-Det er sjelden vi har konserter i Norge

Haldenbandet Supercraft har gitt ut flere album og har en stor fanbase i Tyskland. Men her i Halden er det ikke så mange som vet hvem de er.

Haldengutta Thomas Hansen og Geir Johansen har kjent hverandre siden de sprellet i hver sin dypvogn.  De er begge to engasjerte musikere. KanDusi møter gutta i musikkstudioet i kjelleren til Thomas.

 Fortell om dere selv:

-Vi er et synthpop-band fra Halden som heter Supercraft, forteller Geir og Thomas. Men vi er nok  ganske ukjente for folk i Halden!

Det har ikke bare vært synthmusikk for Geir og Thomas.  I ungdommen startet de band sammen, og da var det rockemusikk som gjaldt.  Det gikk ofte i coverlåter fra The Cure og DumDum Boys.  De var også innom progressiv rock. Men da tiden kom for militæret ble det stopp for bandet.

Først i 2007 ble bandet Supercraft til. Da startet gutta å lage musikk i hjemmestudioet.

Når vi spør om hvordan de ble kjent med synthmusikken, får vi vite at musikken alltid var der gjennom oppveksten på 80- tallet med band som New Order, Depeche mode og Erasure.

Selv om Thomas og Geir spiller i Halden synthbandet Supercraft, ser de ikke på seg selv som blodsynthere.  De er åpne for all type musikk, og nettopp det syns de har vært en fordel når de selv lager musikk.  De henter musikalsk inspirasjon fra andre sjangere enn synth.

Supercraft har fanbasen sin i Tyskland, men de kunne gjerne ha tenkt seg å holde flere konserter i Norge.

Thomas og Geir skriver begge både musikk og tekster. De forteller at når en låt fra Supercraft blir til handler 85% om å skrive musikken og de siste 15% om å skrive tekst.  Etter et år som band fikk Supercraft forespørsel om de ville gjøre en konsert i Sarpsborg.

 – På vår første konsert kjørte vi på hardt og stort med en gang, forteller gutta. Vi har hørt i ettertid at vi satte publikumsrekord på stedet, og det var morsomt.

Supercraft gjorde flere konserter og fikk innpass i Ukjentfestivalen, som er en omreisende festival for ukjente band.  Det åpnet nye dører for bandet, for da fikk de forespørsel om å spille konsert i Tyskland.

Det gutta ikke visste var at de skulle spille på nordeuropas største synth-goth EBM-klubb; K17 i Berlin. Her var det store kontraster fra Norge. Innen kvelden var over, fikk de besøk av Codeline Records backstage. Sånn fikk Supercraft sin første platekontrakt.

Bandets første plate, Things we do, kom i 2009. I 2012 slapp bandet sitt andre album; Nation 47. I Tyskland har Supercraft sine blodfan, eller som de kaller dem: Fanfriends. Fansen som følger dem fra sted til sted de spiller på og som etter konsertene kommer backstage og prater over ei flaske vin.

I Norge er det ikke så stort miljø for Supercraft.  Det finnes en klikk i Oslo i Elektrostat-miljøet, men det er vanskelig å komme inn i deres sirkel. I Sverige finnes det et ganske stort synthmiljø, men de ordner kun for sine egne band. I Tyskland derimot, går det mye i vennetjenester banda imellom.

I dag er Thomas og Geir i gang med ny skive;  Supercraft – Select & Operate, som kommer ut i løpet av 2018.  Bandet er nå under et russisk plateselskap kalt ScentAir Records , og sender snart sitt nye verk til Moskva for finish og produksjon.

 Supercraft håper også på en Russlandtur med konserter. Det er mange som hører på musikken deres der. I Russland er synthmiljøet stort.

 -Å være synthband i Halden fungerer ikke så bra, derfor er det sjelden vi prøver å ha konserter her. Det gjelder også Østfold og egentlig Norge generelt desverre.  Vi reiser dit markedet er,  og det er i Tyskland. Selv om vi må si at det hadde vært utrolig deilig å slippe å fly til Tyskland, og heller kunne spilt på Bryggerhuset forteller gutta.

All musikken til Supercraft ligger på spotify og bandet har sin egen facebookside.

Kommentarer

kommentarer