Det hamres i festningenI gamle dager kunne man nok oftere høre lyden av hammerslag mot metall enn det man gjør i festningen i dag. I sommer har du muligheten til å både se, høre og oppleve en helt ekte festningssmed innenfor murene. Dørene står på vid gap, og smeden ønsker velkommen inn. Solen steker i festningen, barn på rusletur maser om is og mange voksne ser seg om etter litt skygge. Samtidig står Sven Undheim, sommerens festningssmed, inne i et av de gamle bakeriene og smir over åpen varme. Han ble tipset om lokalet av en annen haldenser, Ragnar Windahl, for en god stund siden og da startet prosessen med å åpne smien i festningen igjen.
Det var virksomhet der for flere år tilbake, men så har det vært stengt noen år.
– Det er hyggelig å være her på festningen i sommer og kunne bidra til at det er aktivitet innenfor festningsmurene. Jeg hadde ikke noe forhold til festningen fra før, så første gangen jeg var her var når jeg skulle kikke på lokalene, forteller Sven.
Familien hans er fra vestlandet og han er egentlig bosatt i Oslo. I sommer skal han pendle mellom hovedstaden og festningsbyen.

IMG_7728

Sven har bakgrunnen sin fra Kunsthøgskolen, og viser stolt engasjementet for yrket sitt.
– Det er spennende å kunne stå i slike historiske omgivelser og jobbe. Jeg lager ting som jeg selger direkte fra utsalget her og så tar jeg selvfølgelig imot jobber på bestilling, sier han. 
Det er stadig folk innom for å kikke, enten i selve smien eller oppe på ”galleriet” for de som vil få et mer oversiktsinntrykk av hva som skjer.

Magne Rannestad, som er utleieansvarlig på Fredriksten festning, er strålende fornøyd med at Sven Undheim har tatt i bruk smia igjen.
– Det er et stort pluss for festningen at det er mer aktiv forretningsvirksomhet her, og særlig når det er publikumsvennlig også, sier han.

 

Kommentarer

kommentarer