Dette er Ladies Tour of Norway 2016

– Til tross for at dette bare er den tredje utgaven, så har vi nå blitt et ritt som man prater om med stor respekt i damenes sykkelverden, sier Roy Moberg fra Halden, rittdirektør for Ladies Tour of Norway.
I år tar Norges eneste profesjonelle sykkelritt for damer turen rundt i det meste av Østfold og også en liten tur inn i Sverige.

– Vi er veldig glade for den støtten vi har fått av fylkeskommunen, kommunene vi besøker og våre sponsorer. Uten dem hadde dette ikke vært mulig, sier Moberg, som opplyser at Ladies Tour of Norway har fått et bidrag på 250.000 kroner av Østfold fylkeskommune for gjennomføringen av årets ritt, som går i dagene 12.-14.august. Østfold Fylkeskommune ser potensialet som ligger i LToN mht å markedsføre fylket både nasjonalt og ikke minst internasjonalt og vi synes det er veldig spennende å være med å bidra til å sette fylket vårt på kartet, sier Moberg.

– Dessuten har de kommunene vi besøker bidratt med både penger og annen hjelp, noe som er helt nødvendig. Vi får nesten hele verdenseliten på besøk og derfor ønsker vi å vise fram Østfold fra sin beste side.

– Det er også viktig å bygge arrangørkompetanse i eget fylke, mange kommuner er nå involvert i å planlegge og gjennomføre det som skal bli et av verdens beste og største internasjonale sykkelløp for kvinner, det gir muligheter for masse synergier og sidearrangementer rundt omkring i fylket, sier Moberg.

Ladies Tour of Norway har vært et Halden-basert arrangement, og Halden er fortsatt navet i organisasjon og start- og målplass. Men nå blir det etapper både i Fredrikstad, Sarpsborg og Indre Østfold.

1941304_620273381404056_6149814507550800417_o

3 etapper – 3 målbyer
De tre etappene fordeler seg som følger:

Fredag 12.august
Halden-Fredrikstad, 76,16 km

Starter i Busterudparken i Halden med eskorte av amerikanske biler i forbindelse med ”Grensetreffet” for AmCar-biler som arrangeres samme helg. Deretter går løypa over Rokke til Skjeberg der den første innlagte spurten ligger. Rytterne kommer inn over Borgenhaugen til Sarpsborg sentrum og fortsetter langs Glomma til Rolvsøy.

Her kjører de under riksvei 109 og får dagens første bakkespurt opp mot de historiske utgravningene ved Vister. Deretter kommer man ned nesten ved Quality-hotellet på Grålum, som i år er ritthotell, og fortsetter forbi de nye sykehuset på Kalnes til man svinger av riksvei 112 mot Fredrikstad.

Etter et par kilometer her blir det 90 grader til høyre og opp til dagens første bakkespurt. Siden sykler damene gjennom Fredrikstadmarka og kommer fram ved Veum før de stuper inn i sentrum.

Målet er midt i sentrum og den lokale runden som skal kjøres tre ganger går først over Kråkerøy-broa, ned i tunnelen mot Fredrikstad stadion og tilbake over elva. Deretter blir det stor fart inn til målet på Gunnar Nilsens gate.

Lørdag 13.august
Mysen-Sarpsborg, 97,05 km

Starten skjer ved Kulturtorget i Mysen og man kjører såkalt masterstart gjennom sentrum og Smedgata helt ut til Ramstadkrysset og gamle E18. Her svinger man vestover og får direkte en bakke opp til Momarkenkrysset.

Videre sykler damene gjennom Slitu og til Askim. Deretter venstre mot Skiptvet, men etter avfallsplassen ved riksvei 115 svinger man venstre igjen og får dagens første bakkespurt på den gamle Skiptvet-veien.

Siden småveier til Lekum Mølle og Eidsberg kirke, før man tar en kort sving mot Eidsberg stasjon og deretter videre på Heensveien til Rakkestad. Her er det både flyoppvisning med historiske fly og ”Markens Grøde” i Rakkestad samme dag. Ved passering ”Markens Grøde” er det dagens innlagte spurt, som det forventes mange tusen tilskuere på.

Etter en kort tur rundt Bergenhus-krysset kjører syklistene gjennom Rakkestad sentrum og i retning Eidsberg igjen. Men de svinger av riksvei 124 mot Os kirke og får dagens andre bakkespurt.

