Digital premiere for «Ungdomsskolen»

Foto: Veronica van Groningen

3. klasse drama på Halden videregående skole presenterer teaterstykket Ungdomsskolen! Stykket har digital premiere i morgen lørdag klokken 19.

Kreative folk får til bra ting til tross for koronabegrensninger! I høst har 3. klasse drama jobbet med et teaterstykke de så frem til å presentere i skolens Black Box-sal i desember. Men Covid fosset frem på senhøsten, og plutselig føltes det ubehagelig å skulle invitere folk til teaterforestilling. Jeg møter produsent Synne, PR-ansvarlig Benjamin og økonomiansvarlig Dennis for en prat dagen før teaterforestillingen slippes på nett.

Produsent Synne Cecilie Wium Rauan, økonomiansvarlig Dennis Karlsen og PR-ansvarlig Benjamin Nicolay Elvestad Karlsen. Foto: Ellen Midtfjeld.

– Vi var jo veldig klare for å spille dette stykket foran publikum, forteller Benjamin, vi trodde at vi skulle få til det før jul.

Siden elevene følte det ikke var forsvarlig å ha publikum i salen, ble løsningen å spille stykket foran et kamera i stedet for et publikum. Nordic Media lab ble tilkalt, og elevene på dramalinja forberedte seg på å spille stykket uten slekt og venner i salen.

Ungdomsskolen er en omskrevet versjon av tegneserien ved samme navn, tegnet og skrevet av Anders Kvammen. Historien dreier seg rundt ungdomskkolegutten Aksel, som har det tungt på skolen.

– Vi følger Aksel, som blir mobbet på skolen, forteller Synne. Ting blir enda vanskeligere når en fetter han er veldig glad i dør i en bilulykke.

I «Ungdomsskolen» følger vi Aksel, som sliter med mobbing på skolen og i tillegg mister fetteren sin. Foto: Veronica van Groningen.

Teaterstykket følger Aksel i hans to verdener, hjemme og på skolen.

I tillegg til å utføre mange av de praktiske oppgavene rundt oppsetningen har drama-elevene tatt stor del i den kreative prosessen.

– Det å få lov til å utforme dette universet og spillerommet var utrolig gøy, forteller Benjamin.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid med lærerne, legger Synne til, og vi fikk lov til å bestemme mye. Vi fikk blant annet lov til å skape både scenografi og kostymer.

Scenografien består blant annet av et sett med kasser og et stillas. Hadde det vært publikum i salen skulle de ha sittet fordelt på hver sin side av scenen, ikke foran som vanlig. Karakterene består av Aksels familie, samt folk på skolen til Aksel. Også når karakterene skulle skapes fikk elevene stor medbestemmelsesrett.

– Det fleste kan relatere til én eller flere karakterer i denne forestillingen, sier Dennis, vi har utvikla karakterer som er veldig gjenkjennbare.

– Det er jo ganske mange klasseromsscener, forteller Synne, så vi prøvde å finne personligheter som folk kunne kjenne seg igjen i.

Bilde fra scenen. Foto: Veronica van Groningen.

Et av de kunstneriske grepene som ble gjort i stykket er å la elevene bytte på å spille roller. Så og si alle rollene spilles av to eller tre elever.

– Jeg og Dennis spilte for eksempel Aksel begge to, forteller Benjamin.

Skuespillerne foretok kostymeskiftene ute på scenekanten, og forlot dermed aldri scenen i løpet av stykket.

– Greia var at vi ikke skulle gå ut av det universet vi var i underveis, forteller Dennis. Vi skulle ikke bryte opp med å gå ut en dør eller forsvinne bak sceneteppet.

Dennis i front sammen med Melina Høili. Foto: Veronica van Groningen.

Det å tre inn i en rolle foran et kamera er noe ganske annet enn å gjøre det samme foran et levende publikum.

– Det var en veldig rar følelse, forteller Dennis. Jeg bruker å ha en god del nerver før jeg skal ha en forestilling, men siden det ikke var noen i salen ble nervene helt borte. Man vet jo at man kan gjøre det på nytt, hvis det ikke går bra.

Slapper dere av mer da?

– Både ja og nei, sier Dennis. Mye av energien man har på scenen kommer jo fra det å være nervøs.

– Jeg fikk litt nerver allikevel, forteller Synne, for jeg begynte å tenke på at dette ligger på internet for alltid. Da bør man prestere og gjøre det bra.

Aksel har det ikke så bra på skolen. I rollen som Aksel her ser vi Benjamin. Foto: Veronica van Groningen.

Ble dere fornøyd med resultatet?

– Ja, svarer alle tre i kor.

-Vi er veldig fornøyde, sier Benjamin. Men det var utrolig rart å se stykket fra publikums ståsted. Det får man jo sjelden når man står som skuespiller på scenen. Vi ser jo plutselig helheten i det vi har laga.

Var det gøy?

Alle nikker.

– Det er det morsomste prosjektet jeg har vært med på, sier Synne.

Ungdomsskolen har altså nett- premiere lørdag klokken 19! Stykket blir å se på Musikk, dans og dramas egne facebookside, samt på Facebooksiden til KanDusi.

Melina Høili, Sanne Maria Pinås Neeb, Silje Sørby Hansen og Celine Aamodt.

Medvirkende i forestillingen:

SKUESPILLERE

Amalie Hellesnes Berger
Benjamin Nicolay Elvestad Karlsen
Celine Aamodt
Dennis Karlsen
Melina Høili
Nadja Sigvartsen
Sanne Maria Pinås Neeb
Selma Hegg
Silje Sørby Hansen
Synne Cecilie Wium Rauan

PRODUKSJON

Produsent: Synne Cecilie Wium Rauan

Teknisk: Selma Hegg og Melina Høili

PR: Benjamin Nicolay Elvestad Karlsen og Sanne Maria Pinås Neeb

Økonomi: Dennis Karlsen

Inspisient/Regi.ass: Nadja Sigvartsen

Kostyme & HMS: Celine Aamodt

Scenografi & HMS: Amalie Hellesnes-Berger

Publikumsansvarlig: Silje Sørby Hansen

KUNSTNERISK TEAM

Regissør: Ann Elisabeth Lande og Lars Aas
Scenograf: Inger Marie Thorkildsen

Lys: Carl-Olof Felt
Lyd: Halvor Diesen

Fotograf: Veronica Van Groningen
Film og klipp: Nordic Media Lab

 

Kommentarer

kommentarer