Det nærmer seg kulTURvandringer

Like sikkert som at fellesferien nærmer seg er det at årets kulTURvandringer snart er i gang. I år har haldensere og tilreisende muligheten til å bli med på ni vandringer. 

Turistsjef i Halden, Liv Lindskog, forteller at det er tiende gangen det er kulTURvandringer.
– Det har i alle år vært stor oppslutning om arrangementene og lokale lag og foreninger stiller gjerne opp og er ansvarlige for hver sin kveld.

Vandringene er gratis for publikum, og antallet deltakere har variert fra 30 til 200. Programmet er variert, og spenner seg fra Halden sentrum til flere steder utenfor bykjernen.
– I år har vi litt mer fokus på det som skjedde i Halden for 300 år siden, når vi brant byen for å drive ut svenskene. KulTURvandringene bidrar til økt kunnskap og stolthet blant haldenserne. For de besøkende bidrar det til å berike og kanskje forlenge oppholdet i Halden!

Dette er årets vandringer: 
23.juni: Vandring langs Bergstien. 
Bergstien er antatt å være oldtidsveien inn i Østfold og Norge. Fra Hallerød ved svenskegrensen til Vadet ved Tistedal er den 24 km lang. Stien er ryddet og merket og åpnet offisielt 2. juni i år. Vi går en liten del av løypa ved Ørsjøen, innom blant annet Nordbakke skanse og Munkekjerka.

30.juni: Kjeøya 
Under vandringen stopper vi ved blant annet fortet som ble erobret av Karl Xlls soldater tidlig i juni 1716 og sprengt i filler noen dager senere. Fortsatt er det tydelige spor i terrenget etter fortet, ved Grønnbukt går vi over en av løpegravene som ble laget av tyskerne under 2. verdenskrig og finnes over hele øya. Turens siste stoppested er ved Pina – et populært badested. Vi blir også fortalt om teorier rundt slaget ved Svolder og fiskehermetikkindustrien.

1622380_630916203653841_1919188967744998422_o

3.juli / 4.juli / 7.juli: Byen Brenner.
Kampene i byen 4.juli 1716
Dette er vandring med en forteller som fører oss til forskjellige tablåer hvor det gis et lite bilde av hendelsene. Vi får med oss kampene ved Kirkeporten, Kirkebatteriet og Piperberget. Gaute soldat som tror han skyter kong Karl, samtalen mellom kong Karl og Maria Colbjørnsdatter, plyndring av byen og kvinnene som tenner på byen. Vandringen avsluttes med at Karl 12 forlater en brennende by og vi kan se på utstillingen som Østfoldmuseet har på gangbroa.
Byvandringen torsdag 7. juli blir uten tablåer, men vil følge samme rute med noe justert fortelling.

14.juli: Hagen på Rød Herregård
Parkanlegget på Rød er blant de fineste i landet. Her kan man blant annet oppleve 40 forskjellige historiske roser, formklipte buksbomhekker, nyrestaurerte dammer, nøtteallé og en unik lindetunell. Det hele er vakkert omkranset av en landskapspark i engelsk stil med majestetiske eike- og bøketrær. En bjørnegrotte og eremitthytte er en del av opplevelsen i tillegg til familiegravstedet fra 1801.

21.juli: Tyska og Hollenderen
Hva forteller historien og vår tid om dette spesielle området? Fortid, nåtid og fremtid.

13087506_584720948361748_5573403852327014369_n

Foto: Nina Røsnæs 

28.juli: Elvevandring
Langs Tista, fra Verdens ende til Møllermesterboligen langs sydsiden av Tistaelva og tilbake til nedstrøms bro langs elvens Nordside. Litt om muligheter, planer, elva i eldre tider og industriminner langs elva. Turen er om lag 4 km og vi anbefaler å ta med godt fottøy.

4.august: Gravrøyser fra bronse- og jernalder 
I området ved Ås, Solli og Gimmen på Idd er det en mengde gravrøyser fra historisk tid. Vi inviterer til en historisk rundtur!

Kommentarer

kommentarer