Boksignering med Tom Thowsen på fredag

Høsten 2017 kommer østfoldforfatteren Tom Thowsen ut med spenningsromanen «Kayaweta», som er hans tredje roman. Den forrige romanen, «Den hvite dame», vakte stor begeistring blant leserne og fikk meget god omtale i Halden Arbeiderblad, som ga boka terningkast 5.

Nå satser Thowsen friskt med sin nye 312 siders innbundne spenningsroman med det særegne navnet «Kayaweta», som er et pikenavn på siouxindianernes språk. Navnet betyr «Skilpaddeøya», som er siouxindianernes* navn på Nord-Amerika.

I året 1356 forlot et skip Bergen med kurs for Grønland. I 1898 ble det funnet en stein i jorda utenfor småbyen Kensington i Minnesota, som i kortfattet form forteller den dramatiske historien om et følge av norrøne menn som er drept av indianere. Noen historikere har satt runesteinen i forbindelse med ekspedisjonen fra Bergen, som ble ledet av Pål Knutsson fra Onarheim i Sunnhordland. Dette er den historiske rammen rundt «Kayaweta», med en forrykende handling også fra våre dagers Bergen og smale vestlandsveier.

Citadell Forlags omtale av boka «Kayaweta»:

Arkeologene Elise og Jim avdekker et funn ved Lysekloster, som kan føre til at historiebøkene må omskrives, noe som fører dem ut på en halsbrekkende oppdagelsesferd i USA, der Elise begynner å se syner.

En stemme fra fortiden forsøker å vise henne vei, og det er den mystiske indianerkvinnen Kayaweta. Eller er det bare hennes fantasi som spiller henne et puss?

Det hele blir to fortellinger vevet sammen til en. Fra middelalder og nåtid. Med riddere, munker og indianere. Kjærlighet, maktkamp og dramatikk. Forholdet mellom Elise og Jim settes også på prøve. Karrieren, vennskapet – alt står på spill.

Les utdrag fra Kayaweta her: https://issuu.com/tomthowsen/docs/utdrag_fra_kayaweta

Kort om forfatteren:

Tom Thowsen (f. 1964 i Halden) er nå bosatt i Fredrikstad. Han er utdannet reklametegner og har jobbet med design i 21 år. Blant annet i Peterson Sarpsborg og Rikter Svendsen AS. I dag jobber han i Orkla Foods AS avd. Stabburet, i tillegg til å skrive bøker.

Stor researchjobb bak boken:

Det underliggende temaet i spenningsromanen «Kayaweta» – «våre nordiske forfedres kontakt med indianerne i Nord-Amerika før Columbus» – er innsamlet gjennom en tiårs periode av forfatteren. Små puslebiter som er flettet inn i romanen. Genetiske spor, gamle dokumenter, arkeologiske funn og den svært omstridte Kensingtonsteinen, en runestein som ble funnet i USA i 1898. Men også en potensiell ukjent oppdager fra Vestlandet ved navn Pål Knutsson.

*Sioux er et amerikansk urfolk, indianerstamme eller en av de opprinnelige nasjoner (stammer) i Nord-Amerika. Begrepet «sioux» omfatter enhver etnisk gruppe innenfor den store siouxstammen eller enhver av stammens mange språkdialekter. Siouxindianerne består av tre hovedgrupper basert på siouxspråkets dialekter og underkulturer: santee, yankton-yanktonai, og lakota.

I dag har siouxene mange adskilte stammemyndigheter spredt over flere reservater og samfunn i Nord-Dakota, Sør-Dakota, Nebraska, Minnesota, og Montana i USA, og i Manitoba og i det sørlige Saskatchewan i Canada.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer