Cecilie resiterer Vinje

Det nærmer seg Dei nynorske festspela, og i år skal forfatteren Aasmund Olavsson Vinjes 200-årsjubileum markeres. Cecilie Jørstad er med og resiterer fra Vinjes klassiker Ferdaminne på festspela.

Jazzmusiker og komponist Tord Gustavsen skal fremføre sitt bestillingsverk Ferdaminne i anledning Vinje-jubileet på årets festpel. Konserten er en tonesetting av Vinjes roman ved samme navn, og byr på musikk og resitasjon i skjønn harmoni. Cecilie Jørstad skal lese utdrag fra kapittelet Huldra på konserten.

Dei nynorske festspela er en årlig mønstring av nynorskorientert kultur, og holdes i dag på Ivar Aasen-tunet i Ørsta.

Ivar Aasen-tunet. Foto: Dei nynorske festspela.

Cecilie er godt kjent med Tord Gustavsen fra før, og har samarbeidet med musikeren i over ti år. Tidligere har de både vært på Rikskonstertturné og gjort innspillinger sammen. Nå skal de altså feire Vinje på festspela.

Tord Gustavsen er jazzmusiker og komponist. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen.

Ferdaminne er en essayistisk reiseskildring fra en sommerreise Vinje gjorde i Norge i 1860, utgitt i 1861 som et spesialnummer av Vinjes tidsskrift Dølen. Boken består av både dikt og anekdoter, med innslag av samfunnsdebatt og beskrivelser av mennesker han møtte på ferden. Ferdaminne er det første større verket som ble utgitt på nynorsk i Norge.

-I denne sammenhengen har vi satt fokus på kapittelet Huldra, forteller Cecilie, det innehar nydelige skildringer av natur, mennesker, menneskesinn og storhet ‘vi ikke kan se’ – men som likevel finnes.

Hva slags forhold har du til Vinje?

-I utgangspunktet hadde jeg vel det samme forholdet til Vinje som de fleste andre sørlendinger forteller Cecilie. Vi kjenner til No ser eg atter slike fjell og dalar fra skolepensum, mens relativt får kjenner omfanget til forfatteren og hvilket enorm betydning han har hatt for vår språkutvikling. Vinje skrev jo også : Blåmann Blåmann bukken min, og Grieg satte musikk til blant annet hans dikt Våren.

Frode Grytten, Herborg Kråkevik, Linda Eide og Frida Ånnevik er noen av de andre utøverne på årets festspel. Les programmet for Dei nynorske festpela her.

Tord Gustavsen og Cecilie Jørstad vil fremføre Ferdaminne i Salen på Ivar Aasen-tunet lørdag 9. juni klokken 22.

Forsidefoto: Dagfinn Sagen.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer