Der kunden er kongen

Hos Halden Farvehandel selger de produkter som gjør oppussing lett og lystig. Oppussing er et tungt ord; vi kaller det «fornyelse», sier Einar Skontorp.
Tekst og foto: Robert Walmann/ifi.no

54-åringen tar en pause. Han setter seg på benken utenfor butikken. Der hilser han på kunder som kommer og går. “Alle kjenner alle” her i Halden.

Torgets perle
Det startet i 1935 da Arne Sandaker etablerte Halden Farvehandel. Siden har torgets perle hatt ulike eiere, men de har alle solgt det samme: maling og moro.
– Det er nettopp det som er poenget. Å fornye skal være lystbetont. Det skal være en god opplevelse for alle som bidrar. Da blir jobben noe du gleder deg til, sier Einar Skontorp.

Du må ingenting
Skontorp har brukt hele sitt yrkesliv til å oppmuntre folk til å oppgradere hjemmet sitt.
– Når du maler og tapetserer, skaper du noe helt unikt. Det gir følelse av mestring, lyst og glede. Men ikke la tidsplaner og stress ødelegge. Husk at du må ingenting. Det eneste du må er å ha lyst. Du trenger ingen tidsplaner. Kjøp produkter som passer til jobben, og ta imot gode råd. Det viktigste er at du jobber i ditt eget tempo. Du blir ferdig når du blir ferdig, sier han.

Rene og pene negler__Foto_RobertWalmann_IFI

Ærlighet varer lengst
Gode råd og smarte produkter er noe Skontorp og hans mannskap holder hellig. De gir seg ikke før kunden har fått det som trengs.
– Vi har et stort ansvar når vi gir folk råd om hva de skal gjøre med huset sitt. Derfor må vi alltid gi riktige råd. Alt handler om trygghet. Derfor må vi være ærlige, sier han.

Vokste opp bak disken
Skontorp fikk kundebehandling inn med morsmelken. Faren drev kolonialhandel i Tønsberg, og lille Einar vokste opp bak disken. Der utviklet han talentet for å forstå kunder. Da faren solgte butikken, ville Einar mer. Tilfeldigheter førte ham til Meyers Farvehandel i Tønsberg. Der gikk han en god skole hos Odd Meyer, og det endte med at han overtok butikken i 1999 og drev den til 2011.

Ble ved sin lest
– Da jeg flyttet hit til Halden, var planen å drive med noe helt annet. Jeg var lei av å lage vaktlister og å jobbe på lørdager. Det krever mye å drive en servicebedrift. Men jeg ble ved min lest. Det var nok det lureste, sier han.

Etter grundig oppgradering av lokalene, kunne Skontorp åpne dørene til nye Halden Farvehandel i april 2012. Navnet og den gamle logoen ble beholdt.

Tapet på topp
Når haldenserne først setter i gang med å fornye hjemmet så går det unna. Særlig når tapet skal henges opp. Tapet har tatt Halden med storm.

– Ja, folk tapetserer mye i Halden. Det er fordi folk har skjønt hvor enkelt det er. Og hvilke muligheter tapet gir. Folk vil ha solid fibertapet, og de spør om retro, moderne og klassisk design. Vi selger alt, sier han.

IMG_6558_Foto_RobertWalmann_IFI

Velger selv
I hyllene står tapetbøker på rad og rekke. Skontorp forteller at han velger selv hvilke bøker han vil kjøpe av leverandørene.
– På den måten kan vi velge selv hvilke tapeter vi vil satse på. De ansatte her velger også ut sine favoritter. Da får vi et eierskap til tapetet, og det blir morsommere å selge. Det er få ting som gir større glede enn å lose en kunde frem til sitt tapetvalg, sier han.

Byens beste tapetutvalg
I tillegg til byens beste tapetutvalg tilbyr Halden Farvehandel gulvbelegg, maling, beis, verktøy, konsulenttimer og alt til båtpussen. For å nevne noe. De er også byens eneste leverandør av epoxy, et flytende belegg som er hundre prosent vanntett. Hit kommer folk for å spørre om alt, så de fem ansatte må derfor følge med i timen.

Ser i tapetbok_Foto_RobertWalmann_IFI

Tilbyr gratis parkering
I november lanserte Halden Farvehandel konseptet med at de betaler parkeringsavgiften for kundene sine.
– Målet vårt er naturligvis å gjøre det så enkelt som mulig for kunden å handle hos oss, forteller Einar. Han er ikke i tvil om at kundene får en roligere opplevelse av handelen dersom de ikke må trippe rundt for å se etter parkeringsvakten eller bekymre seg for at tiden går ut.
– Vi bruker Easypark-app’en så det eneste kunden må huske er registreringsnummeret på bilen sin. Resten ordner vi!

Handel på grensen
I grenseområdet nyter svenskene godt av nordmenn. Men også fargehandelen nyter godt av svenskene. Det er fordi maling er dyrere i Sverige. Svensker valfarter til Halden for å sikre seg fargerike opplevelser.

– De tror også norsk maling er bedre. Kanskje har de rett. Det er uansett en artig vri på den tradisjonelle svenskehandelen, sier mannen som lever av sitt gode navn og rykte.

– Jeg er glad for at haldensere har vist meg tillitt. Den tradisjonelle fargehandleren er en utdøende rase, men jeg kan forsikre om at jeg vil holde det gående en god stund til, avslutter han.

Fasade_Foto_RobertWalmann_IFI

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer