Bravissimo!

Fredrikshald Theaterselskab kan slå seg selv kraftig på brystet, de har skapt en teateroppsetning som virkelig er Fredrikshald Teater verdig.

Fredag kveld var det premiere for Jeppe på Berget på Fredrikshald Teater. En fullsatt sal ga sin tilbakemelding etter teppefall ved hoiing, jubling og en øredøvende, stående applaus som både varte og rakk. Bravissimo, Fredrikshald Theaterselskab!

Jeppe og Holberg kler Fredrikshald Teater. På bildet: Erling Günther som Holberg.

Proffe hovedrolleinnehaver Marcus Hannestad høstet mye latter for sin forfyllede og sjuskete Jeppe-fremstilling. Han overbeviste oss ved første replikk, vi følte alle empati for hans liv i klemmen mellom Nille, pisken Mester Erik og alkoholen. Marcus passet endatil på å tilsette sin Jeppe litt lokal valør, til stor fornøyelse for oss i salen.

Marcus Hannestad overbeviste som Jeppe.
Jeppe får beskjed om å kjøpe grønnsåpe, men drekker opp penga i stedet.

Også de andre skuespillerne i stykket imponerte. Den arge og oppgitte Nille, den hovne baron Nilus og den manipulerende skomakeren, «rettsvesenet» og hele baronens hoff med doktorer og ridefogd og frue – alle bidro til å løfte stykket.

Fra orkestergraven akkompagnerte den strålende kvartetten teatertruppen på scenen med stødig hånd, de trakterte både Bellman og andre tidsriktige toner med stor bravur.

Stakkars Jeppe. Han tror først han er død og har kommet til himmerig. Baronen og hans lakeier synes det er morsomt å lure den forfyllede bonden. Helt til Jeppe selv blir en despot.

Jeppe skjønner ikke hvor han er når han våkner i baronens seng.
Jeppe blir fort uspiselig når han først har blitt overbevist om at han er storkar.

Det går som det må, Jeppe blir kastet ut av baronens herskapshus og iført sine gamle, fillete klær. Men spøken er ennå ikke over, Jeppe må stille for «retten» også.

Jeppe må i «retten», der baronen – nå utkledd som dommer – stadig holder ham for narr. Baron/dommer spilles av Johnny Nilsen.

Etter teppefall var det mange rørte mennesker i teateret, både på scenen og i salen. Så skulle det takkes.

-Hadde det ikke vært for at det var så flott og nyoppusset her, hadde jeg sagt at jeg bøyde meg i støvet, sa en imponert Thor Edquist da han takket for forestillingen.

Thor Edquist takker initiativtager til Fredrikshald Theaterselskab, Mogens Skovborg, for en flott teaterforestilling.
En rørt Marcus Hannestad tar i mot øredøvende applaus etter forestillingen.
Regissør Jan De Vibe tar i mot velfortjent applaus fra både sal og scene etter teppefall.

Regissør Jan De Vibe smilte bredt etter endt forestilling. Han tok seg tid til å takke de fleste av bidragsyterne fra scenen.

– Jeg kan nesten ikke tro hvor bra dette har blitt, sa han fra scenen, jeg er så takknemlig for alle som har bidratt.

Og det er mange som har jobbet utrolig hardt for at denne forestillingen skulle bli en realitet. Brødrene Berglund for eksempel, som har jobbet natt og dag for å ferdigstille kulissene. Eller kostymemaker Merethe Brække. Halvor Nome. Alle skuespillerne! Og mange mange mange flere.

Kledde teateret godt 

Jeppe på Berget rommer problemstillinger som er evig aktuelle, og dermed er det vanskelig å se for seg at komedien noen gang skal bli utdatert. Stykket balanserer hele tiden på en knivsegg; skal vi le eller gråte? Marcus Hannestad mestrer denne balansen utrolig godt. I det ene øyeblikket får han oss til å kjenne på den ytterste fortvilelse, for så å snu øyeblikket tvert til lattermildt og lett.

Fredrikshald Theaterselskab hadde som mål å sette opp teaterstykker som kledde teateret. La oss med en gang konstatere at Jeppe på Berget, i Theaterselskabets drakt, kler Fredrikshald Teater bedre enn en hansken kler hånden.

Gratulerer til Fredrikshald Theaterselskab med en vellykket premiere, vi gleder oss til fortsettelsen!

Se flere bilder fra forestillingen på KanDusis Facebookside.

Erik lakeis slutt-tale.

Kommentarer

kommentarer