Det Norske Blåseensemble og BBC Singers: Banebrytende Messias på ny CD og kirketurné.

Det Norske Blåseensembles samarbeid med Storbritannias flaggskip og verdensledende kammerkor – BBC Singers – har resultert i en rykende fersk CD med påfølgende førjulsturné. En Händels Messias i ny drakt.

For mennesker verden over har librettoen med bibelske tekster blitt en uunnværlig juletradisjon. Om man møter Händels mesterverk for aller første gang – eller som en kjær førjulstradisjon – blir man møtt med pasjon, skjønnhet, spiritualitet og håp. Händels blendende soloer, instrumentelle fyrverkeri og strålende korkomposisjoner slutter aldri å fortrylle.

Med det norske og engelske ensemblet i skjønn forening fremføres Händels klassiske kulturskatt i helt ny drakt. Hver eneste harmonisering i Messias er mesterlig ivaretatt og arrangert for blåseensemble av Stian Aareskjold – Det Norske Blåseensembles egen trompetist og arrangør.  En visjonær rekomposisjon som gjenoppdager verkets briljans og vekker det ytterligere til liv.

Verdenspremiere på norsk jord

I dagene 6., 7. og 8. desember feires julehøytiden, komponisten Händel og ensemblets nye CD-utgivelse i henholdsvis Immanuels kirke – Halden, Uranienborg kirke – Oslo og i Moss kirke. Under Peter Szilvays eminente direksjon fremføres verket av BBC Singers, Det Norske Blåseensemble og en strålende solistrekke bestående av Berit Norbakken Solset (sopran), Marianne Beate Kielland (alt), Sam Boden (tenor) og Matthew Brook (bass).

Om BBC Singers

BBC Singers har en unik posisjon i det britiske kulturliv. Det profesjonelle koret fremfører alt fra Byrd til Birtwistle – fra Tallis til Takemitsu. Deres ekspertise i moderne musikk har ført til samarbeid med noen av de fremste komponister og dirigenter i det 20. og 21. århundre, inkludert Britten, Maxwell Davies, Poulenc og Judith Bingham.

Koret opptrer på BBC Promshvert år og konserter i 2017 inkluderte blant annet musikk av Palestrina og Judith Weir, dirigert av David Hill i Southwark Cathedral samt musikk med tematikk rundt korsfestelsen dirigert av Sofi Jeannin. De fleste av korets fremførelser blir kringkastet på BBC Radio 3.

I 2016 spilte BBC Singers og Det Norske Blåseensemble inn sin versjon av Händels Messiah, som lanseres i forbindelse med konsertene i førjulstiden 2018.

Om Det Norske Blåseensemble

Det Norske Blåseensemble er først og fremst hele Østfolds orkester, men med en stadig sterkere nasjonal og internasjonal resonans. Ensemblet med røtter tilbake til 1734 har base i Halden og består av 24 profesjonelle musikere. Deres spesialitet er mangfoldighet; en evne til å ta vare på historien samtidig som de skaper den på ny. Det gjør ensemblet både sjangertro og sjangerløst – alt til sin tid.

Uavhengig av både sjanger og tid forsøker ensemblet alltid sitt beste å gjøre musikken til sin egen. Det være seg når de spiller «tidligmusikk» – verk fra periodene renessansen til og med wienerklassisismen – når de spiller klassisk improviserte konserter i kategorien «sanntidsmusikk» eller konserter av typen «sessions». Sistnevnte en fellesbetegnelse for alt ensemblet gjør utenfor de to førstnevnte satsningsområdene. Dette er gjerne jazz- og showproduksjoner, konserter for og med barn og unge etc.

Ensemblet gjør musikken til sin egen, blant annet ved å spille konserter med en kombinasjon av autentiske og moderne instrumenter. Dette gir ensemblet en unik klang og blåser nytt liv i velkjente verk fra de tidlige periodene. Alltid med arrangementer på skreddersøm. Så skaper de historien på nytt – godt forankret i det klassisk skolerte – og med et begjær for å utforske prosessene og til å bryte ny jord. Vrenge konvensjonelle forestillinger fra innsiden og ut ved å improvisere konserter i sann tid, på klassiske premisser. I det usikre kan det oppstå magiske øyeblikk. Nye farger på en klangpalett de aldri hadde funnet – om de ikke våget å lete.

Innenfor alle kategoriene av konserter er ensemblet glad i samarbeid. Med lokale aktører så vel som anerkjente nasjonale og internasjonale kor, solister og dirigenter.

Mangfoldet gjør Det Norske Blåseensemble spennende for et bredere utvalg av det musikkelskende folket, til en inspirator for fremtidens musikere, til et drivhus for ny musikk og til en attraktiv arbeidsplass.

Blåseensmeblet spiller Händels Messias i Immanuels kirke torsdag 6. desember klokken 19.

Tekst: Det Norske Blåseensemble.

Foto: BBC Singers promo-bilde sammen med coveret på Blåseensemblets nye album.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer