-Dere kan ikke legge ned Ungdomssamfundet!

Nedleggelsesspøkelset henger over Ungdomssamfundet, og mange har engasjert seg i saken. Men hva mener ungdommene selv om at klubben deres kanskje må legges ned?

Debatten rundt Ungdomssamfundet har gått i lang tid i HA etter at kommunen avslo klubbens søknad om nye midler. Mikaela Røstadli Dahl må legge ned klubben i desember hvis hun ikke får økonomisk drahjelp. Mange har ment mye om denne saken. Men hva tenker ungdommene selv om dette? Det er jo tross alt dem dette handler om!

Jeg stikker en tur innom Ungdomssamfundet en ettermiddag for å få ungdommene i prat. Det første jeg møter når jeg åpner døra er et lass med joggesko. Klubben har akkurat åpna for dagen, men det har rukket å samle seg mange sko i trappa allerede. Inne er det ganske stille og rolig. Mikaela sitter i en sofa sammen med en gjeng ungdommer og prater, og inne på spillrommet sitter det noen og spiller dataspill.

Vi er alltid her

Kristian, Sanne og Mikael melder seg som talspersoner på vegne av ungdomsgruppa, og vi setter oss ved et bord sammen. Aps Linn Laupsa ville også gjerne være med til Samfundet denne ettermiddagen, hun er interessert i å høre ungdommenes synspunkter på saken. For ungdommene blir dette en mulighet til å sitte ansikt til ansikt med en av dem som er med og bestemmer over hverdagen deres.

Hvor ofte er dere her på Ungdomssamfundet?

-Hver gang det er åpent, sier Mikael. Vi er alltid her.

Kristian og Sanne nikker.

Alle tre er på Ungdomssamfundet hver gang det er åpent for deres aldersgruppe, altså hver tirsdag og hver torsdag. Alle tre er med på de fleste aktivitetene Mikaela og hennes frivillige arrangerer på klubben også. Mikaela arrangerer toppturer til Galdhøpiggen, leirturer i Østfold, nerf-kamper i storsalen, overnattings-fester, spøkelsesturer i kjellern, disco, juleverksted og mye mye mer.

-Jeg drømmer om å kunne ha åpent her i helgene også, forteller Mikaela. Men da måtte vi hatt enda mer penger. Dette har jeg også søkt om penger til. Jeg er den eneste faste ansatte her, alle de andre voksne her jobber frivillig. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten dem.

Mamma til Mikaela Grethe Røstadli, Michael Andersen Lundsveen og Lene Brestrup har vært verdifulle frivillige og støttespillere for Mikaela.

Et sted å få nye venner

Hvorfor velger dere å komme hit?

-Vi kommer hit for å treffe venner, forteller Kristian. Her er det kult å være, det er alltid masse venner her og det er alltid musikk i alle rom. Og så er det mye å finne på. Vi spiller spill inne i spillrommet, vi spiller biljard, stikkball eller bordtennis. Og så er det turer innimellom.

Kristian flyttet til Halden for et år siden. Da kjente han nesten ingen, men på Ungdomssamfundet har han fått mange venner.

-Før jeg visste om Ungdomssamfundet satt jeg hjemme og kjedet meg, eller hang på Tista senter, forteller Kristian. Uten Samfundet hadde jeg ikke hatt alle de vennene jeg har nå. Jeg hadde sikkert ikke kjent deg, Sanne.

Sanne nikker. Selv om Sanne og Kristian går på samme skole hadde de aldri snakka sammen før de begynte å være på Samfundet. Nå er de gode venner.

-Det kommer nye folk hit innimellom, forteller Oda. Vi blir jo kjent med flere på den måten her, og ikke bare de vi går på samme skole som eller går i klasse med. Det bra.

Mange nye vennskap oppstår på Ungdomssamfundet.

Ikke slå sammen klubbene

Hva tenker dere når dere hører at klubben kanskje må stenge?

-Jeg blir lei meg hvis de stenger, sier Oda. Vi trenger et sted vi kan være!

-Dere kan ikke stenge Samfundet, sier Kristian. Jeg vil at det skal være klubb her. Jeg har hørt noen snakke om at klubbene kanskje skal slås sammen men jeg vil ikke at denne klubben skal slås sammen med Domino eller noen annen klubb. Vi er forskjellige folk på klubbene, vi trenger hvert vårt sted.

