Dans og animasjon i skjønn forening på Aladdin Scene

På Kulturnatt fredag 23. september fylles hele byen med kultur! På programmet denne kvelden er det konserter, dans, kunst, teater og mye mye mer. På Aladdin scene blir det dans og animasjon i skjønn forening.

Danseforestillingen Grow er et samarbeid mellom danserne Carl André Johansson og Aurora Itland, og animatør Astrid Ellensdatter Mork-Knutsen. Astrid har nylig fullført sitt utdanningsløp på høgskolen i Volda, og tok kontakt med danserne i fjor.

– Sammen fant vi ut at vi ønsket å lage et tverrfaglig prosjekt som handler om spørsmål knyttet til miljø, forteller Carl André. Resultatet ble Grow, som gjennom animasjon og levende bilder sammen med dans utfordrer tanker knyttet til økonomisk vekst og bærekraft.

Carl André har jobbet med Aurora i flere år, men dette blir deres første, felles prosjekt med Astrid. Astrid har altså laget animasjonen som skal gå på storskjerm bak danserne underveis i forestillingen.

Carl André Johansson og Aurora Itland på reklameplakat for en tidligere danseforestilling: Minnie the Moocher.

– Astrid er kjempedyktig i faget sitt, forteller Carl André,  og hun har virkelig noe unikt å komme med. Animasjonen spiller på lag med dansen og musikken og tilfører verket noe friskt og spennende.

– Vi har brukt ett år på å planlegge prosjektet, forteller Astrid Mork Knutsen. Det har vært en lang periode med ideutvikling, der vi har diskutert tematikk og stemning, deretter har jeg laget animasjons-tester, skisser og storyboards som vi sammen har revidert og kommet frem til en endelig visuell stil. Produksjonen har tatt lang tid, ettersom det kun er jeg som har animert. Vi kom frem til temaet klimaangst. Jeg tror det var Aurora som styrte oss inn på praten om klima, ettersom hun likte ideen av at jeg kunne animere planter som vokser på scenen.

Astrid Ellensdatter Mork-Knutsen.

Astrid setter stor pris på samarbeidet med Aurora og Carl André.

– Det har vært veldig givende for meg å kunne skape noe med kunstnere fra et så annerledes felt. Vi jobber alle tre med bevegelse, men på så forskjellige måter! Der de har mulighet til å endre, improvisere og skape raskt, så er animasjon et veldig tidkrevende medium, og dermed har det vært en så spennende utfordring å kombinere dette. Dans, musikk, film og animasjon er kunst som kun eksisterer i tid, du kan ikke oppleve de i en fastfrosset tilstand, kun gjennom tid. Derfor gir det mening for meg at disse tre mediene bringer frem det vakreste i hverandre. Jeg håper publikum får en unik opplevelse. Klimaangst kan være lammende og skummelt, men jeg håper folk blir inspirert og får en følelse av håp fra forestillingen.

 

For Carl André er danselivet fullt oppe og går igjen etter to år med lite dansing.

– I forrige uke hadde jeg premiere på musikalen Annie, som går for fulle hus på Lillestrøm kultursenter. Der har jeg hatt koreografi. I forrige uke viste jeg også første smakebit på mitt nye danseteater som får premiere i Halden i november.

Danseren synes det alltid er stas å komme til hjembyen Halden og danse.

– Jeg holder til i Oslo men er takknemlig for at jeg stadig er hjemme i Halden og viser arbeid. For meg er det alltid stas å komme hjem til Halden å danse. Jeg er så imponert og glad for at lokale krefter jobber for at kulturen skal få utvikle seg og vokse i byen. Kultur er en viktig bærebjelke i samfunnet og for at det skal vokse trenger det en solid økonomi og anerkjennelse fra de som bevilger midler. Verdien av kultur er ikke alltid lett å måle, men det som er sikkert er at det gagner innbyggerne på flere plan og at andre næringer vokser på at en by har et rikt kulturliv.

På Kulturnatt i Halden er Aurora erstattet av dansekollega Amalie, siden Aurora har fulle dager med å danse på musikalen Chess.

Nå gleder Carl André seg til å vise frem sitt nye danseprosjekt på Aladdin scene på Kulturnatt fredag 23. september.

– Programmet som er satt sammen i år er akkurat det kulturnatt skal være – en mulighet til å bli eksponert for flere typer uttrykk av høy kvalitet. Jeg håper publikum griper sjansen til å dra å se noe de kanskje ikke ville ha oppsøkt til vanlig og forhåpentligvis oppdager noe helt nytt! Og hvis publikum er sultne på mer dans etter kulturnatt har danseteatret «Mellom deg og alle brevene» urpremiere 4.november i Black Box med forestillinger også 5. og 6.november.

Grow vises på Aladdin på Kulturnatt fredag 23. september.

Forestillingen vises klokken 18, klokken 18.45 og klokken 19.30. 

 


Se hele programmet for Kulturnatt her!


 

Kommentarer

kommentarer