Den Grønne Ridder

Det var en gang en grønn ridder og en prinsesse som så gjerne skulle ha vært sammen. Men bestandig skal onde stemødre og unnfallende konger komme i veien. Slik var det også i dukketeaterforestillingen til Pianostredet figurteater på Halden bibliotek torsdag morgen. 

Når forhenget til eventyrrommet i Halden bibliotek trekkes fra torsdag morgen strømmer spente barnehagebarn inn og finner seg en liten stol eller en pute på gulvet. De skal snart få se dukketeateret om Den grønne ridder!

Foran oss ser vi et barneværelse. Det er Håkon sitt. Håkon og Daniel kommer frem for å ønske velkommen til dukketeater. Daniel synger.

-Kom vær velkommen, her skal dere høre, en historie som passer for store og små!

Så begynner det. Håkon skal rydde det gamle gutteværelset sitt for leker. Mens han roter rundt i de gamle lekene sine begynner han å mimre. Håkon kommer plutselig på hvilket eventyr han likte aller best da han var liten, nemlig eventyret om Den grønne ridder. Daniel kommer inn. Han vil også være med og leke.  

-Jeg vil være prinsesse, sier Daniel, og setter en liten prinsessekrone på hodet.

-Med det skjegget der? sier Håkon.

Barnehagebarna skratter og ler, det er hysterisk morsomt at den skjeggete Daniel vil være prinsesse.

Guttene finner frem ting de kan bruke for å gi eventyret liv. En liten guttebunad som henger på veggen blir til en konges kropp, en papirkurv blir kjolen til en ond stemor. En paraply med en ullsokk tredd nedover skaftet blir til en hest.

Håkon og Daniel leter frem ting de trenger til eventyret sitt. På senga ligger den grønne ridderen og venter på å bli levende.

-Nå har vi alt vi trenger, sier Daniel.

Og eventyret om Den grønne ridder kommer til liv i Håkons gamle gutterom. Papirdukkene blir så levende i Daniel og Håkons hender, de er sinte, bedrøvede, glade og forelsket. Daniel og Håkon bytter elegant på rollene, plutselig er det Håkon som har fortellerstemmen og vips så er det Daniels tur. De spiller stemor, prinsesse, ridder, konge, murer, tjenestejente og ond stemor om hverandre. Plutselig er de bare seg selv:

-Daniel, kan du hente melk, visp og urter på kjøkkenet? spør Håkon.

Og Håkon stikker bak skilleveggen for å hente.

Guttene finner det meste av det de trenger til leken sin i Håkons rom. Håkon vil at det skal regne. Da kommer Daniel løpende med en spruteflaske. Barna hyler, det er så gøy med vannspruting, og tenk om han spruter på oss i publikum også? Når kongen tar seg en ridetur blant barna i publikum på den sokkebekledde paraplyen, nærmest hopper barna i setene sine av forfjamselse og fryd. Ellers sitter de som tente lys. Det humres godt blant de voksne publikummerne. Daniel og Håkon passer på å krydre forestillingen med litt humor beregnet for oss over barnehagealder også.

Den grønne ridderen er blitt litt uggen. Noe må gjøres. Heldigvis har vi ikke med en sånn tafatt prinsesse å gjøre denne gangen, hun vet råd.

Hvordan det går med prinsessen og den grønne ridderen kan jeg naturligvis ikke røpe, det må dere jo finne ut selv! På lørdag kan dere nemlig gå på Halden bibliotek og se denne fantasirike og morsomme forestillingen selv. Men jeg kan si så mye som at det er en litt annerledes prinsesse vi har med å gjøre, hun er hakket mer proaktiv enn de prinsessene vi er vant til fra eventyrene altså. Bare så dere er advart.

-Dette dukketeateret er jo basert på et gammelt Asbjørnsen og Moe-eventyr, forteller produsent Catharina Heide Amundsen, men for en gangs skyld har vi en sterk kvinnelig hovedrolle og det synes jeg er så fint.

Det ligger an til en romanse mellom den grønne ridderen og den ikke-tafatte, rødhårede prinsessen.

Dagens forestilling var verdenspremieren for dukketeateret om Den grønne ridder, og Daniel og Håkon var naturligvis spente på hvordan det ville gå.

-Det var kjempegøy, sier Håkon, vi var jo litt redde for at barna skulle kjede seg men de satt jo stille og fulgte med.

-Vi hørte jo at de lo og ville prate med oss underveis, og det tar vi som et godt tegn, legger Daniel til.

En kleskurv, eller et fengsel for prinsesser? Med gift i sprekkene, i form av sure sokker? Tåfis er alltid like gøy.

Pianostredet figurteater har fått økonomisk drahjelp fra Berg Sparebank og Halden Sparebank for å realisere dukketeaterdrømmen sin. Annette Henning fra Berg Sparebank var på plass for å se hva pengene deres hadde gått til.

-Det var veldig morsomt, sier Annette, og det var nesten like gøy å følge med på barnas reaksjoner. Det er veldig fint med et kulturtilbud for denne aldersgruppa her, så det er veldig lett å gi støtte til sånt som dette. Dette er jo noe av det hyggeligste jeg gjør i jobben min!

-Vi hadde aldri fått til dette uten Berg Sparebank og Halden sparebank, skyter Catharina inn, støtten deres gjør at vi klarer å levere kunst.

Pianostredet figurteater spiller to forestillinger med Den Grønne Ridder på Halden bibliotek lørdag 28. april.

Én klokken 11. 30 og én klokken 13.30.

Kommentarer

kommentarer