Down on the Farm-markering med Doug Seegers

Fredag 26. juli skal Down on the Farm hedres med avduking av en historisk markør ved Gribsrød gård og konsert på låven etterpå. Amerikanske Doug Seegers er headliner på plakaten.

Down on the Farm var i en årrekke et av den norske sommerens musikalske høydepunkter. Festivalen utvikla seg til en musikalsk institusjon i løpet av de tjue åra den var operativ, og flere hundre store og små og store artister var innom Gribsrød gård for å spille for et stadig større publikum. Nå skal festivalen hedres ved å avduke en historisk markør for festivalen ved Gribsrød Gård. Etterpå blir det konsert på låven, og ingen ringere enn Doug Seegers er headliner.

Historien om country/soul-artisten Doug Seegers hadde gjort seg som film. Primus motor for Down on the Farm og årets happeningen på Gribsrød gård Tom Skjeklesæther forteller:

-Doug Seegers var uteligger i Nashville inntil omtrent for fem år siden. Da ble han oppdaga av Jill Johnson, som er en svær countrystjerne i Sverige. Hun laga en TV-serie fra Nashville som het Jills Veranda, den ble utrolig populær.

Underveis i serien blir Jill tipsa om Doug Seegers, som altså på dette tidspunktet er uteligger og gatesanger. Jill faller for Seegers musikk. Hun drar i studio med Seegers og spiller inn låta Down to the River, som sporenstreks fyker til førsteplass på spillelistene i Sverige.

Se Jill Johnsons første møte med den gang uteligger og gatesanger Doug Seegers her:

Det viste seg at Doug Seegers hadde spilt i band med smått legendariske Buddy Miller, en storkar på Nashvilles countryscene. Uten forvarsel forlot Seegers plutselig bandet, og flytta tilbake til New York der han kom fra. Doug Seegers ga opp musikerlivet. Han skaffa seg jobb som snekker, og stifta familie.

-Da barna ble voksne dro Seegers tilbake Nashville for å ta opp tråden som musiker, men havna utpå og ble uteligger. Noe som ikke er så uvanlig i Nashville, det strømmer stadig folk til Nashville som ønsker å bli oppdaga. Kanskje har de penger til en enveis-billett, og satser alt på en hånd. Alle blir jo ikke uteliggere som Seegers, men mange havner alle andre steder enn på stjernehimmelen.

Countrymusikerens opptreden på Jills Veranda sikra Seegers stjernestatus i Sverige.

-Umiddelbart etter det TV-programmet dro Seegers til Sverige og gjorde søtti utsolgte konserter. Både låta og plata han spilte inn med Jill Johnson gikk til førsteplass.

Også i USA har Doug Seegers blitt et navn. Nylig spilte Seegers på Grand Ole Opry; kanskje det ultimate æresmerke for en countryartist i USA, et tegn på at man har blitt opptatt i den innerste, helligste Nashville-sirkelen av amerikanske artister.

Doug Seegers har gitt ut hele fem plater siden han ble oppdaga på gata av Jill Johnson.

-Han har et eget band i Sverige som han spiller med når han turnerer her, de er helt overlegne. Dette er første divisjon. Men han er en rar fyr altså. Han spiller alltid på gata i de byene han opptrer. Uansett om han skal spille for flere tusen mennesker på kvelden så stiller han seg opp på gata og spiller.

Doug Seegers.

Hold øya åpne altså. Er du heldig, kan du få se Doug Seegers stå gatelangs med kassegitaren sin et eller annet sted i Halden by rundt den 26. juli.

Rootsy Music bjuder på totalt fire artister denne kvelden. Foruten Doug Seegers dukker tre andre artister fra Rootsy-stallen opp på konserten på Gribsrød gård denne julifredagen; Ottar Big Hand Johansen, Omar Østli og Hege Brynildsen, samt stockholmeren David Ritschard.

-David Ritschard oppdaga vi for noen uker siden da vi var på Stockholm Americana og hørte ham spille. Etterpå mente alle de svenske avisene at han stjal showet.

