Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?

Personen du elsker er 72,8% vann, og det har ikke regnet på to uker. Her står jeg, midt ute i hagen, med føttene godt plantet i bakken.” 

(Utdrag fra Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet.)

Månedens bok er en roman av stavangerforfatteren Johan Harstad, anbefalt av Ingrid Margrethe Davidsen, som jobber ved Halden bibliotek.

Mattias er en blyg fyr. Han ønsker å leve et stille og rolig liv uten å bli lagt merke til. Han er veldig opptatt av Star Wars, og romfart. Spesielt opptatt er han av den aller første månelandingen. Mattias er nemlig født den samme dagen som Neil Armstrong og Edwin “Buzz” Aldrin landet på månen med Apollo 11 i 1969.

-Mattias er ikke typen til å stikke seg frem, forteller Ingrid, han ønsker aller helst å være andremann. Han er veldig opptatt av Buzz Aldrin, som gikk ut som nummer to på månelandingen i 1979. Buzz Aldrin fikk aldri den samme oppmerksomheten som Armstrong. Mattias synes det er en stor verdi i å være en god nummer to.

Mattias vil helst leve et anonymt liv. Han vil ikke vise frem hvem han er og hva han kan.

-Men Mattias har en hemmelighet, forteller Ingrid, han går og tar sangundervisning. Han har en fantastisk stemme, men det er det ingen som vet. Han vil jo ikke stikke seg frem eller få oppmerksomhet.

Mattias lever et ganske vanlig liv i Stavanger. Han blir forelsket, han går på skole, han jobber deltid i gartneriet og er fornøyd med det. Men så endres alt. En rekke hendelser i Mattias’ liv fører til et skikkelig sammenbrudd.

På en ferge på vei til Færøyene rakner det for Mattias. Han våkner på en landevei, med blodige hender, og husker ikke hvordan han kom seg dit. Mattias blir værende på Færøyene. Han får hjelp der, og flytter inn i et kollektiv for folk som sliter. Mens Mattias bor i kollektivet på Færøyene prøver han å finne ut av sitt eget liv.

-Mattias blir kjent med de som bor i kollektivet, forteller Ingrid. Leseren blir også kjent med Færøyene gjennom denne boken, det meste av handlingen foregår jo der. Men dette er jo også en roman hvor man blir godt kjent med Stavangermiljøet, og all musikken ungdommene hørte på på nittitallet. Romanen foregår over et langt tidsløp, og Mattias bor lenge i Stavanger før han får sammenbruddet på vei til Færøyene.

Ingrid anbefaler denne boken til ungdom fra 16 år og oppover, men selvfølgelig også for voksne.

-Johan Harstad er en av mine favorittforfattere, fortsetter Ingrid, han har også skrevet flere andre bøker jeg liker. Max, Mischa & Tetoffensiven (2015) er en oppvekstroman jeg gjerne vil anbefale. Romanen Hässelby (2007), som handler om Albert Åbergs liv etter barndommen, er en av de andre Harstadromanene jeg gjerne også vil nevne.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer