Direkte fra VM til fotoutstilling

Foto: Bjørn Johannessen

KanDusi presenterer de fire fotografene som står bak fotoutstillingen på Galleri Rød 17.- 27. august. I artikkel nummer to presenterer vi fotografen Bjørn Johannesen:

– I jobbsammenheng tar jeg mye sportsbilder, men på fritiden synes jeg det er spennende å eksperimentere med helt andre former for fotografering, innleder Bjørn Johannessen. Flere av hans bilder blir å se under årets fotoutstilling på Galleri Rød 17. – 27. august.

Årets fotoutstilling er et samarbeid mellom Birthe Havnes, Bård Halvorsen, Bjørn Johannessen og Hans Petter Wille. Debututstillingen deres var på Rød i 2015, og nå lover de ny utstilling med stor variasjon i tema og motiv. Denne artikkelen handler om Bjørn Johannessen og hans forhold til fotografering.

Skiftet bransje

– Av utdannelse er jeg elektronikkingeniør og jobbet tidligere på Ericsson på Isebakke. For tolv år siden skiftet jeg imidlertid bransje og jobber nå fulltid som sportsjournalist og fotograf med hovedvekt på kondisjonsidrett gjennom bladet Kondis og nettsiden kondis.no, forteller Bjørn Johannessen som også har jobbet som frilansjournalist på sporten i HA.

VM-fotograf i London

Når fotoutstillingen åpner 17. august har Bjørn Johannessen nettopp kommet tilbake fra London etter 10 dager som fotograf under VM i friidrett. Der har han levert daglige bilder til reportasjer på kondis.no. Bjørn Johannessen fikk den ene av to fotoplasser som var tildelt Norge under friidretts-VM og har blant annet også vært fotograf under Bislett Games de ti siste årene. Her i Halden kjenner vi han nok best som fotograf under lokale kondisjonsarrangement som blant annet Grenserittet, Høiåsrittet, Kanonløpet og Råtassen. Han har også vært akkreditert som fotograf på Tons of Rock flere ganger.

– Helst skal jeg være møkkete på klærne og våt i håret når jeg kommer hjem fra en dag med sportsfotografering. Det som resultat av at jeg har kravlet litt på bakken, vist innsats og hatt en god dag på jobben, smiler Bjørn Johannessen.

Han kan derimot ikke love så mye sportsbilder på fotoutstillingen.

– Det er allerede mange som kjenner til sportsbildene mine fra før. På fotoutstillingen vil jeg derfor heller benytte anledningen til å vise hva jeg holder på med utenom bildene jeg tar i jobbsammenheng, forklarer han.

Bjørn Johannessen liker å eksperimentere med linjer, former og lys.

Abstrakte og kreative bilder

Fascinasjonen for fotografering har Bjørn Johannessen hatt helt siden han fikk sitt første kamera i begynnelsen av tenårene. Han har vært med på utviklingen fra film og mørkerom fram til vår tids digitale fotografering og bildebehandling.

– Dersom jeg skal plukke ut én type favorittmotiv, så må det nok bli arkitektur. Men aller helst arkitektur som kan gå over i det abstrakte der jeg eksperimenterer og leker med vidvinkelobjektiv. Jeg liker generelt abstrakte og kreative bilder som spiller på linjer, former, farger og lys. Målet er å skape en nysgjerrighet og fange interesse uten at betrakteren nødvendigvis skjønner hva det er eller hvordan bildet ble tatt. Dette håper jeg igjen kan trigge kreativiteten til de som betrakter bildene mine, sier Bjørn.

– Når jeg tar denne typen bilder, er det ofte at ikke engang jeg selv vet hvor jeg kommer til å ende opp. Jeg kan ta utgangspunkt i et motiv, men så utvikler den kreative prosessen seg etter hvert som jeg jobber meg innover i motivet. Jeg begynner å eksperimenterer med vinkler, lys, form og farge. Jeg er i flytsona, tilføyer Johannessen.

På årets fotoutstilling har han dessuten eksperimentert med hva slags materiale de forskjellige bildene er trykket på.

– Dette er alt fra aluminium og lerret til tre og akrylglass. I tillegg er det store variasjoner i den fysiske størrelsen på bildene, avslutter Bjørn Johannessen og ønsker samtidig alle velkommen til å besøke fotoutstillingen på Rød som åpner 17. august.

Sjølvaste Bjørn Johannessen.De siste ti årene har Bjørn Johannessen vært fotograf under Bislett Games. I begynnelsen av august var han også akkreditert fotograf til VM i friidrett i London, han satt ringside og tok bilder da Karsten Warholm løp inn til gull på 400-meter hekk 9. august.

Åpningstider til fotoutstillingen på Rød

Torsdag 17. august kl. 18 – 21

Fredag 18. august kl. 17 – 24* til konserten med Salmon Smokers avslutter

Lørdag 19. august kl. 12 – 16

Søndag 20. august kl. 12 – 16

Fredag 25. august kl. 18 – 21

Lørdag 26. august kl. 12 – 16. Kl. 14-15 forteller fotografene om “veien fram” til noen av sine bilder på utstillingen

Søndag 27. august kl. 12 – 16

 

Vil du lese om de andre fotografene bak utstillingen? Les om Bård Halvorsen her.

Mer informasjon om fotoutstillingen finner du på utstillingens facebookside.

Teksten er levert av Fotoutstilling på Galleri Rød 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer