Bildebad med Hans Petter Wille

Onsdag 5. juni kan du høre Hans Petter Wille prate foto med Veronica van Groningen på Kulturhuset. Etterpå kan du se bildene hans på veggene i galleriet.

– Det var Veronica som satte i gang dette her, forteller Hans Petter Wille.

Ideen oppsto på en foto-kaffe på Kulturhuset. En onsdag i måneden samler et knippe lokale fotografer seg rundt en kopp kaffe og en fotoprat i Kulturhusets kafé.

– Det har vært en veldig hyggelig og nedpå greie, sier Veronica.

Hun var godt i gang med fotobokprosjektet Haldenscenen da disse foto-kaffene oppsto. Samtidig følte Hans Petter at han hadde stått i en slags kreativ stampe en stund. Han hadde drøssevis av bilder, men visste ikke helt hvordan han skulle gå videre. Han gikk til Veronica med et lite hjertesukk.

– Jeg uttrykte en viss fortvilelse over at jeg ikke fikk det helt til, forteller Hans Petter. Jeg hadde titusenvis av bilder, men jeg visste ikke hvor jeg skulle starte. Hva skulle jeg med alle disse bildene?

Foto: Hans Petter Wille.

Da Haldenscenen var ferdig trykket, og Veronica viste fotoboka til fotogruppa, fikk Hans Petter en aldri så liten a-ha opplevelse. Kunne det faktisk gjøres så enkelt? Det var som om noe løsnet. Kanskje Veronica kunne hjelpe ham videre og ut av stampen? Etter en foto-kaffe snakket de litt mer sammen, og plutselig hadde Veronica luftet ideen om et bildebad.

– Jeg visste ikke hva det var, sier Hans Petter.

– Det visste jo ikke jeg heller, legger Veronica til. Men jeg hadde jo akkurat vært med på et bokbad som handlet om min egen fotobok, og følte at det gikk ganske greit.

Bokbad og bildebad er jo ikke så langt unna hverandre, og kan man det ene, så kan man vel det andre? Tanken var å vise frem Hans Petters bilder på storskjerm, og prate om dem live.

– Og så skal vi selvfølgelig ha en stor fotoutstilling også, oppe i det hele, forteller Veronica.

Foto: Hans Petter Wille.

Hans Petter begynte å tenke tematikk. Hvordan skal man presentere et knippe bilder, og hvilke skal man velge? Man må jo ha et visst tema, og kanskje noen kategorier av noe slag?

– Men du hadde en mye enklere tilnærming til dette Veronica, sier han. Hvorfor skulle vi gjøre det så akademisk og etterrettelig? Jeg er nok ikke en typisk akademiker, men det hadde allikevel hemmet meg at jeg skulle drive med denne kategoriseringen. Tidsepoker, tematikk og så videre. Veronica kom inn og prata om dette så jeg forsto det sjøl. Jeg ble så glad for å finne noen som kunne hjelpe meg på den rette måten.

Veronica bildebader Hans Petter på Kulturhuset neste uke.

Dermed var det bestemt. Niks kategorier og tema, kun lett og ledig bildeprat rundt bilder i fri kategori. Men tror du dette blir fagprat rundt lukkertid og blenderåpning, så tar du feil.

– Vi skal ikke gå så dypt faglig inn i dette, forteller Veronica, men vi kommer jo til å snakke om hvordan Hans Petter jobber – og hans fotoreise. Og hva han har vært opptatt av i forskjellige epoker av livet. Og så må vi innom disse reisene han har tatt, og livet hans som fotograf.

– Du er jo også ting i bildene mine som jeg ikke har sett før, forteller Hans Petter.

– En av de tingene som er spennende og morsomt med å ha utstilling, eller vise frem bildene sine, er jo tilbakemeldingene man får, sier Veronica. Folk ser jo ulike ting i bildene, du vet aldri hvordan det treffer folk.

Bildecollage av Hans Petter Wille.

Hans Petter har fotografert på konserter og festivaler, og han har reist ut i verden for å fotografere. I yrkeslivet var han førsteamanuensis i pedagogikk på Høgskolen i Østfold. Men folk i Halden kjenner ham kanskje best som sportsfotograf for HA.

På onsdag kan du bli bedre kjent med Hans Petter, og lære mer. Om hvordan han fotograferer, og hvordan han tenker rundt egne bilder. Og så kan du jo få se bildene på veggen, i Kulturhusets galleri!

Bildebadet med Hans Petter og Veronica starter klokken 19.

Fri entré!

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer