Digital musikkproduksjon

I år har Halden kulturskole fått et nytt og spennende tilbud i kurskatalogen; nemlig gruppeundervisning i digital musikkproduksjon! Studiotekniker på Athletic Sound Dag Erik Johansen er lærer og mentor.

Vis á vis kulturskolen troner legendariske Athletic Sound; gutteskolegymsalen som ble gjort om til innspillingsstudio og siden har hatt små og store artister og band innom dørene for å lage plate eller spille konsert. Ved mixebordet sitter Dag Erik Johansen, og der har han sittet de siste seks årene og gjort x antall innspillinger med diverse artister. Nå skal han dele kunnskapen sin med unge, aspirerende musikere og musikkteknikere i byen, Dag Erik er nemlig blitt fagansvarlig for kulturskolens nye fag: Digital Musikkproduksjon.

– Faget går hovedsakelig ut på at jeg lærer bort det jeg kan, forteller Dag Erik. Oppsummert vil jeg si at det dreier seg om opptaksteknikk og studieteknikk med behandling av lyd og musikk. Jeg har ingen fast lærerplan, og jeg tilpasser undervisningen til de som tar kurset. Det er et veldig bredt emne, så man må være litt fleksibel. Noen vil komme og mekke hiphop-beats, andre er gira på å gjøre opptak og mikse opptakene de har gjort med eget band. Jeg holder det åpent og fleksibelt og tilrettelegger det til elevenes interesser og ønsker.

Kurset er naturlig nok praktisk orientert, men noe teori må allikevel inn.

– Vi må gjennom noe grunnleggende fagterminologi, sier Dag Erik, så det bli noen timer der jeg prater og forteller. Det er jo noen ting man bør vite før man går i studio. Bortsett fra det er dette en veldig praktisk orientert undervisning.

Dag Erik har gått i lære hos Athletic Sounds grand old man Kai Andersen, som grunnla studioet for 30 år siden og har drevet det siden.

– Det er et svært fag, det er vanskelig å sette ord på alt man har mulighet til å lære på dette kurset. Poenget er vel å gi elevene verktøykassa, og så la dem prøve det ut. Lære dem både de kunstneriske og tekniske aspektene ved behandling av lyd og musikk. Hvor dypt vi går inn i hvert enkelt emne avhenger av elevene og deres interessefelt.

Plattformen for undervisningen er programvaren Protools.

– Protools er opptakssoftwaret vi jobber i, forteller Dag Erik, det er arbeidsplattformen der alle lydfilene blir behandlet. Det er nok der kurset har fått tittelen fra.

Hva tenker du om at digital musikkproduksjon har blitt et fag på kulturskolen?

– Det er kjempekult. Jobben i kontrollrommet er for mange en gåte, ganske mange forstår ikke hva som skjer her. Men det er ikke så vanskelig som det kanskje ser ut, det er bare mye å sette seg inn i.

Her kan du finne kurstilbudene ved Halden kulturskole.

Digitial Musikkproduksjon er støttet av Sparebankstiftelsen DNB!

Kommentarer

kommentarer