-Jeg tror det blir for mange på ett sted hvis de slår oss sammen, sier Oda, det kan bli slåsskamper og sånn. Vi er jo kjempemange her fra før. Hvorfor må alle være på ett sted?

Hvor kommer dere til å være hvis Ungdomssamfundet blir stengt?

-Jeg vet ikke! sier Oda. Vi kommer vel til å være hjemme da. Eller på Tista senter.

Mikael nikker.

-Der blir vi kasta ut, sier Kristian.

Noen å prate med

Ungdomssamfundet er ikke bare et oppholdssted for ungdommene. For mange har Mikaela og de andre voksne blitt gode samtalepartnere når ting er tungt.

-Det er mange som ikke har så lyst til å snakke med foreldrene sine om ting som plager dem, sier Mikael, og da er det så fint at Mikaela og de er her. Vi kan alltid snakke med dem. De har taushetsplikt. Jeg har snakka med dem om private ting sjøl.

-Uansett hva som skjer så hjelper de voksne her oss, sier Kristian, de ordner opp i bråk også hvis det blir noe tull.

Linn sitter og lytter til ungdommene.

Er det noe dere vil si til Linn, når dere har henne her?

-Ungdomssamfundet kan ikke legges ned, sier Kristian.

-Hvis dette blir stengt kommer folk til å begynne å henge rundt i byen og finne på mer tull, sier Mikael. Det blir mer bråk. Fordi de ikke har noe sted å være, og ikke noe å gjøre.

Hva mener politikeren?

Hva tenker du om alt det her Linn?

-Jeg tenker at Ungdomssamfundet er et viktig sted, og at det er veldig viktig at dere får sitte her og si det dere mener om saken. Jeg jobber jo som lærer på Rødsberg, og mange av mine elever har stor glede av å være her. Det er ikke alle som kan ha mange venner med seg hjem, av ulike grunner. Når ungdommene blir gående rundt i byen og ikke har noe å gjøre blir det jo mer tull og bråk, og så klager vi voksne på ungdommen. Det blir urettferdig. Vi kan ikke klage på ungdommene uten å gi dem et tilbud. Mange driver med idrett, men det er ikke alle som har lyst til å holde på med det. Så vi må ha tilbud for dem som ikke har noen fritidsaktiviteter.

Linn er opptatt av ensomhet.

-Ensomhet er et samfunnsproblem i dag. Mange sitter hjemme alene kveld etter kveld, og det vet vi ikke er bra. Her har dere et sted der dere kan slappe av og føle dere trygge, og samtidig treffe venner. Her har dere også voksenpersoner de stoler på. Det er helt nødvendig for dere at vi voksne legger til rette for at dere har et tilbud som dette. Skal Halden være en god by å bo i for ungdom så må vi ha et tilbud til dem. Vi vet jo at forebygging hjelper, og det er jo det Mikaela driver med her.

Mikaela nikker. Forebygging er viktig for henne.

Mikaela snakker om forebygging. Linn Laupsa lytter.

Ute i byen og ordner opp

Mikaela og hennes frivillig-voksne rydder ikke bare opp i tull og tøys som oppstår innenfor klubbens vegger. Rett som det er løper de ned på skateparken eller Tista senter for å ordne opp i noe.

-Ungdommene sender melding eller snap, forteller Mikaela, og så kommer vi og prøver å ordne opp.

-Jeg har sendt melding til dem flere ganger, forteller Kristian.

Sanne og Mikael nikker, de har også sendt meldinger til de voksne på Samfundet.

Kristian og de andre drømmer om å åpne bakgården til Samfundet på 17. mai.

-Det er litt rotete der, men jeg og noen venner har planer om å rydde og pusse opp der ute, og få musikk der ute. På 17. mai skal vi grille og steke vafler og ha åpent der ute. Det kunne blitt kjempefint.

Da blir det kanskje vafler i bakgården på Samfundet 17. mai da dere, hvis Kristian får det som han vil! Jeg anbefaler alle å benytte anledningen til å ta en tur innom, få seg en vaffel og ta en kikk på den fine ungdomsklubben i Violgata.

Kommentarer

kommentarer