Drive in-lydkunst på Tyska

Onsdag kveld er det vernissage for Tulle Ruth Koefoed-Jespersens omreisende lydkunstgalleri Drive in for Lydkunst på Tyska! Det er Camilla Renate Nicolaisens lydkunst To dare to be a corvidae IV som skal spilles av i en boks på Tyska de nærmeste ukene.

Jeg møter Tulle på Tyska. Der har hun begynt å forberede installasjonen av sin nyeste fremvisning fra Drive in Lydkunst, sammen med kunstnerparet Aksel Høgenhaug og Ingelin Charlotte Krogh. Onsdag klokken 18 er det vernissage, og siden skal lydkunsten stå utstilt i tre uker.

Aksel og Ingelin med Tulles hund Teddy på Tyska.

Det hele begynte på en landevei i Råde. Kunstner Tulle måtte ha noe å gjøre, og fant ut at hun ville utnytte pendlertrafikken langs landeveien der hun bodde.

– To, tre tusen bilister passerte landeveisstrekningen daglig i sommerhalvåret, forteller Tulle, så jeg tenkte jeg skulle gjøre nytte av den trafikken. Vi startet et lite galleri, der vi viste kunst og solgte økologiske vafler og kaffe. Alt var laget på vindkraft.

Tulle og datteren satt i det vesle galleriet og ventet på besøkende. Men nesten ingen tok seg tid til å stoppe opp.

– Da kom jeg på tanken om en drive in, forteller Tulle. På den måten kunne folk oppleve kunst uten å måtte forlate bilene sine. De kunne bare åpne vinduet og lytte.

Dermed oppsto Nordens første Drive in lydgalleri. På en landevei i Råde, satte Tulle opp en lydboks, drevet av solceller. Hun inviterte inn kunstnere fra nær og fjern til prosjektet sitt, og begynte å reise rundt med konseptet. Både her i Østfold, i Finnmark, men også rundt i Norden. Mange lydkunstnere har stilt ut gjennom Tulles galleri.

Lydboksen! Foto: Drive in for Lydkunst.

– Det har vært mange flotte utstillinger, forteller Tulle. Lydkunstfeltet er enormt bredt. Det har variert fra nærmest teknisk støy, til musikkaktige installasjoner. Mange av kunstnerne har miljø og natur som tema, særlig menneskenes relasjon til naturen.

Det er kunstner Camilla Renate Nicolaysens installasjon som skal vises her i Halden. Camilla er en Tromsø-basert kunstner som jobber på tvers av kunstfeltene, og hit til Halden kommer hun med verket To dare to be a corvidae IV

– Vi mennesker ønsker å høre perfekt lyd, men dette er ikke perfekt lyd. Her blir det en totalforestilling av lyd. Det er lyd i boksen, men det kan også være lyd av regn, vind, eller biler på utsiden. Folk som snakker. Alt er en del av det totale bildet. Men man må konsentrere seg, det blir aldri høy lyd dette her. Kanskje det kan skjerpe sansene litt, lydsansen er viktig for oss. Så det er også et spill med sansene det her, hvordan vi bruker dem. Og en mulighet til å stoppe litt opp, ta en pause.

Les mer om Camilla Renate Nicolaysen her.

Tulle Ruth fant sitt utstillingssted gjennom kunstnerparet Aksel Høgenhaug og Ingelin Charlotte Krogh, som under pandemien hadde flere utstillinger i sitt galleri H.E.K.S. i Svenskegata. Hun foretrekker å få kontakt med lokale kunstnerkrefter, for å ha en lokal forankring for utstillingen. Etter noen omvisninger på mulige lokasjoner i byen landet Tulle på Tyska.

– Det var noe som snakket til meg her, sier hun og ser seg rundt. Her er vi i et område med mange ulike energier. Det er virkelig sammensatt. Du har jo campingfolket her borte, og så har man havna rett på utsiden, og amcarene som kjører forbi. Og festningen der oppe. Det er jo veldig vakkert. Samtidig er det gift i grunnen her, det gir jo det hele en ekstra dimensjon. Og jeg liker at det er litt øde, at man kan være litt fri her. Jeg liker steder som ikke har en funksjon. Da er det lettere å stille noen spørsmål til det, og gi det litt energi i en periode. Jeg elsker å være her.

Miljøperspektivet er viktig for Tulle, men hun ønsker ikke å belære.

– Jeg kommer ikke hit for å være noen frelser, på ingen måte. Jeg ønsker nok mer å illustrere. Det er jo litt vanskelig det her med miljøvern. Vi lever på overtid, men samtidig skal vi jo leve våre liv. Det er store spørsmål, det er nesten som om det blir for stort.

På vernissagen blir det en tale ved byens kultursjef Knut Olav Brekkelund Sæves. Men først vil Ingelin og Aksel gjøre en performance på Tyska onsdag.

–Her vet vi jo at det ligger ting og ulmer i bunnen, forteller Ingelin, det har vi jo lest i avisa. Så vi skal trygge stedet på forhånd. Derfor vil vi foreta et aldri så lite hekse-rituale for å trygge stedet for Tulle. Så vi tar med oss H.E.K.S-skiltet og gjør en liten performance før åpningen.

I tillegg presenteres fem, seks lydkunstnere fra galleriets samling.

Åpningen starter klokken 18 onsdag 22. juni.

Utstillingen er åpen: onsdager-søndager

Her kan du lese mer om Tulles omreisende lydkunstgalleri:

www.galleriruth.com

Kommentarer

kommentarer