Bridge i Halden

Forsidefotoet er fra en kurskveld på høstens bridgelærerutdanning. Foto: Jens Erik Mjølnerød

Det er mange haldensere som spiller Brigde hver eneste uke, året rundt. 

Brigde er et av flere «mindgames» som engasjerer spillere over hele verden, helt uavhengig av alder, kultur og sosial tilhørighet. Alle vet jo at vi hevder oss i sjakk på verdensbasis, men at vi også hevder oss i bridge er kanskje ukjent for mange.

Så hva er egentlig Bridge? Det er et kortspill for fire spillere, der to og to spiller sammen som et par. Det brukes en vanlig kortstokk med 52 kort. Ingen kan med sikkerhet si når bridge ble oppfunnet, men det er sporet tilbake til 1529 da det omtales i en publisert andakt av biskop Latimer. Likevel regnes 1925 som bridgens opprinnelsesår, og de første formelle bridgelovene ble vedtatt i USA, England og Frankrike i 1932. Bridge defineres som en tankesport, eller «Mindgames» som det kalles internasjonalt, og er organisert sammen med blant annet sjakk i IMSA. Faktisk er det søkt om at bridge blir en offisiell gren i OL 2020, så kanskje vi i løpet av noen år får se brigde på tv slik vi de senere årene har fått servert sjakk inn i stuene våre.

Det norske folket har fått sjakk-feber, og følger med på sjakkturneringer på TV. Kanskje kan vi få en norsk Brigde-helt tilsvarende Magnus Carlsen, hvis Bridge blir en offisiell OL-gren? Foto: Ralf Roletschek.

Uansett hva framtiden bringer, så gjorde spillet raskt suksess i Norge. Og ikke minst i Halden da det hadde blitt vedtatt felles lover for spillet. Halden har to selvstendige bridgeklubber; BK Tempo som spiller hver mandag kl 18.00 – 22.00 på Borgfoss i Tistedalen, og Idd Bridgeklubb som spiller hver torsdag kl 18.00-22.00 på Nyborg, Aspedammen. Begge disse klubbene er tilknyttet Norges Bridgeforbund.

BK Tempo feiret 85 års-jubileum i 2018. Klubben har fostret mange dyktige spillere som har deltatt i ulike nasjonale mesterskap. En som ofte trekkes fram er Rolf Karlsen, som fremdeles er aktiv i klubben. Han ble selv Norgesmester allerede i 1976. Andre av klubbens medlemmer har deltatt i både NM og EM ved flere anledninger.

BK Tempo er en av landets eldste klubber og er en del av den største bridgekretsen i Norge (Østfold og Follo Bridgekrets).

For mange er det kanskje vel så viktig med de sosiale og intellektuelt stimulerende sidene av spillet, selvom det for mange også er stort fokus på konkurranseaspektet. I Halden er det derfor fint å se at side om side med de forbundstilknyttede klubbene eksisterer det flere uformelle grupper.

De uformelle bridgegrupper spiller også regelmessig. En gruppe med godt voksne kvinner holder til i Haldens Klub og spiller annenhver tirsdag fra kl 18.30. Dette er en tradisjon helt tilbake til 60-tallet, men med naturlige utskiftninger. I Sponvika er det en egen gruppe som møtes på velhuset i Sponvika annenhver tirsdag fra kl 18.00. I tillegg er det en gruppe med pensjonister som spiller på dagtid på Halden Kino hver mandag fra kl 10.30. Det er vanligvis 3-4 bord her, og de praktiser at alle får spille selv om de ikke har egen makker. Det finnes også en del som spiller bridge i private sammenhenger rundt omkring i byen, men som ikke deltar på organiserte spillkvelder, så sjansen for at du kjenner en bridgespiller eller flere er ganske stor.

Mange av Haldens bridgespillere tar også turen til Strømstad på torsdagskveldene da Strømstad brigdeklubb arrangerer sine spillkvelder.

Litt mer om brigde som «Mindgame»

Richard Caborn, britisk minster for sport uttalte følgende allerede i 2002:

«Jeg tror vi bør ha samme pliktfølelse til mental smidighet som vi har til fysisk smidighet. Mind Sport må danne Storbritannias nasjonale organer og komme sammen med regjeringen til å utabeide en akseptabel endring av loven fra 1937 som skiller tankeidrettene fra private brettspill».

Med IMSA ble verdens Mind Sports Association opprettet i 2005 i Beijing av fire grunnleggere.

WBF (World Bridge Federeation) ,

FIDE (World Chess Federation),

FMJD (Verden Dam Federation)

IGF (International Go Federation. )

Totalt er dette et forbund som organiserer mer enn 400 nasjonale forbund og ca. 1 milliard spillere. I mange land står Mind Sports på utdanningsplanen for å bidra til å utvikle nasjonens intellektuelle evner, samtidig som det gir et aktivt sosialt liv igjennom å møte og spille med andre. Mind Sports bidrar til intellektuell og følelsesmessig vekst. Også i Norge er Bridge ett valgfag i mange kommuner, og i Oslo gikk bystyret inn for at tankesport blir valgfag allerede i 2014. Til sammenligning er Bridge en del av skolehverdagen i Danmark på over 75 ulike skoler.

Til tross for at Norge ligger ett godt stykke etter på dette området har vi flere spillere som hevder seg helt i verdenstoppen.

Vi fikk vår første verdensmester i Brigde i 2007, Tor Helness.

Etter dette har vi også fått en juniorverdensmester, Kristoffer Hegge, og flere andre har sanket medaljer både i EM og VM.

I fjor tok Norge gull i EM for lagspill menn og bronse for lagspill for kvinner i Belgia i Juni 2018. I juli 2018 dro Norge hjem gull i junior-EM i Kroatia med Sofie Sjødal (16) og Christian Bakke.

Og i vår lille by arrangeres det årlige egne Haldenmesterskap.

13 januar starter neste års mesterskap som arrangeres av Bridgeklubben (BK) Tempo som er en av landets eldste bridgeklubber. Mesterskapet går over fire uker / fire kvelder hvorav de tre beste teller sammenhengende på resultatene.  Mesterskapet er åpent for alle som bor i Halden/Aremark og spiller bridge uansett klubbtilknyttning. Alle er velkomne med egen makker. Det er maks antall plasser på 40 spillere / 10 bord av tekniske årsaker.Ta gjerne kontakt i forkant selvom det ikke er påkrevd med påmelding.

Fjorårets Haldenmestere! Til venstre Odd-Roger Nielsen og til høyre Didrik Ueland. Foto: Jorun Martinsen.

Klubben avholder jevnlig kurs for nye som ønsker å lære bridge, og i  høst ble det også i tillegg arrangert et bridgelærerutdanningskurs i samarbeid med forbundet. Det siste året har det vært praktisert en «vente-liste» for kursdeltagelse, og kurs settes igang med havne mellomrom. Ta kontakt med klubben via Facebook eller hjemmesiden så kan du melde din interesse om du ønsker å delta på kurs.

Tekst: Jorun Martinsen

Kommentarer

kommentarer