– Her har vi blandet mange sjangre, dette blir både teater, musikal og opera. Men der det er opera er det skikkelig opera! Der får man levd ut den sjangeren, og det er veldig flott. Vi har lagt vekt på at det skal være et mykt møte med operasjangeren for barn, og det er veldig fengende og melodiøs musikk!

Kristian og Jørgen øver i Ekserserhuset.

Ruffen og den flyvende hollender settes opp på Ekserserhuset lørdag 19. mai klokken 12 og klokken 15. Før forestillingene kan du ta med deg barna inn i tegneverkstedet i teltet nedenfor Ekserserhuset og møte illustratøren bak Ruffen: Thore Hansen. Her blir det tegnekurs og sprelledukkeverksted! Husk å reservere billetter til dette også hvis du skal se forestillingen. Tegneverkdstedet er gratis, men grunnet smittevernhensyn må Opera Østfold ha kontroll på hvor mange som kommer!

Billetter til forestillingen finner du her!

Her kan du se programmet for Fredriksten Operafestival.

 

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer