Chopin – en musikalsk oase

Torsdag 11.november kl. 19.00, arrangerer Kammermusikk i Halden konsert med pianist Håvard Gimse. Konserten er i sin helhet viet til Chopin, som Gimse opplever som en musikalsk oase. Gimse er ikke bare en av våre fremste musikere, han er allsidig, har et bredt repertoar og et særegent uttrykk. Hans første store offentlige opptreden var som solist med Trondheim Symfoniorkester, bare 14 år gammel. Benytt anledningen. Det er duket for en stor opplevelse!

Det er langt fra første gang Håvard Gimse holder konsert i Halden. Opp gjennom årene har han spilt på Mozartfestivalen på Rød Herregård, på Fredrikshalds Teater og andre steder, som på private konserter hos venner. Torsdag er det Asak kirke, og programmet er satt sammen slik at pianisten får vist et variert og rikt bilde av Chopin. Han skal også fortelle om Chopins liv mellom stykkene. Komponisten møtte mange utfordringer, ikke minst helsemessige.

Konserten blir inndelt i grupper, som valser, etyder og nocturner. Flere stykker vil publikum kjenne igjen, men Gimse vil også spille mindre kjente verk.

Håvard Gimse har levd med Chopins musikk i mange år, fra han var liten. Han forteller engasjert at komponisten har en helt spesiell betydning for ham.  Chopin er den av komponistene som virkelig får et klaver til å klinge vakkert. Komponisten benytter hele registeret av klanglige virkemidler.

Konsertfoto av Håvard Gimse tatt på en utekonsert i Italia.

Flere pianister har fremhevet at Chopin er den komponisten som samler flest mennesker. Arthur Rubinstein uttalte at uansett hvor han enn konserterte i verden strømmet folk til når Chopin stod på programmet.

På spørsmål om hva som betegner Chopin, svarer Gimse at han var et ekstremt naturtalent. Han hadde ingen dominerende lærere, eller sterke forbilder. Han var derfor helt åpen. I tillegg hadde han en utrolig fantasi som han ikke la bånd på.

– Det er nesten som om melodiene kom ovenfra, forteller Gimse entusiastisk. – Det er derfor de lever og ånder fremdeles, så lenge etter hans død.

Chopin kunne sitte ved klaveret i timevis og improvisere frem de vakreste ting, og ble han avbrutt kunne han bli helt satt ut. Det kunne ta ham flere minutter å innhente seg igjen fra sin musikalske verden.

Chopin spiller for familien Radziwiłłs i 1829. Maleri av Henryk Siemiradzki. Foto: Wikipedia.

Håvard Gimse har fulgt den unge Halden-pianisten Eirik Haug Stømner på nært hold, helt siden Haug Stømner var bare 11 år. På spørsmål fra Kandusi svarer han at Gimse har vært en utrolig generøs inspirator og læremester. Han legger også til at Gimse er den av de store pianistene han setter størst pris på, fordi han har et helt spesielt og særegent uttrykk.

– Det er lett å drømme seg bort når man hører på Chopin, sier Gimse. – Og det er lov. Det er bare å lene seg tilbake og nyte. Vi trenger Chopins musikalske oase i en travel hverdag, avslutter han.

Billetter til konserten finner du her!

Forsidefoto: Torill Myren.

Kommentarer

kommentarer