Løypa går deretter via Varteig og Hafslundsøy til Sarpsborg, der den lokale runden skal sykles tre ganger. Målet er det samme som for Tour of Norway for herrene, det vil si like nedenfor krysset mellom Glengsgata og Sandesundsveien.

Den lokale runden i Sarpsborg går Kirkegata og Bispegata til Borregaards kontorer. Siden passerer man fylkesadministrasjonen og avslutningen under Sandesundsbroa og opp til mål er den samme som herrene skal kjøre i ToN i mai.

Søndag 14.mai
Nordby shoppingcenter-Halden, 117,53 km

Ganske lik samme etappe ifjor, men istedet for start i Strömstad sentrum blir det nå start på parkeringsplassen for Nordby shoppingcenter. Herfra følger man veien sydover og kommer på fjorårets trasé etter at man har svingt østover fra E6.

Det kjøres samme runde som i 2015 med tre passeringer av riksgrensen mellom Norge og Sverige.
Det er to spurtpriser og to bakkespurter på denne runden som kommer inn på riksvei 22 i Norge og går til grensestasjonen ved Vassbotten, der den fortsetter inn i Sverige igjen for så å komme inn på samme rute som tidligere og tilbake mot Prestebakke.

Løypa følger så riksvei 22 nordover mot Halden, men det blir en ny innkjøring mot byen – blant annet på grunn av ”Grensetreffet”. Rytterne tar av før de kommer til Fredriksten festning og kjører over til Tistedalen og ned til byen den veien. Dermed får de også en ekstra motbakke før de kommer inn i de avsluttende rundene.

De avsluttende rundene er i prinsipp de samme som ifjor med målet utenfor Busterudparken. Hjemmehåpet Emilie Moberg ble nr.3 på den avsluttende etappen sist, og det burde lokke mange haldensere ut for å se sin egen proffstjerne igjen.

Verdenseliten kommer
På sine to første år har Ladies Tour of Norway samlet store deler av verdenseliten. Vinnere har vært toppnavn som Marianne Vos, Anna van der Breggen og Megan Guarnier, og i 2015 syklet 7 av de 10 beste på VM senere på sesongen LToN.

– I år kolliderer LToN med deler av OL i Rio, noe som gjør at de som satser på tempo antagelig ikke kommer, men vi regner likevel med at de beste lagene er på start, sier Roy Moberg, som allerede har fått klartegn fra RaboLiv i Holland, som regnes som verdens kanskje beste damelag.

– I tillegg har topplag som Cervelo Bigla og det nye amerikanske Cylance-laget bekreftet at de kommer ved siden av vårt eget norske profflag Hitec Products.
– Vi har også lag fra både Storbritania, Belgia, Frankrike, Tyskland og Spania på start.
Landslagene fra både Norge og Sverige ventes og flere skandinaviske lag kommer også til å være med som forrige gang, klare idag er blant annet CK Victoria fra Norge, BMS Birn fra Danmark og Team Crecent DARE fra Sverige.

Går på TV2 Zebra
– Det har vært en utfordring å få til TV-sendinger midt i OL-perioden. TV2 har 24 timers OL-sendinger både på TV2 hovedkanalen og TV2 Sportskanalen. Derfor har vi nå havnet på TV2 Zebra med en halvtimes sammendrag sent på kveldene. Vi forstår den vanskelige situasjonen for TV2 og er glade for at de til tross for meget stor arbeidsbelastning i denne perioden vil gi plass til oss, sier rittdirektør Moberg, som også håper å kunne tilby rittet til forskjellige internett- kanaler.

– Vi har også jobbet med å styrke vår organisasjon ettersom rittet vokser veldig fort. Kjell-Erik Kristiansen, velkjent speaker og idrettsprofil, er ny prosjektleder og selvfølgelig også speaker på rittet, mens den tidligere elitesyklisten Sondre Sørtveit går inn som rittleder, Marius Jørgensen er ny arenasjef og Jon Olav Ødegård sikkerhetssjef. Men det er alle de frivillige som gjør at vi kan arrangere et ritt på dette nivået, og for dem er vi evig takknemlige, avslutter Roy Moberg.

Pressemelding fra Ladies Tour of Norway.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer