Dukketeater i bakeriet

I høstferien kan du gå og se dukketeaterforestillingen Sten og Brød i bakeriet på Fredriksten festning. Jeg tok med meg barna for å sjekke ut både dukketeater og hanskedukkeverksted i indre festning lørdag formiddag. Det var innmari gøy.

Det striregner når vi rusler inn i indre festning lørdag formiddag, men det gjør ingen ting. For inne på Den gamle kommandant er det nemlig tørt og varmt – og dessuten god kaffe! Vi skal nemlig innom kaféen før vi skal se dukketeater, for i tillegg til god mat har de faktisk dukketeaterverksted i kaféen også! Hele høstferien!

De voksne får seg en kaffe, og så går vi innover i kaféens lokaler for å lage hanskedukker. I det innerste rommet til kommandanten har Daniel Sandvik og Håkon Mørland fra Pianostredet Figurteater rigget seg til med isoporkuler, filt, fløyel, knapper, saks og lim og alt som skal til. Dukketeaterforestillingen Sten og Brød går nemlig to ganger per dag i høstferien, men før og mellom forestillingene holder Daniel og Håkon hanskedukkeverkstedet sitt åpent.

Daniel henter isoporkuler som skal være hanskedukkehoder.
Åh. Såh. Mange. Perler!
Det mekkes hanskedukker!
Frøken Fludiblu.
Hanskedukken Sofia.

Etter at hanskedukkene har fått hår, øyne, navn, nykker og særtrekk er det på tide med dukketeater. Daniel og Håkon skifter til helhvitt og leder an ned til bakeriet. Vi går inn i bakeriet og opp en tretrapp til andre etasje. Der, under hvitmalte hvelv, har Håkon og Daniel laget sitt eget lille bakeri.

Et lite bakeri over bakeriet.

Dette bakeriet er dog ikke som andre bakerier. I dette bakeriet kan nemlig tingene snakke! Muren for eksempel, er ganske pratsom. Foruten muren kan både moppen, øltønna, skoene, kanonkulene og brødene i dette bakeriet snakke. I tillegg er det jo et festningsbakeri, så tingene i bakeriet har faktisk en del å snakke om. Svunne tider, gamle kriger og nye farer diskuteres brød, kule og mur i mellom.

Festningsmurens steiner er av det pratsomme slaget.
Et nyelta brødemne har også fått talens gave, og begir seg ut i prat med mopp, stein, sko og kanonkule.

Når bakersvennen og bakeren dukker opp i bakeriet må selvfølgelig alle tingene holde praten nede på et minimum. De vil naturligvis ikke avsløre at de har talens evne.

Bakersvennen elter og bakeren kjefter. De vet lite om at bakeriet deres blir levende med det samme de går ut døra.

I bakeriet går ting sin vanlige gang. Brød eltes, bakersvennen later seg, brød stekes og brød blir brent. Men. Det er fare på ferde i Fredriksten festning, alarmen går! En slave har rømt fra slaveriet!

Og hvor dukker ikke nevnte slave opp, annet enn i selvsamme bakeri! Nå er gode råd dyre. En rømt slave er vel farlig? Og må prompte innhentes og settes tilbake inn i fengsel? Kanskje. Kanskje ikke. Den som går for å se teaterstykket får se. Vi røper dermed ikke mer om handlingen i dukketeateret Sten og Brød, annet enn å fortelle at det blir litt spennende ut på slutten der. Og at det er innmari moro.

Den svenske, sigarrøykende kanonkula i bakeriet møter sin kanonkuledrømmekvinne.

Som vanlig sørger Daniel og Håkon for at det er en god miks mellom spenning og humor i forestillingen. De passer også på å snike inn litt voksenhumor her og der. Rett som det er ler jeg, rett som det er ler barna, og rett som det er ler vi sammen. Det er rett og slett en innmari kul halvtime. Daniel og Håkon er mestere med dukkene sine, det er så gjennomført og sikkert! Alt fra replikklevering til dramaturgi og kulisser sitter som et skudd. Kulissene er som et lite kunstverk i seg selv, detaljrike og utrolig flott laget. Alt sammen snekret og sydd av Håkon og Daniel.

Så er det slutt. Vi tar på oss regntøyet, og planlegger å spise i kommandantens kafé før vi går innom museet på vei hjem. Vi vet det ikke da, men snart skal vi få servert sjukt god kake og deilig gresskarsuppe hos den gamle kommandanten.

-Jeg lærte faktisk litt om festningen og brød og slaver og sånn, sier femåringen min når vi rusler ut fra bakeriet.

Var det gøy eller?

-Ja. Fordi alle de tingene kunne snakke! Det var moro. Den kosten på veggen der var jo også levende, men det visste vi ikke en gang før den plutselig snudde seg og hadde øyne. Da lo jeg veldig.

Har du lyst til å se dukketeaterstykket Sten og Brød i bakeriet på festningen? Det spilles hver dag i høstferien klokken 13 og klokken 15 – bortsett fra fredag 4. oktober! Og før og mellom forestillingene kan du altså lage din egen hanskedukke i Håkon og Daniels hanskedukkeverksted inne på Den gamle kommandant.

Hvis du vil kombinere dukketeater med en museumstur kan vi fortelle at muséet har åpent hver dag i høstferien. Og hvis du vil kan du kjøpe en billettpakke på museet til 120 per voksen og 65 per barn. Da får du dukketeater, museum og hanskedukkeverksted i prisen. Bra, eller hva?

Les mer om Høstferie på Fredriksten her. 

Kommentarer

kommentarer