Den store boka om Haldens idrettshelter

Reidar Nordsjø ønsket å hedre idrettsmiljøet i Halden, et miljø han har satt pris på i alle sine år. Resultatet ble en bok om Haldens mange idrettshelter, og miljøene de stammer fra.

Reidar Nordsjø har drevet med både fotball, bryting og boksing, og har dermed bakgrunn i miljøet han nå har skrevet en bok om.

– Jeg ble aldri noen Haldens helt selv, men jeg har nytt godt av miljøet. Og jeg har fulgt med Halden-idretten hele veien, og er med og heier. Jeg er jo patriot, og heier alltid på haldenserne.

Kjærligheten til miljøet, og heltene det har skapt, er bakgrunnen for at Reidar ville skrive en bok om Haldens idrettshelter. Resultatet ble en bok på over to hundre sider.

– Egentlig kunne boka ha vært enda lenger, men nå måtte jeg sette strek. Nå har jeg holdt på i over to år med denne boka.

Ideen var å konsentrere seg om idrettsheltene som er esla her i byen.

Christer Stenersrød: esla i Halden. Foto: Kristian Bjørneby.

– Det er jo de lokale heltene jeg ønsker å dra frem, de haldenserne som har vokst opp her i byen og utvikla seg gjennom sin lokale klubb – og siden blitt mestere.

Det lokale kildetilfanget om idrettslivet i byen er heldigvis rikt.

– HA har vært veldig flinke til å dekke det lokale idrettslivet i mange år, så der har jeg funnet veldig mye informasjon.

Det har blitt utgitt flere bøker om idrettsklubbene i Halden, men aldri har noen tatt på seg jobben å skrive om alle de ulike idrettsmiljøene samlet.

– Jeg har konsentrert meg om å finne de store mesterne opp gjennom årene. Jeg starter med Olav Frydenlund i år 1900, da det var Olympiske leker i Paris. Han vant sølvmedalje i armégevær. Jonas Wille er en av de siste jeg drar frem i boka. Han har altså klart den bragden å bli landslagstrener for et av verdens beste håndballag. Og i mellom disse to heltene er det altså mange, mange andre.

Jonas Wille! Hans Petter Wille har tatt mange flotte bilder av sportslivet i Halden.

Reidar har satt seg ned med idrettsheltene og intervjuet dem, én etter én.

– Her har jeg valgt å gå litt i dybden på hver enkelt. Jeg har ikke bare spurt dem om sportsprestasjoner, jeg ville fortelle litt mer om hvem de er. Derfor har vi vært innom interesser, og hva de ønsker å gjøre etter idretten, og så videre.

Noen av heltene han ønsket å ha med i boka, er ikke blant oss lenger.

– Da har jeg lett frem kilder, og lest om vedkommende, og laget en historie rundt dem så godt jeg kan. Igjen; her har jo HA vært en enorm hjelp.

HAs fotoarkiv har vært til stor hjelp for Reidar i arbeidet med boka om Haldens idrettshelter. Her et foto av Atle Wester Larsen, som også har fotografert utallige idrettsarrangementer i byen.

I tillegg til å intervjue idrettsstjernene, har Reidar tatt for seg de ulike klubbene i byen.

– Man blir ikke mester alene. Man må ha en trener, og en klubb i ryggen. Derfor har det vært viktig for meg å ta for meg idrettsklubbene i Halden. For eksempel Tor Olsen, som var norgesmester i hekkeløp flere ganger, han var medlem av Halden idrettslag. Da er det naturlig for meg å skrive en liten historikk om Halden idrettslag.

Dermed får leseren også en del historikk rundt de ulike idrettsmiljøene i byen. Reidar er imponert over frivilliginnsatsen som ligger bak klubbmiljøene.

– Vi har noen ildsjeler i denne byen, som er og har vært uunnværlige. Den dugnadsånden har alt å si for utviklingen av nye idrettshelter. Tenk på alle klubbhusene som har blitt bygd på dugnad, det er stort sett alle det. Og hva er en klubb uten et tilholdssted?

Det er spesielt ett klubbhus’ historie som har imponert Reidar. Historien fant han i Roger Prangs jubileumsbok om Tistedalen turn- og  idrettsforening.

– Foreningen ønska seg så veldig et frilufthytte, sånn som de andre klubbene hadde. Men det var jo dårlig med økonomien, så de fikk tilbud om å kjøpe en gammel tyskerbrakke som lå ute på Hjelmkollen. Så da plukka frivillige ned hele brakka, frakta det med seg opp i skauen ved Ormtjern, og bygde den opp igjen. Det viser hvor stor dugnadsånden har vært her.

Reidar har selv lært mye om idrettsmiljøet gjennom arbeidet med boka.

– Det finnes jo haldensere med olympiske gullmedaljer. Det visste ikke jeg. Den ene fant jeg ut om via Facebook!

Gullmedaljen vi snakker om, er Johan Ankers gullmedalje i seiling.

– Johan Anker bygget fantastiske seilbåter, og seilte dem selv. Han seilte også med Kronprins Olav, den gangen han var kronprins. De to tok faktisk to olympiske gullmedaljer, i to forskjellige OL. I tillegg hadde han med seg sønnen Erik, som også tok gullmedalje i OL.

Kronprinsparet er på besøk hos Johan Anker.

Reidar er imponert over at miljøene har klart å fostre mange talenter til tross for dårlige forhold og trang økonomi.

– Det har vokst frem helter her i byen mer til tross for enn på grunn av forutsetningene. Det har vært dårlige forhold over hele fjøla, og lite penger. Men de har klart å jobbe seg frem til tross for trange forhold. Det er imponerende.

Reidar har mange han vil takke for assistanse og økonomisk støtte i prosjektet.

– Først og fremst vil jeg takke alle sponsorene, det er mange som har bidratt til dette bokprosjektet. I spissen for velvillige støttespillere har vi Sparebankstiftelsen1 og Berg Sparebank. Og ikke minst vil jeg gi en stor takk til alle fotografene som har gitt meg lov til å bruke bildene deres.

Boka kan du få kjøpt på Narvesen, og på Køhn og Ark på Tista senter!

Kommentarer

kommentarer