Bryllupsfotografen

Foto: Gunn Maria Arvesen.

Johannes Granseth har tatt bilder av Dalai Lama, kongen sjøl og utallige rockeband. Nå satser han på bryllupsfoto.

Du har garantert sett noen av bildene hans. Lokalt har han tatt bilder for Halden danseskole, Tons of Rock, Kanonrock, Opera Østfold og Tista senter.  Du har sett dem delt på facebook; vakre dansebilder av små ballettjenter i blått scenelys i blackboxsalen på Risum, eller nærbilder av svartøyde death metal-rockere på scenen under Tons of Rock. Alt knipset med Johannes’ kyndige fotoblikk.

Sønnen Max er naturligvis et yndet motiv for Johannes.

Blant oppdragsgiverne hans finner du også Nobels Fredssenter, Øyafestivalen og Sony Music Norge. Johannes har tatt bilder av alt fra Desmond Tutu, AC/DC Hans Majestet Kong Harald, til sin egen sønn, Maximilian. I disse dager er Johannes klar for en ny utfordring, nemlig bryllupsfoto.

-Jeg har ikke markedsført meg som bryllupsfotograf før, men jeg har tatt de bryllupsjobbene som har dukket opp. Etter hvert som jeg har sett og erfart hvor spennende det er med dokumentarisk bryllupsfoto, så er dette noe jeg har fått lyst til å gjøre mer av!

Bryllupshistorier

For Johannes er det å ta bryllupsfoto historiefortelling.

-Jeg ønsker å fortelle brudeparets historie slik den er når jeg tar bilder på bryllupsdagen. Jeg ønsker ikke å påvirke, regissere eller orkestrere, jeg vil dokumentere dagen slik den var. Den kunnskapen jeg har fått gjennom å jobbe dokumentarisk for bedrifter tar jeg med meg inn i bryllupsfotograferingen.

Det oppstår mange photo ops i løpet av en bryllupsdag. Foto: Johannes Granseth.

-Brudeparene jeg har jobbet for har vært veldig fornøyde med portrettbildene jeg tar, men i mange tilfeller har de kanskje satt enda mer pris på de dokumentariske bildene jeg har tatt på bryllupsdagen. Det skjer jo ofte mye i løpet av en bryllupsdag som brudeparet ikke får med seg, og jeg er jo rundt og fotograferer dette. På den måten får brudeparet ta del i sin egen dag gjennom de bildene jeg har tatt.

Johannes kan ende opp med flere tusen dokumentariske bilder fra dagen. Og han er god på å snike seg rundt i kulissene og gjøre seg usynlig på bryllupsdagen.

Foto: Johannes Granseth.

-Når jeg jobber dokumentarisk med foto er det veldig viktig for meg å være diskret og varsom, slik at jeg i så liten grad som mulig forstyrrer eller påvirker motivene mine. Aller helst skulle jeg vært helt usynlig, men det går jo ikke. I stedet prøver jeg, ved hjelp av teknikker og valg av fotoutstyr og liknende, å stikke meg så lite ut som mulig. På denne måten klarer jeg å jobbe tett på mennesker uten at de bryr seg om meg, og det er da jeg får de ærligste og mest genuine bildene.

Ser mot øst

Johannes tok fotografutdannelse ved Bilder Nordic School of Photography i Oslo. Siden han gikk ut fra skolen har han hatt mange spennende oppdrag.

-Jeg har vært heldig, og fått ta bilder for oppdragsgivere som Fredssenteret og Sony Music Norge.

Det er vel ikke flaks, det er vel heller dyktighet som gjør at du får de oppdragene?

-Hehe, jo da, litt av begge deler kanskje, i denne bransjen handler det jo også mye om å ha et nettverk og kjenne de riktige folkene. Men man må selvsagt også ha peiling på det man driver med.

Johannes og samboeren bor i Drammen for tiden, men ser stadig mot øst.

-Vi savner jo Halden begge to, sier Johannes, jeg tror nok at vi havner tilbake her om ikke så lenge. Men jeg vet ikke helt når det blir. Det er jo avhengig av jobbsituasjonen til oss begge.

Johannes kjører oppstartstilbud til Haldenpar som ønsker å benytte ham som bryllupsfotograf: – Haldensere som skal gifte seg i 2018/2019 og booker meg som fotograf i løpet av 2018, får min heldagspakke for 15 000,- forteller Johannes.

Les mer om Johannes bryllupsfoto på hans hjemmeside: www.bryllupshistorier.no

Kommentarer

kommentarer