-Dere rekker en til før toget går!

Torsdag kveld åpnet Bryggerhuset dørene for årets første Opera på Bryggerhuset. Hanne Bærkas-Buer var på plass, klar for å nyte opera i uformell setting på Bryggerhuset:

Vi skriver januar 2018, og Opera Østfold arrangerer årets første Opera på Bryggerhuset. Sangparet Elisabeth Teige og Jens-Erik Åsbø som skulle vært der ble begge syke, så denne torsdagskvelden fikk publikum æren av å høre sopran Mariann Fjeld-Solberg og baryton Jørgen Backer. De steppet inn på kort varsel og sammen med pianist Stefan Ibsen Zlatanos tar de oss med på en reise inn i Opera-verdenen med en liten snartur innom Musikal-land.

Første avdeling holder seg i operaens humoristiske hjørne og starter med en duett fra «Figaros Bryllup». Mariann og Jørgen synger henholdsvis Susanna og Greven, begge sentrale roller i Mozarts forviklingskomedie av en opera. De setter stemningen for en leken og morsom kveld på Bryggerhuset. Videre synger Mariann, fortsatt som Susanna, om sin kjærlighet til Figaro før vi blir loset til en annen av Mozarts operaer, nemlig «Don Giovanni» som er basert på legenden om Don Juan og hans utallige kvinner.

Først ut er Jørgen som synger Leporello, Don Giovannis tjener. Vi får en norsk oversettelse av Katalogarien som rett og slett er loggføringen Leporello har over alle damene Don Giovanni har nedlagt og hvor de kommer fra (kommentar fra sidedamen: «Her har Rune Rudberg litt å ta igjen!»). Halden blir også nevnt, men her har ikke kvinnebedåreren vært så aktiv (Halden: 3 eller 4 – Spania: 1003).

Et lite rollebytte og Jørgen blir Don Giovanni, Mariann blir tjenestepiken han har tenkt å forføre. Null problem. Sammen forfører de publikum før Mariann så vakkert avslutter første avdeling med arien fra Puccinis Gianni Schicchi. Andre avdeling veksler mellom opera og musikal. Det synges fra operaen «McBeth» (Verdi), musikalen «My Fair Lady», vi får høre The Vagabond av Vaughan Williams før det avsluttes med en duett fra Gershwins kjente musikal «Porgy & Bess».

Mariann og Jørgen synger godt sammen samtidig som de har valgt solistframføringer som viser styrken de har som sangere. De imponere med andre ord både sammen og hver for seg. «Dere rekker en til før toget går!» kommer det fra salen. Det er tydeligvis flere enn jeg som har hatt en hyggelig kveld.

Solistene har nok også kosa seg i Halden for selv om vi ble informert om at de må rekke ti-toget tilbake til Oslo, utløser kommentaren fra publikum en liten diskusjon mellom pianist og solister om hvilke noter som er med og hva som kan synges. «Vi tar en vi har tatt før» sier Jørgen. Ingen protester, bare fornøyde smil som nikker enig. Vi hører gjerne mer.

Tekst og foto: Hanne Bærkas-Buer.

Kommentarer

kommentarer