Driver elevbedrift med 40 ansatte – nå er de Regionmestere!

Bjørn Kristoffer Holt, Sarah Eriksen, Julie Eriksen Altenborn og Elida Ebeltoft driver elevbedriften Sandbakken kantine EB på Sandbakken barne- og ungdomsskole, og er kåret til Regionmestere i elevbedrift. Foto: Ungt Entreprenørskap Østfold.

Kan ungdomsskoleelever virkelig drive bedrift på ekte? Definitivt! Gjennom året har 13 000 elever over hele landet drevet elevbedrift med bærekraft og innovative løsninger i fokus.  I dag var 29 elevbedrifter fra hele landet samlet under Region Østmessen i regi av Ungt Entreprenørskap Østfold. Sandbakken kantine EB ble kåret til den beste elevbedriften av dem alle. 

Elevbedriftene har kvalifisert seg under sine lokale fylkesmesser, og det var duket for sterk konkurranse under Region Østmessen. Elevbedriftskantinen fra Sandbakken barne- og ungdomsskole i Sarpsborg ble også beste elevbedrift under Østfoldmessen i mars.

Lærer av å ta ansvar
-Det er utrolig lærerikt å drive elevbedrift, forklarer Bjørn Kristoffer Holt. -Vi ser hvor mye jobb som kreves for å lykkes i arbeidslivet. -Ikke minst er det lærerikt å gjøre ting i praksis, fortsetter Elida Ebeltoft. Vi bruker alle fagene i elevbedriften. Gjennom det praktiske vi gjør, ser vi hva skoleteorien faktisk kan brukes til. -Dessuten er det morsomt å ha ansvar, fortsetter Sarah Eriksen. Den populære elevbedriften har nylig utvidet arbeidsstokken. -Nå er vi 40 ansatte, fordi stadig flere vil jobbe hos oss. Vi jobber mye med trivsel og tilrettelegging for at hver enkelt ansatt skal trives på jobb, sier Julie Eriksen Altenborn. Til tross for positiv oppmerksomhet utenfra, står kantinen i fare for nedleggelse neste skoleår. -Vi jobber hardt for å få fortsette, avslutter de engasjerte bedriftslederne.

Lærer Øyvind Utne er tydelig stolt av de dyktige elevene sine. -Jeg bruker elevbedrift som metode, fordi det engasjerer elevene. Jeg tilrettelegger, men det fine er at elevene tar ansvaret, ikke læreren. På den måten får vi gjort, og lært, mye mer. Det ikke ville vært en kantine hvis det ikke var elevene som selv styrte den, sier Utne.

Lærer verdifull verdiskaping
-Gjennom å drive elevbedrift lærer elevene å drive verdiskaping, og det er jo det samfunnet vårt lever av, sier Thor Edquist. Til daglig er han ordfører i Halden, i dag sitter han i juryen for Ungt Entreprenørskap. -Det er moro å se at elevene har kreative forretningsideer som faktisk selger, allerede på dette stadiet. Flere av bedriftene, som vinnerne Sandbakken kantine EB, driver dessuten forbilledlig IA- arbeid, som mange voksne bedrifter kan lære av. Jeg er mektig imponert, slår ordføreren fast.

 Stadig større fokus på bærekraft
Blant de 29 deltagende elevbedriftene, var det tydelig at elevene har satset på bærekraft i sine forretningsideer. Bærekraftig utvikling er definert som et av tre tverrfaglige temaer i læreplanverkets overordnet del. Gjennom praktisk arbeid i elevbedriften, utvikler ungdom en grunnleggende forståelse for bærekraftig utvikling. De utfordres til å utvikle ideer, gjøre valg og gjennomføre bærekraftige tiltak i egne bedrifter.

-Vi møter ungdommer som bruker engasjementet sitt for å utvikle løsninger for fremtiden. De får ekstra motivasjon ved å jobbe med noe som gir mening, som skaper verdier for andre. Erfaringene de gjør seg i elevbedriften er svært relevant for fremtidens arbeidsliv, sier Christer Engström, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Østfold. -Et godt eksempel på dette, er vinnerbedriften Sandbakken Kantine EB. Denne gjengen er i dialog med politisk ledelse i Sarpsborg kommune, blant annet for å få til bedre kildesortering av plast på skolene i kommunen.

Nasjonalt samarbeid med Kavlifondet
Under Region Østmessen ble det kåret en nasjonal vinner av Kavliprisen for årets beste sosiale entreprenør.

Elevbedriften Heat a Heart EB fra Li skole i Akershus fylke stakk av med den gjeve seieren for sin sosiale forretningsidé med trippel bunnlinje. Elevene samler inn garn som deretter brukes til å strikke pannebånd. Dette gjør de sammen med eldre på det lokale sykehjemmet. Pannebåndene selges etter Tom’s shoe-modellen. Du kjøper et pannebånd, som deretter gis til hjemløse på gata i hovedstaden.

-Gjennom prosjektet Gjør noe med det! i samarbeid med Kavlifondet, ser ungdomsskoleelever utfordringer i samfunnet rundt seg – og bidrar til å løse dem, sier prosjektleder Cathrine Jansen fra Ungt Entreprenørskap Norge. -Ved å drive elevbedrifter med et sosialt formål bidrar elevene til å gjøre verden til et litt bedre sted. Gjennom samarbeidet med Kavlifondet, opplever vi hvordan ungdom virkelig ser mulighetene, og faktisk gjør noe med dem, avslutter prosjektlederen.

Tekst: Ungt Entreprenørskap Østfold.

 

 

Kommentarer

kommentarer