De viste meg glimt fra livet

Denne uka har danseforestillingen Glimt av oss blitt spilt i storsalen på Samfundet. Hanne Bærkas-Buer var på generalprøven:

Jeg går inn dørene på Samfundet og møtes av en strålende blid produsent, Rebekka Rognøy. Hun legger siste hånd på dekorasjonene som følger trappene opp til Storsalen. Slanke, hvite bjørkestammer står i stram giv akt mens det over høyttaleren høres fuglekvitter og vindens rasling i trekronene. Lukker man øynene er man langt borte fra byen.

Danseforestillingen «Glimt av oss» starter nemlig her, langt borte fra byen. «Mine skritt skulle ha noe å bety for verdenshistorien». Stemmen bryter gjennom mørket i salen. En eldre manns tanker om livet spilles over høyttaleranlegget mens gutten han engang var, gutten med drømmer og all verdens muligheter, sitter i bjørkeskogen på scenen. Her starter reisen.

Skogens potensiale og evne til å være alt barnet ønsker, endrer seg inn i ungdomsårene. Skogen blir bare en skog, og ønsket om å passe inn og være bra nok blir mer fremtredende. Carl Andrè Johansson viser oss gjennom dansen den desperasjon ungdom i dag føler med det et konstant kroppspress, prestasjonspress og sosial press. De skal få med seg alt og være best i alt. Hele tiden. Finne den store kjærligheten, miste den store kjærligheten, føle glede, sorg og savn.

Carl Andrè Johansson og Sverre Heidenberg veksler seg imellom på å formidle øyeblikkene. Samspillet mellom den eldre fortellerstemmen, tankene barnet og ungdommene har om framtidsdrømmer og livssituasjon, dansen og musikken samt de stille, mørke stundene publikum får til seg selv skaper en forestilling som setter spor. For det er ikke til å komme bort ifra at man tenker over egne drømmer man hadde som barn og ungdom, valgene man tok som voksen og hva de har betydd i eget liv. Framtiden får man ta som den kommer.

Det er mange fine øyeblikk som blir presentert. Jeg biter meg allikevel merke i dansene der desperasjonen kommer tydelig fram. Hva gjør man når man får beskjed om alvorlig sykdom? Reaksjonsmønsteret som utspiller seg foran meg er mektig.

Gjennom hele forestillingen lar jeg meg imponere over hvor godt musikk, dans og dialog flettes sammen til en levering som treffer deg i magen og hjertet. «Gratulerer, du har gjort det. Du greide livet» Igjen bryter stemmen gjennom mørket. Carl Andrè og Sverre har vist oss barnslig glede, sorg og kjærlighet. Alt med en innlevelse og tilstedeværelse som gjør at du føler situasjonen på kroppen.

For en som er på sin første danseforestilling er dette stort, annerledes og flott. Og ja, de greide det. De viste meg glimt fra livet.

Dansere: Carl Andrè Johansson og Sverre Heidenberg Produsent: Rebekka Rognøy Lyddesign: Therese Næss Diesen Musikk: Martin Sternberg Grafisk design: Espen Brække Grønberg

Tekst og foto: Hanne Bærkas-Buer.

Kommentarer

kommentarer