Årsaken til at Tom ville ha et knippe gode country/americana-artister til Gribsrød gård denne julihelgen er altså å minnes og hedre en festival som har betydd mye for mange. Down on the Farm rulla og gikk fra 1989 til 1998 før det ble sju års opphold. I 2006 var festivalen tilbake, og et par år ble den også arrangert i sentrum. I 2011 var Down on the Farm tilbake på Gribsrød gård igjen, men den første festivaldagen falt på 22. juli. Lite visste Tom og arrangørene om hvilke svarte døgn vi var på vei inn i som nasjon.

-Det var en opplevelse som jeg ber til alle tilgjengelige makter om at vi aldri noen sinne får igjen. Lørdagen ble kansellert i sin helhet, det gjorde vi med en gang vi skjønte omfanget av det som hadde skjedd på Utøya og i Oslo. Det å være oppi Enningdalen under de omstendighetene var det rene helvete. Vi visste ingen ting om hva som egentlig skjedde. Folk var utrolig redde, alle satt med telefonene limt til henda, og ryktene gikk ustanselig. Alle trodde jo at det var politiet som skjøt, vi visste jo ikke om det var et kupp eller hva det var. Mange hundre festivalgjengere lurte på hva de skulle gjøre hvis politiet plutselig skulle komme ut til oss. Når sola gikk ned den fredagskvelden var det jævlig ræva å være der ute.

Resten av festivalen ble naturligvis avlyst.

-Etter det gikk lufta ut av ballongen. Det ble en økonomisk opprydning i halvåret som fulgte, og ingen hadde lyst til å starte opp igjen.

Chip Taylor skulle spille på Down on the Farm i 2011. Da terroren rammet Norge skrev han låta «This darkest day», som ble fremført på en markering i kultursalen noen dager etter. 

Tom Skjeklesæther føler at Down on the Farm er et avslutta kapittel. Ironisk nok, siden country og americana aldri har vært mer populært i Norge.

-Det hagler inn med nye, gode artister innafor denne musikksjangeren, og det har aldri vært et sterkere felt av norske artister innafor denne typen musikk. Norge trenger en country/americana-festival, det har aldri vært mer aktuelt enn nå. Vi snakka lenge om en Tons of Country-festival på festningen, enten helga før eller etter Tons. Av ulike grunner ble det ikke noe av. Festival er politikk og business. Det er også jævlig mye jobb, og mange tryner underveis.

Grunnleggeren av Down on the Farm er relativt klar i sin tale når han presiserer at happeningen på Gribsrød gård i juli ikke er et comeback for festivalen.

-Dette er i utgangspunktet en engangsforeteelse knytta opp til at vi skal avduke markøren over den festivalen som holdt hus der oppe fra 1988 til 2011.

Sjekk ut stockholmeren David Ritschard her: 

Den historiske markøren vil mest sannsynlig plasseres ved innkjøringa til Gribsrød gård, og skal være et monument over Down on the Farm og de mange artistene som spilte i løpet av festivalens tjueårige liv.

-Når man ser på  lista over de artistene som har spilt på den festivalen er det helt sinnsykt. Det er rundt 150 navn på den plakaten, og det er legender og grammyvinnere left and right. I tillegg til bra norske artister og viktige undergrunnsgreier. Artistene vil stå oppført i alfabetisk rekkefølge, med dato, nasjonalitet og året de spilte på Down on the Farm. Idéen er at folk som har vært på festivalen skal kunne kjøre innom, stoppe og titte på plakaten og minnes Down on the Farm.

Bjørn Kulseth, som designa alle Down on the Farm-plakatene i sin tid står for utforminga av den historiske minnetavla.

Toms tale er klar: Dette er en engangsgreie, det blir fire sjukt gode artister og en del Down on the Farm-mimring.

-For folk som liker country og folk kommer dette her til å bli en helt killer kveld, avslutter Tom.

Doug Seegers & Co i låven på Gribsrød gård altså dere, fredag 26. juli. Portene åpnes klokken 18, og første artist går på scenen klokken 21.

Svenske Tickster selger billetter, de finner du her.

 

Kommentarer

kommentarer