Daniel Sandvik anbefaler bøker

De flinke ansatte ved Halden bibliotek anbefaler stadig nye, spennende bøker til KanDusis lesere. Denne gangen anbefaler Daniel Sandvik fem bøker, da har du nok til å fylle late sommerferiedager med godt innhold!

Daniel Sandvik synes det er vanskelig å bestemme seg for kun én bok når han skal anbefale, derfor har han med seg fem litterære verk – både i form av hørespill, lydbøker og vanlige bøker. Sjangerne spenner fra grøsser og spenningsromaner til barnebøker og fantasy.

– Jeg mener jo egentlig at Harry Potter ikke hører til i fantasy-sjangeren, sier Daniel og trekker frem Harry Potter og ildbegeret. Det er jo egentlig en kostskoleroman, de handler om livet på en skole. Magien blir nesten sekundær til tider.

For Daniel har Harry Potter-serien hatt mye å si. Han leste bøkene i barne- og ungdomsårene, og husker godt at han ventet på neste bok.

– Det begynte med Kaptein Sabeltann for meg, så gikk det over i Harry Potter. Jeg har på mange måter vokst opp med dette. Ildbegeret fikk jeg til jul, og jeg leste den faktisk først på dansk, fordi den norske oversettelsen hadde ikke kommet ennå.

Neste bok i rekka relatert til den første. J.K. Rowlings første roman som ikke handlet om Harry Potter-universet var Den tomme stolen (2012). Etter det begynte forfatteren på en ny bokserie.

– I 2013  kom en krimbok av en forfatter ved navn Robert Galbraith, og det viste seg snart at det var J.K. Rowling som skrev under pseudonym. Den første boka i serien heter Cuckoo Calling, men jeg har tatt frem den siste boka i serien. Det er veldig fine detektivromaner, de handler om detektiven Corman Strike, og kompanjongen Robin.

Hver bok er avsluttende, men forholdet mellom Corman og Robin utvikler seg gjennom bokserien.

– Denne serien blir bedre og bedre, og den er verdt å sjekke ut. Rowling skriver godt, og tar karakterene sine på alvor. Det er spennende. Denne siste er den beste i serien. Den handler om en sekt, som nærmer tar folk som gisler. De skal liksom prøve å redde verden, denne sekten. Folk blir vervet og hjernevasket, og betaler masse penger til menigheten. Men det er ikke bare bare å dra folk ut fra sekten, da vil det komme en profet for å hevne seg i følge sekten. Detektiven må altså på innsiden, og gå undercover.

Daniel tar frem neste bok. Beatles av Lars Saabye Christensen.

– Hvis jeg skulle anbefalt én eneste bok, så måtte det blitt denne. Jeg var veldig opptatt av Beatles i en periode i oppveksten, og trodde denne boka handlet om dem. Men så viste det seg jo at den handlet om en guttegjeng, om ungdomstiden deres, og om en tid som ikke finnes mer. Jeg drømte meg mye bort i denne, og jeg var jo på vei inn i ungdommen selv. Mye i denne boka har fulgt meg siden. Lars Saabye Christensen skildrer så utrolig godt.

 

Det finnes imidlertid også et par bøker til som Daniel gjerne vil trekke frem. Barneboka Vaffelhjarte av Maria Parr har gjort inntrykk, denne vil Daniel anbefale til både voksne og barn. I tillegg vil Daniel anbefale spenningsromanen Opprinnelse, skrevet av forfatter Dan Brown – mannen bak suksesser som Da Vinci-coden og Engler og Demoner.

Mysterier og koder finnes også i neste bok på Daniels liste, dog i en mer komisk variant. Daniel fenges lett av mysterier og skjulte koder, men han får også mye moro ut av sjangerparodier.

– Knut Nærum har skrevet Madonna-gåten, som er en blåkopi av Da Vinci-koden.  Handlingen er så og si den samme, bare mer ekstrem. Denne er utrolig morsom, det er bare tull og tøys alt sammen.

Den nest siste boka på Daniels liste er lydboka Havets Katedral, av Ildefonso Falcones – lest inn av lydboksjefen sjøl; Anders Ribu.

Helt til sist vil Daniel trekke frem Radioteatrets Sort Messe!

– NRK har laget utrolig mye bra radioteater, og nå har de blitt flinke til å gjøre alt dette tilgjengelig digitalt. Her finner du alt; barnebøker, krim, spenning, alt du kan tenke deg. Sort Messe av John Dickson Carr er nok min absolutte favoritt. Den er utrolig spennende, og Nils Nordberg har regi. Han er vel det man kan kalle det moderne radioteaterets far. Her er det Nils Oftebro som spiller mot Anne Marie Ottersen.

 

 


 

Trenger du flere bokanbefalinger før sommerferien?

Her kan du få flere boktips fra de ansatte ved Halden bibliotek:

Syndefall i Wilmslow

The Picture of Dorian Gray

De afghanske sønnene

Jeg heter Lucy Barton

 

 

 


 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer