Cathrineholm-sommer på Rød

Denne sommeren blir det Cathrineholm-sommer på Rød Herregård! I hele sommer kan du beskue en lekker Cathrineholm-utstilling på Galleri Rød.

Det begynte med en privat samling. Grete Strømsbo Johansen hadde samlet i over tjue år, og satt på en samling med over 200 Cathrineholm-kopper, kjeler og kar. Grete ville selge samlingen, men ikke til hvem som helst. Hun ville helst at alt sammen skulle stå i et museum, og ikke selge det stykkevis og delt. Sånn ble det også. Sparebankstiftelsen kom inn fra sidelinjen som den sedvanlige reddende engel, og besørget midler til Østfoldmuseene sånn at de kunne kjøpe samlingen.

Grete Strømsbo Johansens Cathrineholmsamling har nå fått et nytt hjem. Alle gjenstandene er nå fotografert og arkivert og kan ses i Østfoldmuseenes digitale arkiv.

I sommer blir det stor utstilling på Galleri Rød, der kan du se de lekre Cathrineholm-skattene stilt ut i montere. I disse dager legges siste hånd på verket før den store åpningen fredag. Juliane Derry, Brita Flor og Marie Svendberg Eriksen har satt opp montere, gjort klar infotekster og sirlig plassert ut Cathrineholm-gjenstander. Sortert etter farger må vite.

– Det meste av dette kommer fra Gretes samling, forteller Julianne, men noe av det kommer fra Østfoldmuseenes egne samlinger. Vi hadde ikke så mye i vårt arkiv, det meste av det vi hadde er fra før er Lotus-mønsteret kom.

Cathrineholm Jernværk ble opprettet i 1828, nesten hundre år før de begynte med produksjon av emaljerte varer. Det berømte Lotus-designet så dagens lys først i det neste århundret.

– Fabrikken laget alt fra støpejernsovnen til maskiner og spiker, forteller Julianne. Det var et mekanisk verksted i starten.

I 1910 begynte Cathrineholm å produsere emaljerte jernvarer, nå under navnet Cathrineholms Mek. Verksted, Støperi og Emaljefabrikk.

– Cathrineholm klarte å knekke koden, sier Brita, de klarte å produsere emalje som holdt seg. Dette tåler jo å bli brukt. Problemet med emalje ellers er jo at den slites av.

Østfoldmuseene satser på gjenbruk, så de fleste montere, plexiplater og pidestaller er gjenbruk fra tidligere utstillinger.

– Målet er å vise frem litt av hva Halden har produsert, forteller Brita Flor. Det er ikke en klassisk museumsutstilling sånn sett, dette blir jo ikke en stor, historisk utstilling. Det er ment som å vise frem en smakebit av Cathrineholm.

– Vi kommer ikke til å ha omvisninger, forteller Julianne, vi har valgt å henge plakater på veggene i stedet.

På plakatene vil du finne informasjon om produksjonsmetoder og fabrikkens historie. Ved inngangsdøren har museets ansatte satt frem en postkasse, og i den håper de det vil dukke opp historier eller fakta fra folk som er innom utstillingen.

– Mange har jo besteforeldre som har jobbet i fabrikken for eksempel, sier Brita. Det blir spennende å se om det kommer noe her.

Marie Svendberg Eriksen med den lille søte postkassa.

Utstillingen er åpen tirsdag til søndag 11 – 16. Inngang; kroner 40!

Fredag klokken 14 blir det utstillingsåpning med taler.

På Rød Herregård blir det dessuten omvisninger hver uke! Les mer om omvisningene på Østfoldmuseenes nettside.

 

 

Kommentarer

kommentarer