Den nye Rænnis

Magne Rannestad ble innsatt og saluttert som ny kommandant fredag 4. januar. Nå har Silje Estella Haugerud tatt plassen bak skrivebordet på hans gamle kontor. Silje er den nye Rænnis.

Dag Strømsæther rykket ut, Magne Rannestad rykket opp og Silje Estella Haugerud rykket inn. Det er ikke et brettspill, der alle spillerne rundt bordet rykker et skritt videre. Det er bare omrokkeringer på Fredriksten festning. Men det er ikke bare bare det, for festningen vår har jo faktisk fått ny kommandant! Og dermed må noen overta den gamle jobben til kommandanten. Her kommer Silje inn.

Per 4. januar er hun ny utleieansvarlig for Fredriksten festning. For Silje er det en stor ære. Jeg treffer Silje på hennes nye kontor i kommandantboligen, og en smørblid kommandant “Rænnis” Rannestad slår seg ned sammen med oss for en prat.

-Jeg tror nesten ikke det er sant jeg, sier Silje, jeg har kløpet meg sjøl i armen flere ganger denne uka! Jeg har nok ikke skjønt det helt ennå.

Silje er kanskje den eneste i verden som kaller Magne Rannestad for Rænnis. Selv ler Rannestad godt av sitt nye kallenavn.

-Er det ikke morsomt, sier han, og ler lenge og godt.

Som utleieansvarlig har Silje ansvar for all korttidsutleie. Det dreier seg i all hovedsak om Fredrik IIIs hall, kommandantboligen og Overberget fort. Men Silje har ansvaret for utleie av festningens mindre rom også, til konferanser og utstillinger og andre arrangementer. I tillegg har hun ansvaret for uteområdene.

Kommandantboligen leies ut til bryllup, konferanser og lag. Silje kommer til å styre sjappa med streng hånd. Vasken har hun tenkt til å ta selv. Magne er svært fornøyd med at det er nettopp Silje som skal ta over den gamle jobben hans.

-Uteområdene er det viktigste, forteller Magne, det er her er de virkelig store arrangementene finner sted. Her er det mye å tenke på og en stor oppfølgingsjobb.

-Jeg vil få en lang opplæring her, forsikrer Silje, her er det mye å sette seg inn i! Jeg har vært med på noen store møter allerede, og da merka jeg at selv om jeg kan mye om festningen er det mye å lære seg. Jeg skal jo ha full koll på kloakk og vann, strøm og ventilasjon og alt sammen.

Magne forholder seg rolig til dette, han virker overbevist om at hun fikser den biffen.

-Silje vil få fullstendig oversikt over dette med infrastruktur med tiden, ler han, det er jeg helt sikker på. Jeg satt og betraktet henne i et møte vi hadde her om dagen og tenkte: Det her kommer til å funke utrolig bra! Hun er veldig systematisk og flink. Bare se på det kontoret her, det er ordning og reda fra første stund. Hun er mer tellekant enn meg!

Silje gliser. Kontoret hennes er veldig ryddig og organisert.

Den første 2019-helgen gikk med på å flytte Silje inn i nytt kontor. Ut med Magnes store skrivebord, inn med Siljes litt mindre, nymalte skrivebord. Ut med Magnes flyttekasser, og inn med Siljes. På stumtjeneren ved døren henger guide-uniformen hennes pent, med kappa over. Silje er ferdig flytta inn. Og her blir det virkelig ordning og reda.

Nå sitter Magne i besøksstolen, og Silje har tatt plass bak skrivebordet der han brukte å sitte. Det er Magne svært fornøyd med.

-Det er en stor glede for meg å se Silje sitte her i dag, sier han, det er jo jeg som har headhuntet henne inn her. Jeg så raskt Siljes potensiale. Hun har en genuin interesse for festningen og dens historie, men hun har også en tilpasningsevne som er perfekt for denne jobben. I tillegg er hun arbeidssom og dyktig. Alle disse faktorene gjorde at jeg tenkte at hun var perfekt for denne stillingen.

Silje og Rænnis har bytta plass. Nå sitter Magne i besøksstolen.

For Silje var det først og fremst en stor omveltning at Magne skulle bli kommandant. Hun har nemlig brukt mye av sin fritid på å lese om tidligere kommandanter som har regjert på festningen. Plutselig skal Magne inn i den uniformen – og portrettet hans skal opp på den ærverdige bilderekken av kommandanter i møterommet ved siden av kontoret hennes.

Silje lurer på om hun kanskje blir litt strengere enn Magne i jobben. Magne humrer litt til dette der han sitter.

-Jeg sa i talen på mottagelsen etter overtagelsen av kommandantstillingen at det skal bli godt å få Silje inn i denne stillingen, forteller han. Hun kommer til å forbedre denne tjenesten vi tilbyr her vesentlig. Silje er svært strukturert. Det har absolutt fungert greit som det har vært, men nå blir det enda bedre. Det ligger et potensiale her som Silje kommer til å utnytte og videreutvikle.

Silje nikker ettertenksomt.

Blir det vanskelig å slippe den gamle jobben Magne?

-Nei, tvert i mot! Det er deilig å gi det til Silje, og se at det fungerer! Den nye Rænnis har tatt sine to- tre første trinn allerede,  hun er godt i gang.

Silje, den nye Rænnis, ler. Nå er jobben hennes. Og vi trur det skal gå innmari bra.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer