Det musiske Halden

Det musiske Halden, hva er det?

Sjeldne perler er funnet frem!

Neste lørdag, 23. April, er det duket for en utsøkt og sjelden konsert i Haldens Klub. Sopranen Mari Aschehoug, fiolinisten Niels Aschehoug og pianist Eirik Haug Stømner har foretatt et dypdykk i eldre materiale og funnet sjeldne stykker av kjente Haldenkomponister. Noen av stykkene har antagelig ikke blitt fremført på så mange år at de er nye for dagens publikum.

Mari Aschehoug. Foto:

Først litt om utøverne: Vi finner Eirik Haug Stømner i Wien på påskeferie, og han forteller at Mari Aschehoug er en «up and coming» ny sopran, ikke bare et talent, men en flott musiker vi kommer til å høre mye til i årene som kommer. For tiden er hun student, men også en aktiv utøver.

Hennes far, Niels Aschehoug, er fast fiolinist i Filharmonien gjennom flere år, og spiller også i Barokkanerne. En særdeles allsidig fiolinist med kjærlighet for tidligmusikk.

Seg selv nevner ikke Eirik Haug Stømner, men han skulle være kjent for de fleste, som en meget dyktig ung pianist fra Halden, bosatt i Oslo.

Hva er så «Det musiske Halden»? Med denne tittelen på programmet er det sikkert ingen bombe at de har tenkt å fremføre Oscar Borg. Men – ingen marsj! understreker pianisten fra Wien. Derimot en ballade, og denne gangen for fiolin og klaver. Oscar Borg er en av Haldens musiske giganter og fikk mange betydningsfulle elever. En av dem var Gustav Fredrik Lange, født i Halden i 1861.

Han ble viktig som pedagog, fiolinist og komponist, og fikk solid utdannelse fra Stockholm, Paris og Berlin.  Han begynte som lærer ved Musikkonservatoriet i 1889 hvor han var i 48 år! Mange av elevene hans ble store fiolinister, og selv ble han førstefiolinist på Nationaltheatret.

Eirik Haug Stømner.

I fiolinstykket «Norsk rapsodi» for fiolin og klaver, finner han inspirasjon blant norske folketoneelementer. Dette er muligens et stykke som mange i Haldens ikke har hørt.

Men, det er mer musikk på programmet som kan komme som en overraskelse: Mari Aschehoug skal synge sanger av Friedrich August Reissiger, opus 20, som det ikke finnes innspillinger av. Mari forteller på telefonen at hun gleder seg veldig både til å fremføre disse sangene, som hun tror er helt nye for alle.

Til slutt vil de knytte de tre komponistene sammen med Edvard Grieg. Den store inspiratoren dor de alle tre. Av Grieg har de valgt seg Haugtussa.

Det er sjelden hele Haugtussa blir fremført i sin helhet, og Mari Aschehoug gleder seg til å tre inn i rollen som Veslemøy.

Det tegner til å bli en sjelden konsert.

 

Kommentarer

kommentarer