Bli med til Ystehedeneset og Skriverøya

Med jevne mellomrom arrangerer TFL turer. Søndag 2. april inviterer de haldensere til å bli med til Ystehedeneset og Skriverøya.

Sesongens første tur, en fottur/rundtur på Ystehedeneset og Skriverøya, starter med at vi møtes ved Ystehedebrakka (HV-brakka). Selve turen i skogen varer ca. 3,5 – 4 timer + pauser og betegnes som lett. Kan også passe for barn som er litt øvet i å gå i terrenget. Ta med mat og drikke. Skogbunnen er relativ tørr. Vi skal følge skogsbilvei/traktorvei og god sti.

Fremmøte:Ystehedebrakka (HV-brakka), søndag 2 april 2017, kl. 10:00. 
Turledere:Ingrid Solheim, mob. 481 27 580 og Ove Aardal, mob. 900 40 266
Lengde:ca. 6 km
Varighet:ca. 4 timer + pauser

Etter å ha parkert bilene ved Ystehedebrakka følger vi en god skogsbilvei opp til toppen av neset. Etter å ha passert toppen kommer vi til et fint utsiktspunkt med utsyn mot Fagerholt og Ystehedekilen.

Vi fortsetter nå sydover og nedover mot fjorden og passerer flotte svaberg og små badeplasser og en av Halden kommunes offentlige badeplasser hvor det er satt opp grill og utedo – vi tar en rast her.

Nå går turen nordover på vei bort til krysset ut til Skriverøya. Til venstre passerer vi det flotte våtmarksområdet mellom Skriverøya og Ystehedeneset, og til høyre ser vi alle bruddene fra stenhoggervirksomheten på Idd.

Neste etappe til venstre på veien ut på Skriverøya. For mange år siden hadde Arbeidernes Jeger- og Fiskeforening sin trapp-bane og skyteområde ut mot takrørskogen sydover.Vi går videre på veien til høyre og etter noen meter følger stien til venstre og ser merkingen som IDD historielag har satt opp ved de solide restene etter grunnmuren til en arbeiderbrakke. Herfra skal vi følge en mindre sti til høyre (mot nord), denne stien følger yttersiden av Skriverøya. Og vi passerer områder hvor det er tydelige spor etter en utskipningsbrygge der restene etter en kran fortsatt kan sees, men også spor etter krigshandlingene i 1718 hvor Karl den 12 tok seg fram mot Fredriksten festning. Skansen på Skriverøya var på denne tiden sentral i nordmennenes strategi for å hindre svensk sjøherredømme på Iddefjorden.

Lengst syd på Skriverøya kommer vi forbi to bronsealdergraver og gjør en rast her. Nydelig utsikt inn mot bunnen av Iddefjorden herfra. Så følger vi en sti bratt nedover mot vannet og østover før vi kommer fram til et moderne steinbrudd hvor det er drift i dag.

Siste etappe går på sti mot øst opp på Ystehedeneset før vi kommer fram i overkant av det nye boligfeltet på Ystehede hvor vi går på nyanlagt vei fram til bilene. – Takk for turen!

Kommentarer

kommentarer