Bøkenes magiske verden

Årets Sommerles-kampanje er i gang! I to dager har bibliotekarene Anne Jorid og Ellen fra Halden bibliotek reist rundt for å promotere kampanjen og inspirere haldenbarna til å lese i sommer. 

Mellom permene på en bok kan det oppstå magi! Men for å få ta del i magien må man faktisk sette seg ned med boka og åpne den. Og det er akkurat det Halden bibliotek og Østfold kulturutvikling håper at østfoldbarna skal gjøre: Sette seg ned med en bok eller tre i sommer. Derfor legger de ut på sommerles-turné, for å inspirere barna og promotere årets Sommerles-kampanje.

I år hadde Østfold kulturutvikling besørget en liten skuespillertrupp til turnéen, de skal demonstrere verdien av lesing med en liten forestilling! Onsdag morgen var truppen på Berg skole for å inspirere barna der til å lese. Bibliotekarer Anne Jorid Akselsen og Ellen Bjørnstad fra Halden bibliotek er med når truppen reiser rundt på haldenskolene.

Maja liker ikke å lese. Tror hun. Men når hun blir alene med bøkene roper de på henne. Og når hun åpner boken spretter historien ut fra sidene og river henne med seg i handlingen.

Bøkene til Maja begynner å krangle, og lever sitt eget liv. Maja blir såpass interessert at hun åpner en av bøkene og begynner å lese. (Skuespiller Benedicte Søreng spiller Maja.)
Når Maja begynner å lese blir historien levende. En konge spretter ut av boka! Maja synes det blir litt skummelt, og gjemmer seg bak teppet. André Viervoll er lydmann og pianist i bakgrunnen.

Skuespiller Philip Bøckmann fikk oppdraget med å lage en omreisende forestilling til Sommerles-kampanjen. Philip tok kontakt med manusforfatter Bjørnar Sjøvik, som skrev en liten forestilling til turnéen. Philip og Benedicte reiser rundt i hele Østfold med forestillingen sin, totalt 9000 østfoldbarn skal bli inspirert til å lese i sommerferien.

-Det vi går for er å begeistre barna, forteller Philip, det nytter ikke å komme inn og kommandere barn til å lese.

Og begeistre gjør de, til tross for at publikummet på akkurat denne forestillingen var storskole-elever. Ikke det letteste publikummet å begeistre.

Philip Bøckmann er konge med blomsterkrans i håret og søplesekk til kappe.
Bibliotekarene Ellen Bjørnstad og Anne Jorid Akselsen fra Halden bibliotek forteller om Sommerles-kampanjen.

Ellen og Anne Jorid forteller om Sommerleskampanjen.

-Hvor mange sider ble lest i fjor Ellen? spør Anne Jorid.

-Over en million! svarer Ellen.

-Barna i Halden knuste leserekordene i fjor, sier Anne Jorid, og jeg håper vi kan klare å slå den rekorden i år!

-Tror dere vi kan det, spør Ellen barna i gymsalen.

-Jaaaa, svarer flere av Berg-barna.

Det varer bare i tjue minutter, så skal gjengen pakke sammen projektor og lydutstyr og dra videre. Låby er neste skole ut. Ellen Bjørnstad er fornøyd med opplegget for årets Sommerles-turné.

-Dette fungerer kjempefint, sier Ellen, stykket er veldig engasjerende og morsomt. Jeg synes det er like morsomt hver gang jeg ser forestillingen, og jeg har jo sett den noen ganger nå! Skuespillerne er kjempeflinke. Det er gøy å se at de litt eldre ungene også synes dette er gøy.

Lurer du på hva Sommerles-kampanjen er? Les mer om det på Halden biblitoteks nettside da vel!

 

Kommentarer

kommentarer