– Det blir en spesiell kveld i Halden

Christel Alsos har vært på turne i flere uker og fått strålende tilbakemeldinger på sine 10-års konserter. Fredag 3. mars avsluttes turneen i Brygga kultursal og hun håper hun klarer å overraske haldenserne.

Christel Alsos er kjent for å være ”den store stemmen fra nord”. I 10 år har hun gitt ut album og holdt konserter over hele landet. Denne turneen har vært for å feire de 10 årene.
Hun er ikke den artisten som stiller seg fremst i køen for å få oppmerksomhet. Hennes vesen og fremtoning står godt i stil med den noe rolige og såre  musikken og fremføringen.  Kanskje er det derfor helt naturlig at musikken hennes ofte beskrives som tankefull.
– Jeg vil nok si at melankolien står sterkt i musikken og tekstene. Det er organisk og tankefullt og jeg har fokus på den tradisjonelle historiefortellinga, sier hun.

På turneen har hun med seg låter fra alle platene i bagasjen. Noen av dem hun gjorde helt i starten på karrieren sin kan by på overraskelser nå.
– Noen av de gamle låtene har jeg laget 2017-versjoner av. Jeg har lekt litt med formen på dem og utviklet dem.

– Jeg hadde ingenting å sammenligne med
Christel Alsos ble første gang kjent for det norske tv-publikummet gjennom ”Noen bedre” på NRK i 2014. Der ble hun oppdaget av plateselskapet Sony BMG og i 2006 kom singelen ”Come on”. Etter det har det blitt flere plater og Spellemannsnominasjoner. I september 2016 slapp hun sitt siste album til nå, ”At that time of the night”.

Hva er den største forskjellen fra 2006 til 2017?
–  For 10 år siden hadde jeg den ungdommelige skråsikkerheten der jeg var helt sikker på veien videre og hvordan jeg måtte gjøre det. Jeg hadde jo ingenting å sammenligne med, forklarer hun.
– Nå har jeg lært mer og erfart at det er en balansegang mellom at man vet hva man vil og det å åpne opp horisonten og lære noe av andre. Det er nok den viktigste erfaringen jeg har gjort meg de siste ti årene, forteller hun åpenhjertig. Hun er svært ydmyk over å få lov til å jobbe med musikken som hun brenner for og glad for at publikum følger henne på konserter og gir tilbakemeldinger.
– Mitt musikalske liv har vært en gradvis reise og utvikling. Veien til de forskjellige platene har vært veldig forskjellige, men like viktige for meg. Jeg prøver å ta de beste valgene ut fra de forutsetningene jeg har der og da.

– Det som inspirer meg er livet
Alsos er kjent for å synge om ulykkelig kjærlighet, lengsel, såre følelser og triste hendelser.
Hva inspireres du av for å produsere musikk med så mye følelser og sorte bilder?
– Det med hvor jeg får inspirasjon fra er en knapp som jeg må være bevisst på å ha på eller av. Jeg vil gjerne følge opp den gamle singersongwriter-tradisjonen og være bevisst på hva som betyr noe for meg og hva som beveger meg. Det er som en universell nøkkel der alle har en felles forståelse, men vi hører ulikt, forklarer hun.
– Jeg vil ha frem følelsen av at ”dette kunne handlet om meg” og jeg vil si det på en måte som gjør at folk forstår. Så det er vel livet som inspirerer meg med alt vi går gjennom og gjør.

Hun snakker om makten og mulighetene som ligger i tekstene og musikken som hun og andre artister fremfører og bruker.
– Det er fascinerende og rart at sanger kan være det sterkeste våpenet man kan ha. En lytter kan oppleve en sang som en enorm kraft. Det er veldig fint når musikken min kan gi lytteren noe.

Avslutter i Halden
Turneen går mot slutten og Alsos kan se tilbake på mange konserter der hun har fått brukt låtmateriale fra 10 år og vært kreativ med det. Hvordan blir det på konserten i Brygga?
– Det blir en veldig spesiell kveld, siden det er turneavslutningen vår.  Musikken min er rolig og melankolsk, men jeg vil at publikum skal få oppleve den som noe mer. I forberedelsene til turneen har vi jobbet mye med dynamikk og dramaturgi. Så vi strekker alt litt lenger ut enn jeg gjør på den siste plata, det er noe eget med å opptre foran publikum, sier hun.

Hva er planene videre?
– I musikkbransjen er det vanskelig å planlegge langt frem i tid. For min del handler det mye om å gjøre og jobbe hardt, ikke tenke for mye. Det er i alle fall ingenting som kommer av seg selv.

Alsos håper haldenserne blir med på Brygga kultursal 3. mars når hun skal avslutte turneen som har markert artistkarrieren hennes i 10 år.
– Konserten blir en miks av låter fra alle platene mine. Forhåpentligvis klarer jeg å overraske publikum litt!

Billetter til konserten kan kjøpes her. 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer