Det er søndag, og det er hett som i en bakerovn i det gamle steinbruddet på Ystehede. Men det stopper ikke stenhoggerskuespillerne i å øve denne søndagen. Det kan det ikke, for det er faktisk bare noen uker til premieren på årets stenhoggerskuespill: Granittliv.
-Kan alle sammen høre på meg nå, roper regissør Morten Milde og klapper i hendene, nå skal vi gå gjennom den første sangen!
Skuespillerne samles rundt regissøren. De har akkurat flekket av seg kostymene som de fikk utdelt for en drøy halvtime siden. Klærne skal prøves i dag, for å finne ut om alt passer, men det nytter ikke å ha det på for lenge. Gradestokken har krøpet opp til 28 grader i skyggen, og sola viser ingen nåde i det overopphetede steinbruddet.
Morten setter i gang skuespillerne med det første nummeret, da skal hele ensemblet på scenen. Han trasker frem og tilbake over gressbakken, peker, forklarer og instruerer.
-Dere kan komme løpende over her, roper han til barna som står i en klynge på gresset.
Og barna løper lydig. Og allerede i dét de første strofene til den første sangen lyder over plassen fremstår det helt krystallklart: Dette blir så bra! Det er bare å begynne å glede seg.
Stenhoggerfestivalen går av stabelen lørdag 16. og søndag 17. juni. Det blir en stenhoggerhelg på Ystehede! Det blir marked, barnas gård og musikk. Og fire forestillinger med stenhoggerskuespill.
KanDusi får en liten prat med Morten Milde i en vannpause.
-Stykket starter rett før første verdenskrig, forteller Morten, og fortsetter videre med nedgangstidene som fulgte. Gulltiden i stenhoggerdriften er over, og det første smellet kommer med verdenskrigen. Stenhoggerdriften stopper opp, og folk får sparken. De første som får sparken er de ugifte mennene, for de har jo ingen familier å forsørge. Da får stenhoggerne idéen om å koble sammen ugifte menn og kvinner, for å redde jobbene deres.
Hvordan reagerer et samfunn under press? Kanskje ikke alltid på den beste måten, og med de beste løsningene? Dette er et av temaene i årets stykke. Men hovedtemaet er naturligvis stenhoggerlivet, og alt som følger med.
-Jeg tror dette kommer til å bli veldig bra, sier Morten, vi er i prosess. Jeg har stor tro på det her. Stemningen er bra, og vi har fått et skikkelig boost av dette koret her.
Han peker mot barna fra Koriallverdenellerno, som har søkt ly i skyggen i skuret. Koriallverdenellerno har ennå flere barn med i stykket i år enn i 2016. Dirigent Mona Thoresen spiller Alvhild i årets stykke, det var datteren Karoline som hadde denne rollen i 2016. Nå har Alvhild blitt voksen. Men selv om noen karakterer returnerer i årets stykke betyr det ikke at du må ha sett det forrige stykket for å forstå dette. Stenhogger-triologien skal bli tre enkeltstående historier.
Vannpausen er over. Nå skal ensemblet jobbe seg videre gjennom stykket. Men før jeg går får jeg lov til å filme en liten smakebit av hva de skal by på den 16. og 17. juni. Dette er den første gangen ensemblet synger sangen sammen:
Vil du lese mer om årets Stenhoggerskuespill? Les intervjuet med Kristin Søhoel her, hun har nemlig skrevet manuset til skuespillet:
Les om fjorårets festival her:
Vellykket start for Stenhoggerfestivalen
Vil du lese mer om Stenhoggerfestivalen, og kanskje kjøpe deg en billett? Ta en kikk innom Stenhoggerfestivalens nettside da vel!
Kommentarer