Boken om hundreogfemtiåringen fra Tistedal

Neste år fyller Tistedalens Musikforening 150 år. Og hvordan feire seg selv bedre enn med en bok om egen historie? Jubileumsboken «En fanfare for Tis’dærsmusikken» er ført i pennen av forfatter og lokalhistoriker Roger Prang.

– Dette er ikke bare en bok om et korps. Dette er bred lokalhistorie om Tis’dærn, med apostrof og uten T, humrer Roger Prang når jeg møter ham på Bryggerhuset for en bokprat.

Mange har fulgt debatten rundt tittelen på kommende boka om Tistedalens Musikforening i HA denne våren. Forfatterne Oddvar Rakeng og Roger Prang har stått på hver sin side av en T når det kommer til den folkelige benevnelsen på korpsets stedsnavn. Skal vi skrive Tis’dærn med eller uten T? Rakeng mener med. Prang – og mange med ham – mener uten.

Uansett er boken et faktum. Og det blir nydelig lite stykke lokalhistorie vi får servert i boken om det snart 150 år gamle korpset.

Tistedalens Musikforening på vei over brua 17. mai 2015.

Korpsets rolle i lokalsamfunnet

«Tistedalen Musikforening er en institusjon, en musikalsk urkraft i Tistedal».

Slik lyder første setning i boken om Tistedalens Musikforening.

– Det er korpsets plass i lokalsamfunnet vi prøver å belyse i denne boken, forteller Roger. – Korpsets størrelse og slagkraft har endret seg siden starten. I begynnelsen var det kun en sekstett, Saugbrugets Hornsekstet. I sekstettene brukte de messinginstrumenter som tålte en støyt og var forholdsvis lette å lære seg å spille på. Det var den minste motstands vei for å danne et korps på den tiden. I Tistedal var det fire–fem sekstetter på det meste. De øvrige ga seg i tur og orden. Sekstetten som ble igjen, videreutviklet seg til det som er Tistedalens Musikforening i dag.

Korpset i 1912.

Det såkalte drikkeondet var et stort problem blant arbeiderne på steder der industrien vokste opp. Dette danner noe av bakteppet for tilblivelsen av Tistedalens Musikforening.

– Dårlige husvære, slitsomme arbeidsforhold og få lyspunkter gjorde at det utviklet seg en fyllekultur mange steder. Den var ødeleggende både for arbeidslyst og familier. Flere arbeidsgivere investerte i opprettelsen av ulike fritidssysler for å få bukt med problemet, så ofte var det arbeidsgiverne som sto bak dannelsen av korpsene og sponset disse for å få dem opp og gå.

Det vokste frem mange foreninger i Tistedal på denne tiden. Turnforening, sangkor, korps, leseforening og idrettsforening spilte en viktig rolle i byggingen av det nye Tistedal.

– Disse foreningene tok samfunnsansvaret som den norske staten ikke hadde kapasitet til, forteller Roger. Denne delen av lokalhistorien er nært knyttet til Tistedalens Musikforenings historie.

Tistedalens stolthet

Tistedalens Musikforening er en av dalens stoltheter. Gjennom historien har korpset gitt konserter i og utenfor Østfold, spilt på 1. mai og 17. mai, deltatt på sangerstevner, opptog, basarer, dansearrangementer og spilt på påskedags morgen. De spilte også en lang rekke radiokonserter og drev i perioder en utstrakt turnévirksomhet.

– De var veldig populære, forteller Roger, både i Halden og Tistedal, men spesielt i Tistedal. – Når guttæne marsjerte, stilte folk seg på fortauet og heiet og klappet. Folk i Tistedal er glade i Tis’dærsmusikken, den er en viktig del av «tistedalsidentiteten». Korpset hadde en viktig rolle som kulturspreder, spesielt i tiden før radioen ble allemannseie. Mange foreninger og lag er lagt ned siden den tid, men Tis’dærsmusikken står igjen som en bastion i lokalsamfunnet.

Det å være stemmen i en bok som skal oppsummere 150 års historie krever en viss ydmykhet fra penneførererens side.

– Det er med en viss ærefrykt og respekt man går inn i et slikt prosjekt, sier Roger. – Jeg har måttet tilegne meg en god del kunnskap jeg ikke hadde, for å kunne gjøre en god jobb. Jeg kan ikke så mye om musikk, så jeg måtte sette meg skikkelig inn i hva korpset har drevet med gjennom årene. Ellers hadde det blitt dilettanteri!

Tistedalens Musikforening 17. mai 1994.

61 radiokonserter

– Korpsets absolutte glansperiode var på 1920-tallet, forteller Roger. – Da kom Oscar Borg tilbake til Tistedalsmusikken etter å ha pensjonert seg fra Divisjonsmusikken. Han var en nasjonal storhet og hadde store ambisjoner for Tistedalens Musikforening. Etter Oscar Borgs gjenkomst begynte korpset å turnere Sør-Norge rundt og hadde stor suksess.

– På den tiden var Tistedalens Musikforening rangert som et av Norges aller beste amatørkorps, forteller Roger. – Da spilte de i eliteserien! Også på 1950- og 60-tallet var kvaliteten meget god, noe de mange radiokonsertene bekrefter.

Et av kapitlene i boka handler om korpsets mange radiokonserter. På 50- og 60-tallet var nemlig Tistedalsmusikken tungt representert i et av statskanalens underholdningsprogrammer.

– Hver lørdag ettermiddag klokken fem over fire sendte NRK radio janitsjarmusikk. Tistedalens Musikforening var med hele 61 ganger, og så mange konserter var det ingen andre korps som fikk spille inn. Når korpset var på radio, satt hele Tistedal med øret inni radioen. Etter hvert begynte NRK å prioritere en sjanger innen janitsjar som kalles symphonic band, og Tistedalsmusikken kom sjeldnere med i programmet.

Saugbrugssekstetten-på-50-tallet.
Oscar Borg, korpsets første dirigent, avbildet i 1928.

Fint å dele korpsets historie med andre

«En fanfare for Tis’dærsmusikken» er ferdig skrevet. Bildeutvalget er gjort, og det blir mange bilder i boka – over 300. Det er bare å glede seg! Det er bilder av korpset i ulike settinger, bilder av dirigenter, dugnader og tilstelninger. I november blir det boklansering, i god tid før jubileumsåret 2021 starter. Leder for Tistedalens Musikforening, Nina Lunde, gleder seg til boklansering.

Hva betyr denne boka for dere i korpset?

– Vi synes det er fint å kunne dele korpsets lange historie med andre, sier hun. – Vi har jo en lang historie ettersom Tistedalens Musikforening faktisk er Norges fjerde eldste korps. Dette er en bok for alle i Halden med interesse for lokalhistorie og musikk.

Roger Prang har lagt vekt på Tistedalens Musikforenings betydning i lokalmiljøet. Hvor viktig er korpset for dagens Tistedøler?

– Det er fremdeles en betydelig stolthet rundt korpset i Tistedal, spesielt blant den eldre garde. Korpset betyr mye for oss som bor her.

Gleder du deg til boka kommer?

– Ja, jeg er veldig nysgjerrig på boka og gleder meg veldig til den kommer i november. Vi skal ha en liten konsert i forbindelse med lanseringa, så håper vi at ting normaliserer seg litt innen den tid sånn at vi kan ha publikum til stede.

Bokkomiteen! Fra venstre: Øivind Jørstad, Arild Elnes, Jan Ivar Hansen og Grete Jørstad. Foto: Roger Prang.
I november kommer boken!

 

Kommentarer

kommentarer