Den 20. september må du over på DAB

På bildet: Jarle Ruud (t.v.) og Ole-Jørgen Torvmark på bussturné.

Den 20. september slukkes FM-nettverket i Østfold, og alle radiolyttere må over på DAB. Digital Norge kjører rundt i radiobuss med gode råd til alle som er usikre på hvordan den nye radiohverdagen blir med DAB.

Radiobuss på DAB-turné

Overgangen til DAB nærmer seg med stormskritt, nå er det bare 21 dager til FM-nettverket takker for seg. Digital Norge kjører rundt i distriktet med radiobuss for å forberede østfoldingene på den nye radiohverdagen. I går hadde Digital-gjengen satt opp telt på parkeringsplassen ved Tista Senter der folk kunne komme innom for å få i gang DAB i bilen sin.

Mange haldensere stakk innom DAB-teltet for å få assistanse med å takle overgangen fra FM til DAB. Til glede for bussgjengen på radioturné var ikke publikum i det kjeftende hjørnet når de kom innom radiostanden. DAB-harmen har kanskje lagt seg? Den som venter får se.

Daglig leder i Digital Norge, Ole-Jørgen Torvmark, viser hvordan man søker etter kanaler på DAB-radio.

Alle kan få DAB i bilen

Overgangen fra FM til DAB har vært et heftig debattert tema de siste årene. Mange er ergerlige fordi de tror de ikke lenger vil få radio i bilen når FM-nettverket skrus av, spesielt de som har eldre bilradioer uten blåtann. Det er imidlertid ingen grunn til å hisse på seg høyt blodtrykk over dette, for det er ikke riktig. Alle kan få DAB i bilen.

Løsningen er å kjøpe en adapter (omformer) som man kobler til bilradioen. Adapteren henter inn det digitale signalet, og vips; du kan høre DAB i bilen din. Dersom du ønsker å gjøre dette selv, fremfor å hyre inn en fagmann, ligger det en selvhjelpsvideo på radio.no som tar deg gjennom operasjonen skritt for skritt.

En annen løsning er selvfølgelig å kjøpe en helt ny radio til bilen. Uansett hvilken løsning du ønsker å benytte deg av er det viktig at antenna monteres riktig. DAB-antenner må monteres vertikalt. I tillegg krever mange DAB-adaptere antenner som er jordet, og da må antenna være i kontakt med bilens metallkarosseri.

Ikke kast den gamle radioen på hytta

Mange tror at de er nødt til å kaste den gamle radioen på hytta når DAB-nettet overtar, men det er ikke nødvendigvis riktig. Du får kjøpt adaptere til de fleste stasjonære radioer, selv til gamle samleobjekter og antikke radioer. Ved å koble den gamle radioen til en adapter kan du ta inn DAB-nettet uten problem. Med litt veiledning kan alle få sikret seg nitimen til morrakaffen etter 20. september også.

Lurer du på noe om overgangen fra FM til DAB?

På Radio.no finner du all informasjon du trenger. Her finner du informasjon om DAB både i bilen og hjemme, hvordan man monterer adaptere og antenner og instruksjonsvideoer til hjelp for folk som vil montere selv.  I tillegg finner du plenty av informasjon om hvordan man søker frem kanaler på det nye nettet. Til informasjon: Radio.no er også en nettbutikk som selger radioer og tilbehør.

Dersom du ønsker å søke frem informasjon om DAB på en ikke-kommersiell nettside kan også finne info om DAB på NRKs nettsider.

 

Kommentarer

kommentarer