Det nærmer seg premiere

I dag dere, i dag flyttet Juleselskapet endelig inn i Fredrikshalds teater. Det er under en uke til den store premieren på musikalen En Julefortelling.

Det myldrer av folk i Fredrikshalds teater søndag ettermiddag, det er folk i alle teaterets kroker. Noen løper i gangene, et par unger skynder seg ned trappa, folk går ut og inn fra salen og opp og ned fra scenen. Lysmannen er i gang bakerst i salen, og på scenen står Geir Andersen og instruerer en hel skokk med barn og voksne.

-Dere skal være livredde for ham, roper Geir og peker på Scrooge, både barna og de voksne er redde for hem!

Scrooge, eller Ketil, som han vanligvis kalles, ser ikke så innmari farlig ut. Men bare vent til han er sminket og i full kostyme!

Scrooge, eller Ketil Ravneng som han kalles til vanlig, er Dickens-veteran i Juleselskapet.

Garantister for julestemningen

Ketil Ravneng spiller Scrooge for tredje gang i år. Men han har aldri sunget rollen før.

-Det å sette opp En Julefortelling som musikal gir stykket en helt ny dimensjon, sier Ketil, det er en del ting ved historien som kommer mye klarere frem enn før. Vi får vite mer om Scrooges bakgrunn, og får vite hvorfor han har blitt som han har blitt. Det blir veldig flott med sang, vi har jo også fantastiske dansere og musikere med oss.

Daniel Sandvik og Ketil Ravneng sammen med Eilev Hovengen, som spiller lille Tim i forestillingen.

Ketil synes budskapet i En Julefortelling er verdt å ta med seg videre.

-Jeg synes vi formidler budskapet i historien på en flott måte. Her må folk kjenne sin besøkelsestid og komme og se. Det er jo den flotteste julefortellingen som finnes synes jeg. Juleselskapet har vært garantist for julestemningen i Halden i tredve år, og vi er det i år også!

Thore spøker i teateret

Dickens-klassikeren En julehistorie er kjent for folk flest. Men kanskje er det noen der ute som aldri har ramla borti den før? Vel, for dem det gjelder så kan jeg fortelle at En Julehistorie handler om den gjerrige og udregelige Ebenezer Scrooge, som hater julen og ikke vil at noen skal arve pengene hans. En julenatt får han besøk av tre ånder som forsøker å vise ham på rett vei.

Det går et kaldt gufs gjennom teateret når en av de nevnte åndene spøker litt mellom seteradene. Jeg vinker på spøkelset, og han kommer svevende mot meg.

Thore skal spøke i teateret en stund fremover.

Thore Pettersen tok seg noen års pause fra Juleselskapet, men i fjor gjorde han og ungene comeback på musikalen Oliver. Thore synes det er gøy å være tilbake, og ikke minst er det er gøy å være spøkelse i musikalen. Thore spiller ånden til Jacob Marley.

-Det er en morsom rolle, for jeg får muligheten til å ta det helt ut og skrike litt på scenen og sånn. Jeg kommer jo inn og advarer Scrooge om hva som kommer til å skje hvis han fortsetter å være slem. Det er gøy å få være litt gærn. Det er jo en kjempefin tradisjon å være med på det her, det som er gøy med Juleselskapet er at de fornyer seg og prøver å gjøre ting litt annerledes.

Kostymemakersken i garderoben

Ute ved garderoben er det kaffe og kaker til dem som ikke er på scenen for øyeblikket, og her kan man få skravla litt også. Her har også kostymesjefen Merete Brække rigget seg til med symaskinen sin. Merete er en særs viktig brikke i Juleselskapspuslespillet.

-Det føles som vi har kontroll, sier Merete, jeg tror det blir bra det her!

Merete har sydd hjemme i flere måneder, men nå har hun altså tatt med seg symaskinen og flyttet inn i teateret sammen med de andre. Merete er veteran når det kommer til kostymer, og hun har laget kostymer til både Juleselskapet og andre teatergrupper i en årrekke.

Merete i garderoben, omgitt av vakre kostymer. Gled dere, det blir fint!

-Det er viktig at kostymene er troverdige, sier Merete, de skal reflektere klasseskillene i samfunnet, Dickens var jo veldig opptatt av det.

Merete legger sjelen i dette, ingen ting overlates til tilfeldighetene. Men hun koser seg med jobben!

-Det er innmari morsomt det her, sier Merete entusiastisk, form og farge er fantastisk!

Debuterer som Juleselskapet-regissør

Regissør Geir Andersen er fornøyd med å ha flytta inn i teateret. Han debuterer som Juleselskapet-regissør i år. Geir har regissert før, en forestilling på Rød Herregård ved navn Naken. Men han har aldri regisserte en musikal før! I tillegg står han på scenen selv.

Liv Renate Elnes Hovengen, regissør Geir Andersen og Ketil Ravneng. Hva holder de på med?? Du må nok gå på teater neste uke, for å finne ut hva det dreier seg om.

Er dere i rute?

-Vi er i rute. Tida flyr bestandig når vi flytter inn i teateret, lyd og lyd tar mye tid – og vi vil jo ha det best mulig, så det må få ta den tiden som trengs. Det er jo alltid knapt med tid når vi kommer hit. Det er mye å gjøre, men vi har prøvd å gjøre det litt enklere for oss selv ved å beholde grunnbildene fra tidligere oppsetninger. Vi har jo gjort denne forestillingen mange ganger, men aldri musikalversjonen. Det vi gjør nå er at vi tar det som var bra fra før, og hever det enda litt mer. Det er jo veldig gøy å gjøre musikalversjonen av dette stykket.

Er fallhøyden stor etter suksessen med Oliver i fjor?

-Nei, jeg mener ikke det. Jeg er så trygg på de folka vi har med her, vi har så mange dyktige mennesker. Og dette er jo et helt annet stykke. Men kvaliteten som kommer på scena neste uke er om mulig enda bedre enn i fjor. Nå har vi lagt vår første musikal bak oss, og lært masse av det. Nå jobber vi videre. Jeg tror det blir en enda bedre musikal, det er bare å glede seg.

Gleder du deg da?

-Absolutt, jeg gleder meg veldig! I morgen begynner vi med hele gjennomkjøringer, det gleder jeg meg også til. Vi har aldri vært så langt fremme når vi har flytta inn i teateret som vi er nå, og det handler jo litt om hvem vi har med her. De ungene vi har med her er helt fantastiske. De er bygd på tålmodighet hele gjengen. De har venta og venta og venta i hele dag, men de er alltid klare når vi trenger dem ut på scenen og det er aldri sure miner. Det er glansbildebarn altså.

Glansbildebarna danser veldig fint.

Vil du se glansbildebarna og de andre i Juleselskapet på scenen i musikalen En Julefortelling? Forestillingen spilles 24. 25. 28. 29. 30. november, samt 1. og 2. desember. Billetter finner du her. Du kan også kjøpe billetter på Thon.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer