Black Debbath avkørker Halden

Det er fredag og påska er rett rundt hjørnet. Mange ser kanskje frem til påskeferie på fjellet eller en hyggelig helg etter ei travel arbeidsuke. Men lite visste vel vi om at vi lever i en mørkere tid… Dette ble vi som møtte opp på Aladdin Scene fredag kveld opplyst om. 

Kvelden begynte med supportbandet 1234! som har blitt ganske så husvarme på Aladdin Scene i løpet av det siste året. Denne powerduoen fortsetter å imponere lytterne med sin energiske låter, og hver gang jeg prater med folk som hører dem for første gang, så står de igjen som fans. At trommer og bass kan skape et så stort lydbilde er utrolig kult.

1234! leverte et bra sett som supportband, men det var jo først og fremst for å høre tung, politisk rock fra Bøler at folk hadde tatt turen denne kvelden. For ordens skyld så kom det beskjeder fra Black Debbaths Kunderadio over anlegget både før, og under hele konserten. Dette var en veldig ryddig måte å informere publikum om hva vi både trengte, og ikke trengte, å vite. Som for eksempel at man måtte rekke å gå og tisse før konserten begynte (når det var for sent å gå og tisse…).

Black Debbath entrer scenen ikledd i mørke kapper og starter sitt mørke budskap… Nemlig at vi lever i the Age of Kørka (deres nyeste album fra 2022). Vi får servert en god porsjon låter fra denne plata. Alle fulle av satire og pur galskap som Black Debbath er kjente for. Som f.eks. dette utdraget fra låta «Age of Kørka»:

“Fuck you, Mr. Dåsemikkel

Who’s got a kneipbrød instead of a brain

It’s all sludder and pølsevev

You’re the locomotive pulling the idiot train”

Bandet finner ut etter et par låter at det ble kanskje litt mørkt med hobby-dommedagsprofetier og mørke kapper, så for å ikke skremme og støte noen så kaster de kappene og fortsetter showet i en lystigere tone. De er også påpasselige med å advare mot støtende innhold i sangene de skal spille, så alle skal være forberedt. Og det er jo fint hvis man ikke er klar for en sang full av F-ordet; «4/4 Fillern» («Gi fillern, baby! Gi fullstendig fillern!»).

Selv om det er mye humor både i og mellom sangene, så er det ikke noe tull med musikken. Dette er dyktige musikere som leverer deilig og tung stonerrock. Det er mange fete riff servert fra disse V-gitarene. På ei låt tar til og med Egil frem keytaren sin. Man blir jo bare glad av sånt. Og gode låter har de nok av. Som nevnt tidligere, så kommer det mange låter fra deres nyeste album, «Age of Kørka», men vi får også servert mange kremlåter fra deres snart 25 år lange karriere. Sanger som «Dum, Dum Minister», «PILS», «Tons of Rock» (hvor de var veldig tydelige med å understreke at Tons egentlig hører hjemme i Halden), «Bytt Kjøkkenklut Oftere» og «Den Femte Statsmakt». Sistnevnte har blitt bandets signaturlåt.

For å toppe det hele på humorfronten, så hadde bandet mot slutten en quiz for å sjekke at de har klart å avkørke Haldenpublikummet. Quizene til Black Debbath må oppleves. Her skal vi finne fugleslag i kjente artistnavn og skal svare på 20 spørsmål hvor alle svarene er «Halden». Hele salen gapskratter gjennom hele seansen. Nei, det kan ikke sies annet enn at det var vel verdt turen ned til Aladdin Scene denne kvelden.

For de som ikke har noe kjennskap til Black Debbath fra før, så består bandet av karer fra kunstner-/ humorkollektivet Duplex, hvor flere av dem også er godt kjent fra norsk TV. Bassisten, Egil Hegerberg, er kanskje det mest kjente medlemmet med TV-opptredener fra bl.a. Brille og Kongen Befaler, og ikke minst andre musikalske prosjekter som Bare Egil Band, Hurra Torpedo, Gartnerlosjen, L.Y.D. og Thulsa Doom. Gitaristene, Aslag Guttormsgaard og Lars Lønning har også vært med i flere av disse bandene og har også vært kjente fjes i alt fra barne-tv til Hotel Cæsar. Trommeslager, Ole Petter «Ollis/ El Doom» Andreassen, har for det meste holdt seg til musikken, men er en dyktig multiinstrumentalist og produsent som trakterer diverse instrumenter i band som Thulsa Doom, El Doom & the Born Electric, The Cumshots og coverbandet Young Fogertys.

 

 

 


 

Alle foto: Øystein Bærkas-Buer.

Kommentarer

kommentarer