Brukte feriedagene til å jobbe med dyr

Noen drar på charterferie, noen drar på campingferie og andre drar på ferie for å jobbe med dyr. Haldenserne Solveig Melby og Maritha Haugen brukte noen dager av ferien sin i Sør-Afrika til å jobbe på en farm som redder dyr fra fangenskap, mishandling og sirkus.  

I slutten av januar sjekket Solveig og Maritha inn hos Panthera Africa. Det er en frivillig organisasjon som ble etablert i januar 2014 av norske Cathrine Nyquist og Sør-Afrikanske Lizaene Cornwall. Maritha har en slektning som jobber i Panthera Africa som frivillig, så valget av sted var ikke helt tilfeldig.
I løpet av den uken de tilbragte der var de med på forskjellige aktiviteter.
– Vi har vært med på dagligdagse gjøremål, forteller Solveig. Det innebar blant annet vasking av vannkar, rydding og raking av kvist, maling og mating av dyrene.

Solveig

En annen Østfolding som befinner seg på Panthera Africa er Nina Borgersen fra Fredrikstad. Hun besøkte stedet første gang i juli 2016.
– Etter mitt opphold i juli som definitivt ga mersmak, søkte jeg om permisjon 1 år fra jobben min. Så nå er jeg her hos Panthera Africa og vil være det frem til jul.  Jeg er overbevist om at det vil bli mitt livs opplevelse, forteller hun.
– Kattedyr i fangenskap er dessverre en stor industri i Sør-Afrika med store pengesummer i omløp. De blir utnyttet som trekkplaster overfor turister som ved å betale store summer kan komme og ha nærkontakt og interaksjon med dyrene – særlig når de er små.  Når de blir eldre og det er en for stor risiko å la dem omgås mennesker, blir mange av dem solgt som bytte for troféjegere som kommer fra hele verden for å skyte dem.  Dette kalles «canned hunting», og dyrene har som regel ingen måte å komme seg unna på, da de ofte blir satt ut på kjente steder og gjerne foret med mat på forhånd, slik at jegerne vet nøyaktig hvor de kan finnes og skytes.

Det er ingen tvil om at Nina er engasjert i arbeidet Panthera Africa gjør og at hun har mye kunnskap om utfordringene de møter. Stedet har idag 9 løver, 2 bengalske tigre, 1 svart leopard, 3 ørkengauper og 3 sjakaler.
–  Det finnes et stort marked spesielt i Asia hvor det handles med både tiger- og løveben som brukes i den tradisjonelle asiatiske medisinen, og som afrodisiakum til asiatiske menn. Dette har for øvrig ikke noen dokumentert effekt.  Dette er en brutal virkelighet, og heldigvis gjorde jeg en del research på forhånd, og var så heldig å komme i kontakt med Panthera Africa som er et av 7 sanctuaries som jobber under strenge etiske prinsipper, hvor ingen klapping, interaksjon eller avl finner sted.

16706929_10154542061028922_607116762_n

Men hvordan er hverdagen for dere som er frivillige?
– Som frivillig bor og lever man sammen med andre mennesker fra hele verden. En typisk dag her består av rengjøring av campene til kattedyrene, mating, diverse vedlikehold og deltakelse på guidede turer for turister.  I tillegg har vi et» Enrichment Program» for dyrene, som betyr at man lager diverse leker til dem, for å stimulere dem mentalt og fysisk.  Her kan man virkelig få brukt kreativiteten, og det er utrolig gøy å se dem lukte, leke og rive lekene fra hverandre.

Det er også lagt inn flere pauser i løpet av dagen, slik at man kan sitte hos dyrene, studere dem og etablere kontakt.  Det kan jeg love er en spesiell følelse, forklarer hun entusiastisk.
– Vi har normalt fri 2 dager i uken, og på minst 1 av dem reiser vi på turer og gjør gøyale aktiviteter sammen. Alt fra haidykking, vinsmaking, paragliding, spa og masse mer.

Hva er det beste med å få lov til å være frivillig hos Panthera Africa?
– Følelsen av å våkne og sovne til løvebrøl ,og få lov til å være en del av dette flotte stedet sammen med kattedyrene, er rett og slett magisk.

Vil du vite mer om Panthera Africa så finner du facebooksiden deres her.

16343536_10154508734688922_1645873594_n

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer