Digital vinsmaking med Øystein Lundsveen

I kveld kan du bli med og smake på vin med sommelier Øystein Lundsveen på Haldens Digitale Scene klokken 18.

Koronaviruset stopper mye av Haldens virksomhet om dagen, men det er ganske mye som lar seg gjennomføre på nett også! Sebastian Engh strømmer matlagingskurs for barn og ungdom på nettet hver dag, og nå skal sommelier Øystein Lundsveen holde digitalt vinsmakingskurs på den nye arrangement-plattformen Haldens Digitale Scene.

Øystein Lundsveen jobber til daglig som hovmester og vinkelner på Curtisen.

-Som mange andre er jeg permittert om dagen, forteller Øystein, og jeg ville gjerne finne på noe å gjøre. Sebastian ringte meg og foreslo et digitalt vinkurs, vi har jo fått mange henvendelser fra folk i denne tiden. Mange spør om forslag til påskevin for eksempel.

Øystein har lang fartstid som vinkjenner, han har jobbet med vin siden 1991. I 1994 begynte Øystein å jobbe på Color Line, og der perfeksjonerte han vinkunnskapen sin. Han ble spurt om å holde vinsmaking for gjestene på båten.

-Da sa jeg at jeg ønsket meg et kurs først, forteller Øystein, sånn at jeg skulle vite hva jeg snakka om og bruke riktig terminologi.

Øystein fikk et kurs. Han fikk det beste vinkurset Norge har å by på, nemlig sommelierutdannelsen ved Kulinarisk Akademi i Oslo. Èn uke hver måned i et halvt år dro Øystein til Oslo for å smake på og lære om vin.

-Vi smakte på en 400- 500 viner i løpet av kurset, forteller Øystein. På eksamen fikk vi seks viner vi skulle smake på. Ut fra det skulle vi fortelle hvor vinen kommer fra, hvilken drue det er og hva vinen koster på polet. I tillegg hadde vi en skriftlig eksamen.

På dagens vinsmaking tar Øystein for seg en spansk rødvin.

-I dag har jeg plukket frem en Riojavin fra Baron de Ley, forteller Øystein. Det er en tempranillo. Tempranillo er nummer én blant de spanske druene, det er ingen som er større enn den i Spania. I kveld skal jeg snakke litt om vinen, samt bakgrunnen og historien til produsenten.

Flere detaljer om vinen kan du se her i Facebookarrangementet. 

 

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer