– Det blir brunsnegle-aksjon i år også

Det er få smådyr som engasjerer så mye som brunsnegler. De siste årene har det vært gjennomført kampanjer og dugnader for at norske hager skal bli kvitt det lille skadedyret. 

Mange haldensere har de siste årene fått hagene sine invadert av brunsnegler og det har kommet nyttige råd, kjerringråd og mindre vellykka råd på løpende bånd. I fjor satte kommunen av 50 000 kroner til en brunsnegle-aksjon der det ble delt ut Nemaslug mot sneglene.
– Aksjonen i fjor ble godt mottatt og fikk nok en god effekt lokalt, der kratt og buskas ble ryddet eller nematodemiddelet ble lagt ut, forteller Harald Østvik som er Fagleder for Miljø og landbruk i kommunen.
– Men det er langt fra alle som har et bevisst forhold til sneglene i hagene sine, så flertallet av brunsneglen levde nok et ubekymret liv, også i fjor. Det som hadde desidert størst effekt var det tørre sommerværet vi hadde i fjor, det liker ikke sneglene. Jeg tror også at vi kan få en positiv effekt av at det i vinter har vært lite snø og mye barfrost. Det liker heller ikke sneglene.

I fjor delte kommunen ut Nematode. Kommer det til å gjøres i år også?
– Ja, vi er enige om at fjorårets aksjon var en suksess og vi delte ut flere tusen doser med Nemaslug. Det blir en tilsvarende aksjon i år, datoer for utdeling kommer etter hvert, forklarer han.

Naturvernforbunet har publisert en liste med tips til hvordan man kan bekjempe brunsneglene:

Fjern skjulesteder og lag barrierer

Holder du hagen ryddig og klipper plenen ofte, blir det vanskelig for snegler å finne skjulesteder. Du kan bruke barrierer langs hagegrensen slik at sneglene ikke får adgang til plantene dine.


Velg planter som ikke frister

Bytt gjerne til planter som brunsneglen ofte unngår som rhododendron, roser, bartrær, begonia, eføy og lavendel.


Ta vare på de naturlige fiendene til brunsneglen

Hagedammer tiltrekker frosk, padder og fugler som er naturlige fiender til brunsneglen. Hekker og striper med blomsterrike planter tiltrekker seg også naturlige fiender.

Noen naturlige fiender er imidlertid ikke verdt å ta vare på. Boakjølssneglen er en naturlig fiende av brunsneglen, men også den er en fremmed art som kan være skadelig for lokale arter. Les mer hos Artsdatabanken.


Vurder kompostbeholder

En åpen komposthaug gir gode forhold for brunsnegler. En løsning for å unngå dette kan være å gå til innkjøp av en lukket, isolert eller uisolert kompostbeholder der sneglene ikke kommer inn. En isolert binge er det sikreste. Døde snegler kan graves ned i komposten, men ikke la dem ligge åpent. Brunsnegler blir nemlig tiltrukket av lukten av sine døde «kamerater».


Se opp for snegle-egg

Hver gang du kjøper blomsterjord bør du undersøke jorden for brunsnegler og snegleegg. Det samme gjelder når du kjøper planter. Du kan også finne brunsnegleegg i hagen – de er runde, cirka fire millimeter i diameter, melkehvite i fargen og ligger ofte i klynger på 20-30 egg. Hell kokende vann over eggene. For å unngå videre spredning må du ikke dumpe infisert hageavfall i naturen.


Plukk snegler

Begynn allerede om våren å plukke snegler. Du kan putte sneglene i kokende vann ellere dele sneglene i to og la dem tørke ut eller ligge som åte for nye snegler. Plukk også snegler utover høsten – særlig de små, som skal overvintre og som er de som lager nye brunsnegler til neste år.

NB! Salt bør unngås og plukk riktig snegle!
.

Legg ut sneglefeller

Du kan legge ut “åte”, f. eks.  øl, oppklippet døde snegler og hundemat. Da er det lettere å plukke og avlive dem.

Kommentarer

kommentarer