Det varme rommet

Dersom du trenger litt ekstra varme i livet er det i hvert fall én novemberkveld i Immanuelskirke hvert år som garantert gir deg overskudd på varme. Du vet, den der varmen som du kan kjenne langt inn i sjela? Jeg snakker selvfølgelig om en av våre nye førjulstradisjoner her i byen: Sammen for Halden.

Det regner lett på folket som trasker opp trappene til Immanuels kirke torsdag kveld. Sånn er jo november i Halden. Våt, kald og mørk. Men inne i kirken er det lyst og varmt. Veldig varmt. Men ikke en sånn varme som gjør at du må slite av deg jakka og skjerfet i en fei, hånei, jeg snakker om en sånn innvendig og stillferdig varme. Til og med før konserten starter kan man kjenne den, under Immanuelskirkens veldige tak.

Kirken er full. Benkeradene er fylt til randen, og folk har tydd til galleriene for å få plass. Andre står langs veggene. For hvert år finner flere og flere veien inn til Trine og Leif Kristiansens veldedighetskonsert til inntekt for lokale formål i Immanuels kirke.

Som vanlig har far og datter Kristiansen fylt programmet med nøye utvalgte artister, artister som kan passe inn i både konseptet og varmen. «Vi skal løfte taket i kirken», bruker Trine å si før konserten. Og det gjør de. Spesielt BRA-bandet. De gir alt! Det er så utrolig flott å høre og se dem synge, de har en helt vanvittig sangglede som er få forunt. Tenk om vi alle kunne kaste oss ut i det på den måten, det hadde jammen vært fint.

BRA-bandet fyller tretti år i år!

Det er mange vakre innslag i løpet av kvelden i Immanuels kirke:

Dag Brandth og Eva Denis synger så fint sammen med de flinke fjerdeklassingene fra Gimle.
4a og 4b på Gimle skole synger Jul i Svingen med Eva Denis.
Emsen!
Marit Østli Trønnes og Magne Skibsted Jensen spiller og synger. Jensen og Trønnes sto for ur-premieren på Benedict Parton og Eva Denis’ låt «Byen i mitt hjerte» i Immanuels kirke torsdag kveld. Låta er spesialskrevet til Sammen for Halden!

Torne løfter taket i Immanuels kirke.
Mikaela Røstadli Dahl fra Extra Giverglede takker for at de får overskuddet fra konserten til julegaver og ungdomsprosjekter. Ungdommene fra Ungdomssamfundet benytter sjansen til å protestere mot nedleggelse av klubben. Overskuddet går også til Kirkens bymisjon.
Konferansierer Trond Henriksen og Øivind Strøm er som vanlig vittige og varme.

Når det nærmer seg slutten blir det personlig. Svært personlig. Leif og Trine inntar scenen, de har noe på hjertet. De vil fortelle oss hvorfor Sammen for Halden er så viktig for dem. Trine forteller om en sår barndom med mobbing, og veien til et liv hun absolutt ikke ønsket seg som ung voksen. Et liv i rus. Sterke saker.

Sterkt blir det også når Leif forteller om hva Sammen for Halden betyr for ham. Han, dyslektikeren, som slutta på skolen før jul i niende. Han, som ofte har følt seg så verdiløs. Det er vondt å høre hvordan Leif har sett på seg selv, det river langt inni hjerterota. Spesielt når vi er så mange som tenker på ham som en fantastisk ressursperson som gjør så mye og betyr så mye for andre.

Leif og Trine snakker rett fra levra, og forteller historien bak Sammen for Halden-prosjektet.
Det blir for mye for Leif når en hel kirke reiser seg opp for å klappe for far og datter.

Når Leif og Trine gir av seg selv til publikum gir publikum tilbake. De klapper og klapper. Og klapper. Og så reiser de seg jammen for å klappe enda mer. Mange må opp i øyekroken med genserermet.

Far og datter stråler etter forestillingen. De er pumpa, men lykkelige. De har gitt av seg selv, og det koster. Men de har en svært god og lett følelse i kroppen etterpå.

Trine og Leif. Fornøyde, glade, lettet, og imponerte.

-Vi hadde avtalt på forhånd at vi skulle være dønn ærlige, forteller Leif, vi ville veldig gjerne fortelle folk hvorfor denne forestillingen er så viktig for oss. Vi har jo tross alt holdt på i over fem år! Men det var ganske skummelt å være så åpen foran så mange. Jeg visste jeg kom til å få problemer med å holde maska.

-Det å få frem hvorfor vi gjør det her var viktig for oss, forteller Trine, vi ville gjerne fortelle litt om det. Det var skremmende og sårbart, men det ble så fint. Vi føler at folk skjønner oss litt bedre nå. Vi har aldri opplevd stående applaus før, det var utrolig sterkt.

-Men vi grua oss fælt på forhånd, sa Leif. Og Trine dulta jo borti meg hele tiden underveis i forestillingen og sa: Nå er det snart vår tur! Så jeg ble minna på det som venta oss gjennom hele konserten!

Trine ler. Men til tross for at nervene var i ekstra spenn i år klarte begge to å kose seg med konserten.

-Vi er så imponert over artistene, sier Trine, og ikke minst våre fantastiske konferansierer Trond og Øivind. De var kjempeflinke. Det har vært en kjempefin kveld!

Det har det vært. Og jeg? Jeg tar med meg varmen videre. Ut i den våte novembernatten og med meg hjem. Den blir fin å ha en stund fremover, for jeg vet at den varer lenge.

Til slutt, som alltid; allsang! «Gud med oss», skrevet av Ole Evenrud, fremføres i fellesskap.
Hvorfor har jeg tatt bilde av Kjetil Aabø foran en pc-skjerm? Jo, nå skal du høre. TV Østfold filmet hele kvelden! Det betyr at du kan se et opptak av kveldens konsert når du vil!

Alle artistene stiller opp gratis på Sammen for Halden, og alt overskudd går til Kirkens Bymisjon eller Extra Giverglede/Mikaela Dahls ungdomsprosjekt. Sammen For Halden er et dugnadsprosjekt som er retta mot vanskeligstilte barn og unge i Halden.

Ytterligere musikere på scenen i tillegg til de som alt er nevnt ovenfor var: Rino Silden, Lars Ivar Borg, Roy Løvlie, Jan Burud, Fredrik Sørlie, Jon Pettersen og Jenny Marie Norheim. 

Foruten Trine og Leif har Øivind Strøm og Jan Burud vært sterkt inne i arrangørgruppa til Sammen for Halden i år.

Victoria og Trond.
Magne og Victoria med Daniel i midten.

 

 

 

Kommentarer

kommentarer